РЕШЕНИЕ
№ 356

град Плевен, 25.06.2019 година

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Административен съд – Плевен – втори касационен състав, в съдебно заседание на единадесети юни две хиляди и деветнадесета година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ЕЛКА БРАТОЕВА

ЧЛЕНОВЕ:

1. ЦВЕТЕЛИНА КЪНЕВА

2. СНЕЖИНА ИВАНОВА

 

при секретар Милена Кръстева и с участието на прокурор Нанка Рачева изслуша докладваното от съдия-докладчика Снежина Иванова по касационно административно дело № 513/2019 г.

 

Производството е по чл.208 и сл. от АПК, във връзка с чл. 63 от ЗАНН.

Образувано е по касационна жалба от „Сияна 24“ ЕООД, гр. Койнаре, ул. „Милчо Симеонов“ № 77 чрез представляващия С.П.Т. – управител, срещу решение № 238 от 08.04.2019 г. по а.н.д. № 281 по описа за 2019 г. на Районен съд гр. Плевен  с доводи, че първоинстанционното решение е неправилно и незаконосъобразно. Счита, че описаната фактическа обстановка не отговаря на действителната такава. Посочва, че трудово правоотношение между представляваното от нея дружество „Сияна 24“ ЕООД, гр. Койнаре и Н. К. Б., с ЕГН **********, не е имало. Посочва още, че същата се е явила по обява за работа като кандидат и по нейно желание е била допусната в обекта с цел реклама, без да и се заплаща за това. Счита, че по никакъв начин това не задължава дружеството с трудовоправни отношения и не предизвиква такива. Моли се да бъде отменено решението на Районен съд – Плевен.

В съдебно заседание за касаторът „Сияна 24“ ЕООД, гр. Койнаре, представлявано от С.П.Т., не се явява представител.  

В съдебно заседание ответникът – Дирекция „Инспекция по труда“ - Плевен, се представлява от юрисконсулт Р. И.. Счита решението на Районен съд – Плевен за правилно и законосъобразно. Счита, че същото е постановено в съответствие с материалния и процесуалния закон. Посочва, че контролните органи са обявили трудовото правоотношение с завареното да работи лице с постановление по чл. 405а, което е потвърдено и е влязло в сила от Административен съд - Плевен. Моли да бъде потвърдено решението на първоинстанционния съд като правилно и законосъобразно.

Представителят на Окръжна прокуратура-Плевен дава заключение, че  решението на Районен съд - Плевен е правилно, законосъобразно и обосновано от събраните по делото гласни и писмени доказателства и същото следва да бъде потвърдено.

Административен съд – Плевен, втори касационен състав, като съобрази наведените доводи и провери обжалваното решение при спазване разпоредбата на чл. 218 от АПК, прие за установено следното:

Касационното оспорване е извършено от надлежна страна в срока по чл. 211 от АПК и е процесуално ДОПУСТИМО.

Разгледано по същество е НЕОСНОВАТЕЛНО.

С посоченото решение е потвърдено наказателно постановление № 15-0000666 от 09.11.2018 г. на Директора на Дирекция „Инспекция по труда“ –Плевен, с което на „Сияна 24“ ЕООД, гр. Койнаре, представлявано от С.П.Т., с ЕГН **********  за това, че при проверка на 03.10.2018 г. в 15:00 часа в обект фитнес клуб „Дан Колов“ в гр. Плевен, ул. „Димитър Константинов“ № 27 и документална проверка в офиса на ДИТ Плевен на 11.10.2018 г. било констатирано нарушение на трудовото законодателство, а именно: Работодателят „Сияна 24“ ЕООД, стопанисващ гореописания обект е допуснал до работа лицето Н. К. Б. с ЕГН **********, работещо в момента на проверката в обекта като хигиенист, лично заявено (декларирано) от лицето, без отношенията с работодателя да са уредени като трудови правоотношения, липсва трудов договор в писмена форма  - нарушение на чл. 1, ал. 2 от КТ във вр. с чл. 62, ал. 1 от КТ и на основание чл. 416, ал. 5 във вр. с чл. 414, ал. 3 от КТ е наложена имуществена санкция в размер на 1 500 (хиляда и петстотин) лева за нарушение

Настоящата инстанция намира, че решението е валидно, допустимо и постановено при правилно прилагане на закона. РС  е обсъдил събраните писмени доказателства, свидетелски показания и е изложил мотиви относно кредитирането им като обективни, непротиворечиви, които се споделят изцяло. Нарушението по чл. 62, ал. 1 от КТ  - допускане до работа на лице, което не е  сключило трудов договор в писмена форма е безспорно доказано.

Неоснователни са доводите на касатора, че лицето е работило в обекта с цел реклама и без да и се заплаща за това, тъй като  е налице декларация на л. 15 по анд № 281 по описа за 2018 година на РС Плевен, в която лицето Б. посочва, че работи като чистач, а истинността й не е опровергана. По делото е представен протокол за проверка  от 11.01.2018 година , който е официален свидетелстващ документ и се ползва с материална доказателствена сила, която не е оборена и в него е отразено, че лицето  по време на проверката работи като хигиенист.

 Водим от горното и на основание чл. 63, ал. 1 от ЗАНН  и чл. 221, ал. 2, предл. първо от АПК, Административен съд – Плевен, втори касационен състав,

РЕШИ:

Оставя в сила решение № 238 от 08.04.2019 г. по а.н.д. № 281  по описа за 2019 г. на Районен съд - Плевен.

Решението е окончателно.

Препис от решението да се изпрати на страните и на Окръжна прокуратура – Плевен.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:/П/                           ЧЛЕНОВЕ 1. /П/

 

                                                                                      2./П/