Р E Ш Е Н И Е

 

№ 392

 

гр.Плевен, 15.07.2019 год.

 

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

Административен съд - гр.Плевен, първи касационен състав, в открито съдебно заседание на двадесет и осми юни две хиляди и деветнадесета година в състав:

 

                              ПРЕДСЕДАТЕЛ : НИКОЛАЙ  ГОСПОДИНОВ

                                                   ЧЛЕНОВЕ: ЕЛКА БРАТОЕВА

                                                                          КАТЯ АРАБАДЖИEВА

                                                                         

при секретаря Милена Кръстева и с участието на прокурора Иван Шарков, като разгледа докладваното от председателя касационно административно-наказателно дело № 487 по описа за 2019 год. на Административен съд - Плевен и за да се произнесе, взе предвид следното:

 

         Производството е по чл.63, ал.1, изр.2 ЗАНН, във връзка с чл.348 НПК и чл.208 и сл. АПК.    

         С решение № 199 от 27.03.2019 год., постановено по НАХД № 305/2019 год., Районен съд- Плевен е отменил наказателно постановление №374590-F407561/09.11.2018 г.  на Директор на ТД на НАП гр.Плевен, с което  ЕТ „ЛОДИС –Д.С. “ с БУЛСТАТ 114596102, със седалище и адрес на управление гр. Плевен , ул. *************, представлявано от Д.О.С. , с ЕГН ********** , е наложена ИМУЩЕСТВЕНА САНКЦИЯ в размер на 700.00 (седемстотин)  лева за нарушение по чл. 33, ал. 1 от Наредба № Н-18/13.12.2006 г. на МФ, във връзка с чл 185, ал. 2, вр.чл 185 ал. 1 от ЗДДС.

Против горното решение е постъпила касационна жалба от  М.Ж.- гл. юрк. При ТД на НАП- В.Търново, офис Плевен, в която се оспорват доводите на РС- Плевен за приложимостта на чл.28 от ЗАНН в конкретния случай. Излагат се доводи, че конкретното нарушение не е маловажно, а издаденото НП е законосъобразно. В заключение се прави искане да бъде отменено обжалваното решение на РС- Плевен и да се потвърди процесното НП.

Постъпило е писмено възражение от ответника по касационната жалба, с което същата се оспорва и се твърди, че решението на РС- Плевен е правилно и законосъобразно, поради което следва да бъде оставено в сила.

 В съдебно заседание касаторът се представлява от юрк. Ц.Г., който поддържа касационната жалба по изложените в нея основания и прави искане да бъде отменено решението на РС- Плевен.

Ответникът се представлява от управителя Д.С.,  който изразява становище за неоснователност на касационната жалба и твърди, че се касае за маловажен случай на административно нарушение, поради което въззивното решение е правилно и следва да бъде оставено в сила.

Представителят на Окръжна прокуратура- Плевен дава заключение за основателност на касационната жалба и пледира да бъде отменено решението на Плевенски районен съд.

Съдът, след като прецени събраните по делото доказателства и обсъди доводите на страните, намира за установено следното:

Касационната жалба е подадена в законоустановения срок, от надлежна страна, поради което е допустима.

Разгледана по същество, същата е основателна.

Настоящият съдебен състав намира, че Районен съд- Плевен е допуснал съществено нарушение на съдопроизводствените правила при постановяване на обжалваното решение, което представлява основание за отмяна на съдебния акт и връщане на делото за ново разглеждане от друг състав на Районен съд- Плевен. В обжалваното решение са налице мотиви, които са вътрешно противоречиви. В началната част на изготвеното решение съдът е посочил, че жалбата е неоснователна, след което е направил анализ на събраните по делото доказателства и е развил доводи за законосъобразност на проведеното административнонаказателно производство. Посочил е, че АУАН и НП са издадени от компетентни органи, че в същите е налице пълно описание на нарушението, обстоятелствата, при които е било извършено и законовите разпоредби, които са били  нарушени. Направил е и анализ на правната квалификация на нарушението и е посочил, че не споделя изложеното в жалбата, че АУАН и НП не съдържат посочване на нарушените законови разпоредби. Веднага след горните мотиви съдът е посочил, че : „С оглед гореизложеното съдът намира, че в хода на АНП са допуснати съществени процесуални нарушения…“. Очевидно този извод няма никаква връзка с изложените до този момент мотиви. След това съдът се е позовал на разпоредбата на чл.28 от ЗАНН и е отменил оспореното НП, при условие, че в началото на решението си е посочил, че жалбата е неоснователна.

При така изготвеното решение настоящият съдебен състав не е в състояние да разбере действителната воля на решаващия съд, респ. да извърши пълноценна касационна проверка на оспореното решение. Така изготвените мотиви са равнозначни на липсата на такива, което съставлява съществено процесуално нарушение, даващо основание за отмяна на въззивното решение и връщане на производството за ново разглеждане от друг състав на РС- Плевен

Воден от горното и на основание чл.63, ал.1, изр. 2 от ЗАНН във връзка с чл. 222, ал.2, т.1 от АПК, съдът

 

 

Р Е Ш И:

 

 

ОТМЕНЯ  решение № 199 от 27.03.2019 год., постановено по НАХД № 305/2019 год. по описа на Районен съд – Плевен.

ВРЪЩА делото за ново разглеждане от друг състав на Районен съд- Плевен, при което да се изпълнят указанията, дадени в обстоятелствената част на решението.

РЕШЕНИЕТО не подлежи на оспорване.

Преписи от решението да се изпратят на страните.

 

 

 

          ПРЕДСЕДАТЕЛ:/п/                ЧЛЕНОВЕ: 1. /п/                     2./п/