Р E Ш Е Н И Е

396

гр.Плевен, 15.07.2019 год.

 

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

Административен съд - гр.Плевен, касационен състав, в открито съдебно заседание на пети юли две хиляди и деветнадесета година, в състав:                                          

            Председател: Николай Господинов

                                                                  Членове: Елка Братоева

                                                                                   Цветелина Кънева

При секретаря Десислава Добрева и с участието на прокурора Иван Шарков като разгледа докладваното от съдия Кънева касационно административно-наказателно дело № 512 по описа за 2019 г. на Административен съд - Плевен и за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 208 и следващите от Административно-процесуалния кодекс, във връзка с § 19 ал.1 от ЗИД на АПК (ДВ – бр. 39/2011г.).

С Решение №30/07.03.2019г. по гр.дело №358/2018г. по описа на Районен съд Никопол са отхвърлени жалбите на ЧПТК „Марен“ с.Новачене, Ю.Д.С. *** и ЗК „Осъм 15“ с.Бацова махала срещу Заповед №168/23.05.2018г. на Кмета на Община Никопол, с която са класирани и обявени за спечелили участниците, получили най-високи оценки на проведения публично оповестен конкурс за отдаване под наем на земеделска земя от общински поземлен фонд.

Срещу решението са подадени касационна жалба от ЧПТК „Марен“ с.Новачене, чрез адв.Г. ***, и  касационна жалба от Ю.Д.С. *** и ЗК „Осъм 15“ с.Бацова махала, чрез адв.П. ***.

С определение от 21.05.2019г. е оставена без разглеждане касационната жалба на ЗК „Осъм 15“ с.Бацова махала и производството по делото в тази част е прекратено.  Прекратителното определение е влязло в законна сила. Със същото определение са конституирани страните и делото е насрочено за разглеждане в открито съдебно заседание, като ЗК „Осъм 15“ с.Бацова махала е конституирана като заинтересована страна.

В касационната жалба на ЧПТК „Марен“ с.Новачене се твърди, че решението е неправилно, моли се за неговата отмяна и за цялостна отмяна на заповедта като издадена при съществено нарушение на административно-производствените правила и в противоречие с материалния закон. Сочи се, че в заповедта, с която кметът определя вида на конкурса не е записано дали същият е присъствен или неприсъствен, както и че не е сведена до знанието на заинтересованите страни. Сочи се още, че в заповедта, с която е определена комисията за конкурса липсват представители на всички населени места, в които се предоставят земи за ползване под наем. Счита се, че приетите в конкурсната процедура критерии са дискриминационни. Твърди се също, че е налице конфликт на интереси между участник №12 Г.Е. и лицето, с което живее на съпружески начала –  Г., който е общински съветник и председател на бюджетната комисия. Счита се, че с опорочаването на конкурса и допуснатото предварително изпълнение на заповедта са нанесени значителни вреди на ЧПТК, изрично посочени. Претендират се разноски.

В касационната жалба на Ю.Д.С. *** се твърди, че решението е неправилно. Сочат се пороци на конкурсната процедура завършила с издаване на заповедта, аналогични на тези в касационната жалба на ЧПТК „Марен“ с.Новачене. Иска се отмяна на решението и цялостна отмяна на обжалваната заповед на кмета на Община Никопол. Претендират се разноски.

От ответника, чрез адв.В.И. е депозиран писмен отговор по касационната жалба на ЧПТК „Марен“ с.Новачене с доводи за нейната неоснователност и се претендира присъждане на разноски.

Постъпил е писмен отговор и от заинтересованата страна Г.Е. с доводи за правилност на съдебния акт.

По касационната жалба на Ю.Д.С. е подаден писмен отговор от ответника с доводи за неоснователност. Прави се искане за присъждане на разноски.

В съдебно заседание касаторът ЧПТК „Марен“ с.Новачене се представлява лично от председателя Г.Д. и с адв.М., който моли касационната жалба да бъде уважена по съображенията, изложени в нея. Моли за присъждане на разноски. Представя писмени бележки.

В съдебно заседание касаторът Ю.Д.С. не се явява, представлява се от адв.П., който излага доводи за неправилност на съдебния акт. Моли същият да бъде отменен и претендира присъждане на разноски.

Ответникът в съдебно заседание се представлява от адв.И., който излага доводи за неоснователност на касационните жалба. Моли за присъждане на разноски.

Заинтересованата страна ЗК „Осъм 15“ с.Бацова махала в открито съдебно заседание се представлява от адв.П., който счита решението за неправилно и моли да бъде отменено.

Заинтересованата страна Г.Е. в съдебно заседание се представлява от адв.Жоро Нинов, който моли решението да бъде оставено в сила. Представя писмено становище и прави искане за разноски.

Представителят на Окръжна прокуратура - Плевен дава заключение, че решението на районния съд е правилно и следва да бъде оставено в сила.

Съдът, след като прецени събраните по делото доказателства и обсъди доводите на страните, намира за установено следното:

Касационните жалби са подадени в законоустановения срок и от надлежни страни, при удостоверена представителна власт и са допустими за разглеждане.

Разгледани по същество са основателни, но не по изложените в тях съображения.

Със Заповед №168/23.05.2018г. на Кмета на Община Никопол са класирани и обявени за спечелили участниците, получили най-високи оценки на проведения публично оповестен конкурс за отдаване под наем на земеделска земя от общински поземлен фонд; определени са сумите, които следва да заплатят наемателите и на основание чл.60 ал.1 от АПК е допуснато предварително изпълнение на заповедта.

Със Заповед №175/26.05.2018г. на Кмета на Община Никопол е допусната поправка на явна фактическа грешка в Заповед №168/23.05.2018г.

В Административен съд Плевен е подадена жалба от ЗК „Осъм 15“ с.Бацова махала срещу допуснатото предварително изпълнение в заповедта, по която е образувано адм.дело №542/2018г. по описа на съда. Към делото е присъединено адм.дело №543/2018г. по описа на съда, образувано по жалба от Ю.Д.С. срещу заповедта в част ІІІ, касаеща допуснатото предварително изпълнение. В Административен съд Плевен е образувано и адм.дело №547/2018г. по описа на съда по жалба на ЧПТК „Марен“ с.Новачене, с която се обжалва Заповед №168/23.05.2018г. на Кмета на Община Никопол по отношение на участник №12-Г.Е. и е направено искане за спиране на предварителното изпълнение, също присъединено към адм.дело №542/2018г. С определение от 05.06.2018г. е прекратено производството по адм.дело №542/2018г. и същото е изпратено по подсъдност на Районен съд Никопол.

В Районен съд Никопол е образувано гр.дело №358/2018г. по описа на съда. С определение от 11.06.2018г., в производството по чл.166 от АПК, е отхвърлено искането на ЗК „Осъм 15“ с.Бацова махала, Ю.Д.С. и ЧПТК „Марен“ с.Новачене за спиране на допуснатото предварително изпълнение на заповедта, което при инстанционен контрол, с определение от 17.07.2018г. по КАД №65482018г. по описа на Административен съд Плевен е оставено в сила.

С разпореждане от 14.06.2018г. РС-Никопол е оставил без движение производството по гр.дело №358/2018г. и е дал конкретни указания на жалбоподателите, а именно ЗК“Осъм 15“ и Ю.Д.С. да посочат дали обжалват заповедта и искат ли нейната отмяна, а ЧПТК „Марен“ да посочи в какво се състои незаконосъобразността на заповедта. По делото са приложени изпратените от Административен съд Плевен жалбите на ЗК“Осъм 15“ и Ю.Д.С. срещу Заповед №168/23.05.2018г. на Кмета на Община Никопол, с които се иска нейната отмяна, които жалби са оставени без разглеждане с определение от 28.09.2018г. и производството по гр.дело №358/2018г. е прекратено по отношение на тези лица, като за страни по делото са конституирани ЧПТК“Марен“ с.Новачене-жалбоподател, Кметът на Община Никопол-ответник и заинтересована страна Г.Е.. При инстанционен контрол с определение от 29.10.2018г. по КАД №967/2018г. по описа на Административен съд Плевен прекратителната част от определението е отменено и делото е върнато за продължаване на съдопроизводствените правила, като са дадени задължителни указания, че жалбите на ЗК“Осъм 15“ и Ю.Д.С. са допустими и подлежат на разглеждане, като съдът следва да конституира служебно  всички заинтересовани страни, участвали в административното производство.

Въпреки дадените указания Районен съд Никопол е продължил производството по делото единствено с участието на ЧПТК „Марен“ с.Новачене, ЗК“Осъм 15“ и Ю.Д.С. в качеството на жалбоподатели; Кметът на Община Никопол като ответник и Г.Е. като заинтересована страна. Т.е. при неизпълнение на дадените задължителни указания на касационната инстанция и без съобразяване на факта, че ЗК“Осъм 15“ и Ю.Д.С. обжалват изцяло заповедта, Районен съд Никопол е провел производство без участието на всички заинтересовани страни, които са участвали в административното производство, а именно участниците в проведения публично оповестен конкурс за отдаване под наем на земеделска земя от общински поземлен фонд. С последното районният съд е допуснал съществено нарушение на съдопроизводствените правила, както и не е изпълнил дадените задължителни указания на касационната инстанция, поради което обжалваното решение следва да бъде отменено и делото да бъде върнато за ново разглеждане от друг състав на първоинстанционния съд при спазване на дадените задължителни указания за служебно конституиране на всички заинтересовани страни, участвали в административното производство и разглеждане по същество на подадените срещу заповедта жалби с произнасяне по всички наведени доводи от страните, както и произнасяне на основание чл.226 ал.3 от АПК и по разноските за водене на делото в Административен съд Плевен.

Воден от горното и на основание чл.222 ал.2 т.1 от АПК, съдът

 

Р Е Ш И:

 

ОТМЕНЯ Решение №30/07.03.2019г. по гр.дело №358/2018г. по описа на Районен съд Никопол.

ВРЪЩА делото за ново разглеждане от друг състав на Районен съд Никопол при спазване на дадените в мотивите на настоящето решение задължителни указания.

РЕШЕНИЕТО не подлежи на оспорване.

Преписи от решението да се изпратят на страните.

 

 

 ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                              ЧЛЕНОВЕ: 1.                      2.