Р E Ш Е Н И Е

332

гр.Плевен, 20.06.2019 год.

 

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

Административен съд - гр.Плевен, втори касационен състав, в открито съдебно заседание на единадесети юни, две хиляди и деветнадесета година, в състав:                                        

            Председател: Елка Братоева

                                                                  Членове: Цветелина Кънева

                                                                                  Снежина Иванова

При секретаря Милена Кръстева и с участието на прокурора Нанка Рачева, като разгледа докладваното от съдия Кънева касационно административно-наказателно дело № 459 по описа за 2019 г. на Административен съд - Плевен и за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл.63, ал.1, изр.2 ЗАНН във връзка с чл.348 НПК и чл.208 и сл. АПК.

            С Решение № 38 от 13.03.2019 г., постановено по НАХД № 20 по описа за 2019г., Районен съд – Кнежа е потвърдил Наказателно постановление № 1095 от 07.01.2019 г. на Директора на Регионална дирекция по горите – гр. Ловеч, с което на В.М.В. ***, за нарушение на чл.104, ал.1, т.5 от Закона за горите, на основание чл.266 ал.1 предл. първо от Закона за горите е  наложена глоба в  размер на 100 /сто/ лева; определено е да заплати паричната равностойност на липсващите вещи – предмет на нарушението: 1 пр.куб.м. дърва за огрев от акация, в размер на 12,18 лева, както и се отнема в полза на държавата вещите послужили за извършване на нарушението: 1 брой моторен трион „STIHL-MS“ 251, с фабричен № 813468632, с пазарна стойност 60 лева.

Срещу решението е подадена касационна жалба от В.М.В., чрез адвокат К.Д.К.от АК-Враца, в която са наведени доводи за незаконосъобразност на съдебния акт. Сочи се, че неправилно районния съд е приел за несъществен порок начина на идентифициране на свидетелите по акта. Счита се, че в случая административното производство е опорочено и този порок съществено ограничава правото на защита на жалбоподателя, тъй като нормата на чл. 42 от ЗАНН е императивна и нарушаването й влече незаконосъобразност на съставения АУАН. Счита се, че в съдебното производство не е установено по безспорен и категоричен начин, че жалбоподателят е извършвал сеч с моторен трион, като свидетелите не са заявили работил ли е или не моторният трион, и че са видели жалбоподателят да извършва сеч. Посочва се, че не е коментирано в обжалваното решение, че повелителната правна норма на чл. 275, ал. 1, т. 2 от ЗГ, която повелява административно наказващия орган да бъде оправомощен от Министъра на земеделието, храните и горите, а не както е изписано в обжалваното НП, че административнонаказващият орган е упълномощен със Заповед на Министъра на земеделието, храните и горите, което упълномощаване с изписаната Заповед № РД49-199/16.05.2011 г. не делегира служебни права на административнонаказващия орган и той се явява некомпетентен да издава НП в кръга на службата си. Посочва се още, че стойността на отнетия в полза на държавата моторен трион е оценен на стойност 60 /шестдесет/ лева, а съгласно представената гаранционна карта към 30.03.2018 г. е закупен за сумата от 649 /шестстотин четиридесет и девет/ лева, като не е възможно за пет месеца да е изхабен и овехтял до 10% от стойността си. Счита се, че съгласно изписаното в обжалваното НП случаят се явява маловажен съгласно повелителната разпоредба на чл. 28 от ЗАНН. В заключение се моли за отмяна на оспореното решение и издаденото наказателно постановление.   

От ответника е подадено възражение на касационната жалба с наведени доводи за нейната неоснователност.

В съдебно заседание касаторът В.М.В. не се явява, представлява се от адв. К., който излага доводи, аналогични на тези в касационната жалба. В заключение моли за отмяна на решението и отмяна на наказателното постановление.

В съдебно заседание ответникът – Регионална дирекция по горите – Ловеч не изпраща представител.

Представителят на Окръжна прокуратура - Плевен дава заключение, че касационната жалба е неоснователна и моли решението на районния съд да бъде оставено в сила.

Съдът, след като прецени събраните по делото доказателства и обсъди доводите на страните, намира за установено следното:

Касационната жалба е подадена в законоустановения срок и от надлежна страна, при удостоверена представителна власт и е допустима за разглеждане.

Разгледана по същество, е неоснователна.

С обжалваното наказателно постановление е ангажирана административно-наказателната отговорност на В.М.В. за това, че на 02.09.2018г. в 11:30часа, в землището на гр.Кнежа, в отдел 2, подотдел „щ1“, местност „Залупен геран“, общинска горска територия, акациева гора, извършва сеч с моторен трион на 1 пр.куб.м. дърва за огрев от акация, без дървесината да е маркирана с контролна горска марка. Нарушението е квалифицирано по чл.104 ал.1 т.5 от Закона за горите.

Районният съд е приел, че описаната в акта и НП фактическа обстановка се потвърждава от събраните по делото писмени и гласни доказателства. За да потвърди наказателното постановление съдът е счел, че не са допуснати съществени процесуални нарушения при съставянето на акта и издаването на постановлението, които да са довели до нарушаване правото на защита на лицето. Приел е още, че нарушението е безспорно установено и доказано, като същото е извършено при форма на вината пряк умисъл, доколкото лицето е съзнавало, че извършва сеч с моторен трион на един пространствен кубически метър дърва за огрев, без дървесината да е маркирана с контролна горска марка. Приел е също, че твърденията на В. не са подкрепени с доказателства и представляват негова защитна теза. Посочил е, че правилно е определен и размерът на санкцията, която съответства на тежестта на нарушението.

Решението е правилно, а възраженията в касационната жалба са неоснователни.

Обжалваното наказателно постановление е издадено от компетентен за това орган, съобразно приложената по делото Заповед №РД-49-199/16.05.2011г. на министъра на земеделието и храните, с която директорите на регионалните дирекции по горите са оправомощени да издават наказателни постановления по ЗГ.

Не представлява съществено нарушение на процедурата по съставяне на АУАН обстоятелството, че ЕГН на свидетелите по акта не са изцяло изписани. Последните са идентифицирани с трите имена и длъжност, като същите тези лица са разпитани и в съдебно заседание, и са потвърдили установеното с акта.

От доказателствата по делото се установява по безспорен начин, че В. е нарушил забраната по чл.104 ал.1 т.5 от ЗГ, като е извършвал сеч с моторен трион на 1 пр.куб.м. дърва за огрев от акация, без дървесината да е маркирана с контролна горска марка. В тази насока са и свидетелските показания. Св. А. заявява „….Влязохме в гората и го питаме-каза, че се объркал. Беше се затиснал с машината, помогнахме му донаряза дървото, което беше почнал…..“ Св. И. сочи, че „…Ние спряхме и той излезна от храстите и когато отидохме резачката беше затисната. Наполовина срязано дърво и резачката не можеше да продължи. Помогнахме да извади резачката, донаряза това дърво, натоварихме и тръгнахме….“.

Правилно е определен и размерът на наложената санкция, тъй като по делото безспорно се установява, че това нарушение на В. не е единствено. Нарушението не представлява и маловажен случай по чл.28 от ЗАНН, с оглед обществените отношения които защитава санкционната норма.  Съобразно чл.275 ал.2 от ЗГ, е определена паричната равностойност на предмета на нарушението – 1пр.куб.м. дърва за огрев от акация, като сумата следва да бъде внесена в приход на Изпълнителна агенция по горите София. На основание чл.273 ал.1 от ЗГ правилно вещта, послужила за извършване на нарушението – 1брой моторен трион е отнет в полза на държавата.

Предвид изложеното, решението на районния съд е правилно и следва да бъде оставено в сила.

Воден от горното и на основание чл.63, ал.1, изр.2 от ЗАНН, във връзка с чл.221, ал.2, пр.1 от АПК, съдът

 

Р Е Ш И:

 

ОСТАВЯ В СИЛА Решение № 38 от 13.03.2019 г., постановено по НАХД № 20 по описа за 2019 г. на Районен съд – Кнежа.

РЕШЕНИЕТО не подлежи на оспорване.

Преписи от решението да се изпратят на страните.

 

 

 ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                                   ЧЛЕНОВЕ: 1.                        2.