РЕШЕНИЕ

401

гр. Плевен,16.07.2019 г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

Административен съд – Плевен, шести състав, в публично съдебно заседание на двадесет и четвърти юни две хиляди и деветнадесета година в състав:

Председател: Снежина Иванова

при секретар Десислава Добрева изслуша докладваното от съдията Снежина Иванова по адм. дело № 480 по описа за 2019 година на Административен съд – Плевен.

Производството е по реда на чл. 145 и сл. от Административно -процесуалния кодекс (АПК) .

Административното дело е образувано по жалба от „Планета Транс“ ЕООД, Булстат ***, гр. Плевен , с Опанец, ул. *** чрез представляващия И.Е.Ц. срещу заповед за прилагане на принудителна административна мярка № 1772з-74/23.04.2019 г. на началник Първо РУ при ОД на МВР Плевен, с която е прекратена регистрацията на притежавания от „Планета Транс“ ЕООД - Плевен автобус ******* .

В жалбата се посочва, че при извършена проверка на 23.04.2019 г. е установено, че на водача на автобус „Исузу Евро Тюркоаз“ с рег. № ***, който работи в дружеството е бил с отнето СУМПС, след като е управлявал личния си автомобил след употреба на алкохол. Управителят на фирмата твърди, че не е бил запознат със статуса на документите му, както и не е бил уведомен от страна на водача. Моли съдът да отмени ЗППАМ с рег. №  1772з-74/23.04.2019 г. на началник Първо РУ при ОД на МВР Плевен.

В съдебно заседание оспорващият - „Планета Транс“ ЕООД, Булстат ***, гр. Плевен , с Опанец, ул. ***, се представлява от адв. Д.Д., който заявява, че поддържа жалбата на доверителя си. Счита, че издадената заповед е незаконосъобразна дотолкова, доколкото за да е налице основанието за прекратяване на регистрацията на ППС, собственикът на това ППС, трябва да е предоставил съзнателно неговото управление на лице, което е неправоспособен водач, не притежава СУМПС валидно за категорията, към която спада превозното средство или след като е лишен от  право да управлява МПС по съдебен и административен ред, или свидетелство за управление по реда на чл. 171, т. 1 от ЗДвП. Твърди, че в конкретния случай, от представения пътен лист се вижда, че управителят  на фирмата, т.е. на дружеството в сутринта на 23.04.2019 г., когато е извършена съответната дейност по този маршрут, който е обслужвало превозното средство, е извършена проверка на водача. Излага доводи, че по никакъв друг начин, освен по този, той не би могъл да знае, че контролен орган по време на движение на този водач е отнел неговото СУМПС, било то временно, било то постоянно за извършено нарушение на ЗДвП, когато то е във време, в което почива. По тази причина аз счита, че  от субективна страна, не е налице съставомерност  на извършеното нарушение, поради което моли съдът да отмени тази заповед със законовите от това последици. Претендира разноски.

В съдебно заседание ответникът – Началник  Първо РУ при  ОД на МВР - Плевен, се представлява от гл. юрк. Ф.. Моли съдът да остави без уважение подадената жалба. Счита издадената заповед за законосъобразна, правилна, в съответствие с целта на закона. Посочва, че същата съдържа фактическите и правни основания за издаването си, както и че е издадена е от компетентен орган, в рамките на правомощията му. Съдържа всички необходими реквизити. Твърди, че заповедта е връчена лично на представляващия дружеството, както и че не е нарушено правото му на защита. Излага доводи, че от представените с административната преписка доказателства, по безспорен начин се установява изложеното в заповедта, а именно че е налице управление на МПС от лице, което е било лишено по административен ред от правото да управлява МПС, като по делото са представени два броя ЗАППАМ спрямо водача, от които е видно, че същият не само не е заплатил дължима глоба към МВР, но освен това е управлявал  под въздействието на алкохол с 1.9 промила. Счита, че към датата на издаване на заповедта 23.04.2019 г., нито глобата е била заплатена, нито е бил решен въпросът с отговорността на водача във връзка с управление под въздействието на алкохол. Посочва, че доказателство  за това се съдържа в справката за нарушител-водач, като и  двете заповеди не са обжалвали по отношение на водача. Сочи, че поради обстоятелството, че не се твърди, че тези заповеди са обжалвани, то следователно същите са влезли в сила. Счита, че е без значение, дали собственикът на МПС е знаел за тях или не, дали съзнателно е предоставил управлението на автобуса на такъв водач. Твърди, че в случая е изпълнена  целта на закона - да не се създават предпоставки за пътно транспортни произшествия. Счита, че ОД на МВР - Плевен няма задължение да уведомява работодателите, когато определено лице бъде установено с употреба на алкохол и му бъде иззето СУМПС. Моли да й бъдат присъдени разноски в минимален размер от 100 лв., а в противен случай, моли адвокатският хонорар да бъде редуциран до предвидения минимум.

Административният съд - Плевен, шести състав, като обсъди доказателствата по делото и доводите и възраженията  на страните, и като извърши цялостна проверка на оспорената заповед във връзка с правомощията си по чл.168 от АПК, намира за установено следното от фактическа страна:

На 23.04.2019 година е съставен акт за установяване на административно нарушение, серия  АА № *** (лист 5) по делото, тъй като на 23.04.2019 год. около 08:15 часа в гр. Плевен, ул. „Сан Стефано“ до дом № 20 в посока към ул. „Стоян Заимов“ като водач на автобус *******, Л.Н.Н.управлява ППС след като е лишен от това право по административен или съдебен ред – нарушение на чл. 150а от ЗДвП.

Със заповед за прилагане на ПАМ  № 1772з-74/23.04.2019 г. на началник Първо РУ при ОД на МВР Плевен (лист 4) по делото, е прекратена регистрацията на притежавания от „Планета Транс“ ЕООД - Плевен автобус ******* за срок от шест месеца.

В докладна записка (лист 6) по делото от мл. полицейски инспектор, се посочва относно извършена проверка по ЗДвП и съставения АУАН сер. АА № ***, че след извършена справка с РСОД 178 от М. Н. – мл. автоконтрольор сектор „Пътна полиция“ е установено, че СУМПС на водача е иззето със съставяне на АУАН серия АА № 200830/19.04.2019 г. (лист 36) по делото, за управление на МПС след употреба на алкохол, както и неизпълнение на финансово задължение да заплати наложена глоба с наказателно постановление № 18-0256-001075/20.07.2018 г., връчено на 18.09.2018 г., влязъл в сила на 17.12.2018 г. и непредставяне на контролен талон към СУМПС.

С писмо вх. № 3208/21.06.2019 г. от ОД на МВР – Плевен (лист 35) по делото, са изпратени съставения на Л.Н.Н.АУАН серия АА № 200830/19.04.2019 г. и заповед за прилагане на принудителна административна мярка по чл. 171, т. 1, б. Д от ЗДвП (лист 37) по делото, с № 19-0938-000717/19.04.2019 г., с която временно му е отнето СУМПС до заплащане на дължимата глоба. 

По делото е приложена и заповед № 316з-27/03.01.2018 год. (лист 11)  на директора на ОД на МВР-Плевен за компетентност на длъжностни лица от ОД на МВР – Плевен, да прилагат принудителни административни мерки по чл. 171, т.1, т.2, т.2а, т.5 от ЗДвП.

При така установената фактическа обстановка, съдът намира от правна страна следното:

Жалбата е допустима като подадена в срок и от надлежна страна. Съдът приема, че жалбата е подадена от представляващия дружеството независимо, че е посочено само името на представляващия в титулната й част, но в изложението в жалбата се установява, че същият действа като собственик и управител на „Планета Транс“ ЕООД, собственик на автобуса, чиято регистрация е прекратена.

 Разгледана по същество е неоснователна.

Оспорената заповед е издадена от компетентен орган. Съгласно чл. 172, ал. 1 от ЗДвП, принудителните административни мерки по чл. 171, т. 1, 2,  2а, 4 и т. 5, буква "а" и т. 6 от ЗДвП (редакция към 23.04.2019 година) се прилагат с мотивирана заповед от ръководителите на службите за контрол съобразно тяхната компетентност или от оправомощени от тях длъжностни лица. По делото като доказателство е приета заповед № 316з-27/03.01.2018 год. (лист 11)  на директора на ОД на МВР-Плевен за компетентност на длъжностни лица от ОД на МВР – Плевен, с която началниците на РУ на МВР-Плевен могат да издават заповеди за прилагане на принудителни административни мерки по чл.171, т. 2а от ЗДвП.

Съдът  намира, че заповедта е издадена в установената форма, изложени са мотиви и в случая безспорно се установява с оглед описаната фактическа обстановка в приложения АУАН, че лицето е управлявало автобус като не притежава СУМПС, тъй като му е отнето, при спазване на административно-производствените правила и при правилно прилагане на закона.

Съгласно чл. 171, т.2а, б. „а“ от ЗДвП  прекратява се на регистрацията на пътно превозно средство на собственик, който управлява моторно превозно средство без да е правоспособен водач, не притежава свидетелство за управление, валидно за категорията, към която спада управляваното от него моторно превозно средство, или след като е лишен от право да управлява моторно превозно средство по съдебен или административен ред, или свидетелството му за управление е временно отнето по реда на чл. 171, т. 1 или 4 или по реда на чл. 69а от Наказателно-процесуалния кодекс, както и на собственик, чието моторно превозно средство е управлявано от лице, за което са налице тези обстоятелства – за срок от 6 месеца до една година. В случая лицето, управлявало автобуса  не притежава свидетелство за управление на МПС , тъй като същото му е отнето и управлява автобус, собственост на дружеството  с оглед справка на л. 7 по делото и правилно е приложена принудителната административна мярка.

Неоснователен е доводът на оспорващия, че тъй като не е запознат с обстоятелството, че лицето, работещо при него като водач на автобус е с отнето свидетелство, то наложената мярка, е незаконосъобразна. Взаимоотношенията между собственика на МПС и лицето , което го управлява не са предмет на разглеждане по делото и са неотносими към налагане на ПАМ, тъй като фактическия състав не включва установяване на наличието на знание или не на собственика относно обстоятелствата , посочени в законовия текст. С оглед характера на извършваната дейност – превоз на пътници, то следва проверката на представляващия дружеството преди подписване на пътен лист да е детайлна, а не формална, за да не се стига до нарушения на разпоредбите на ЗДвП.

Наложената мярка е съобразена и с целта на закона, тъй като нарушението е с висока степен на обществена опасност - засяга безопасността на участниците в пътното движение и създава реална заплаха за техния живот и здраве, при което в съответствие с приложимата правна уредба административният орган е наложил принудителната административна мярка за срок от 6 месеца т.е. в минимален размер именно с цел превенция за неизвършване на други административни нарушения.

С оглед изхода на делото, искането на пълномощника на ответника и на основание чл. 143, ал. 4 от АПК съдът намира, че оспорващият следва да заплати на ОД на МВР Плевен разноски в размер на 100 лева юрисконсултско възнаграждение.

Воден от горните мотиви и на основание чл.172, ал.2 , предл. последно от АПК, Административен съд-Плевен, шести състав

 

РЕШИ:

 

Отхвърля жалба от „Планета Транс“ ЕООД, Булстат ***, гр. Плевен , с Опанец, ул. *** чрез представляващия И.Е.Ц. срещу заповед за прилагане на принудителна административна мярка № 1772з-74/23.04.2019 г. на началник Първо РУ при ОД на МВР Плевен, с която е прекратена регистрацията на притежавания от „Планета Транс“ ЕООД - Плевен автобус ******* .

Осъжда Планета Транс“ ЕООД, Булстат ***, гр. Плевен , с Опанец, ул. „Трети март“ № 84 чрез представляващия И.Е.Ц. , да заплати на ОД на МВР Плевен, гр. Плевен, ул. „Сан Стефано“ № 3 разноски в размер на 100 лева.

Преписи от решението да се изпратят на страните.

Решението е окончателно.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: