ОПРЕДЕЛЕНИЕ

  1092

гр.Плевен, 06.06.2019 год.

 

Административен съд - гр.Плевен, ІV-ти състав, в закрито съдебно заседание на  шести юни две хиляди и деветнадесета година, в състав:          

 

                                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ: Цветелина Кънева

 

 като разгледа докладваното от съдията административно дело №466/2019 г. по описа на Административен съд – Плевен, за да се произнесе, взе предвид следното:

В Административен съд Плевен е подадена искова молба от л.св.Н.Д.А., изтърпяващ наказание в затвора Белене, срещу ГДИН-София, с която се иска обезщетение в размер на 5000лева. В исковата молба се твърди, че от 07.10.2016г. е в затвора Белене, в чиято затворническа библиотека липсва правна литература. Счита се, че това е с цел лишените от свобода да не могат да търсят и защитават правата си. Твърди се, че въпреки многобройните подадени писмени и устни молби за липсата на правна литература, не получава отговор. Сочи се, че на месец един път им се дава право да посетят библиотеката. Счита се че, описаните факти сочат на незаконосъобразно бездействие на затворническата администрация. В заключение се моли да бъде осъдена ГДИН да заплати обезщетение в размер на 5000лева, както и за в бъдеще да подсигури правна литература в библиотеката на затвора Белене.

В допълнителни молби е направено искане за предоставяне на безплатна правна помощ и освобождаване от държавна такса, като е приложена декларация за имуществено състояние на л.св.

            Във връзка с горното и след представяне на доказателства от затвора Белене, с определение от 21.05.2019г. е предоставена на л.св. А. безплатна правна помощ по чл.21 ал.3 от ЗПП за оказване на помощ при поправяне на нередовностите на исковата молба и за процесуално представителство, оставена е без движение исковата молба, като е указан срок за отстраняване на нередовностите, както и е оставено без уважение искането за освобождаване от държавна такса и са дадени указания за внасяне на такава в 7-мо дневен срок. Лицето е предупредено за последствията от неизпълнение на дадените указания. Определението е получено на 28.05.2019г. и в указания срок по делото не е постъпила жалба срещу него в частта, с която е отказано освобождаване от внасяне на държавна такса, поради което същото е влязло в законна сила. До 04.06.2019г. (вторник)-работен ден и към настоящия момент по делото не е представен и документ за внесена държавна такса, като при извършена служебна проверка в счетоводството на съда се установява, че такава не е и внесена. Ето защо исковата молба е нередовна и това представлява основание за връщане на същата, съобразно разпоредбата на чл.129 ал.3 от ГПК във вр. с чл.144 от АПК. Производството по делото следва да бъде прекратено.

Предвид нередовността на исковата молба, не е необходимо определения от АК-Плевен служебен адвокат да бъде назначаван за служебен защитник на л.св.А..

Воден от горното и на основание чл.129 ал.3 от ГПК вр. с чл.144 от АПК, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ и ВРЪЩА исковата молба на л.св.Н.Д.А., изтърпяващ наказание в затвора Белене, срещу ГДИН-София, с която се иска обезщетение в размер на 5000лева.

ПРЕКРАТЯВА производството по административно дело №466 по описа за 2019г. на Административен съд-Плевен.

Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред Върховен административен съд, чрез Административен съд Плевен, в 7-мо дневен срок от съобщаването му.

Препис от определението да се изпрати на л.св.А..

 

                                                                                              СЪДИЯ: