ОПРЕДЕЛЕНИЕ

  897

гр.Плевен, 13.05.2019 год.

 

Административен съд-гр.Плевен, V –ти състав, в закрито съдебно заседание на тринадесети май  две хиляди и деветнадесета година в състав:                                                         Председател:  Катя Арабаджиева

като разгледа докладваното от съдията Арабаджиева административно дело №445 по описа на Административен съд-Плевен за 2019 год. и за да се произнесе, взе предвид следното:

 

            Делото е образувано по жалба от П.Д.П.-***, против решения на Общински съвет-Плевен, взети на сесия на 28.03.2019 год. по т.1 и т.3 от дневния ред. Развиват се доводи за незаконосъобразност на решенията.

Жалбата е адресирана до областния управител на област Плевен , който е препратил същата . В придружителното писмо, с което областния управител е препатил жалбата до съда е посочил, че областният управител няма правомощие да отменя решения на ОС, като контролните функции по смисъла на ЗМСМА и ЗА предвиждат връщане за ново обсъждане на незаконосъобразните актове. Посочено е още, че при общия преглед за законосъобразност, извършен върху решенията, постановени на сесията  на 28.03.2019 год. на ОС-Плевен не са открити основания за упражняване на тези правомощия. На тези основания молбата е препратена до съда.

Съдът е намерил жалбата за нередовна и с Определение  №806/24.04.2019 год. е оставил същата без движение за отстраняване на следните нередовности:

1.      Жалбата не е подадена до съда, а до областния управител на област Плевен. Жалбоподателят следва да уточни изрично дали поддържа така подадената жалба, пред Административен съд-Плевен;

2.      Жалбоподателят следва да уточни срещу кои решения на Общински съвет Плевен подава жалбата, като ги индивидуализира с техните номера, в т.ч. номер на протокола от съответната дата, на която са взети;

3.      Жалбоподателят следва да уточни в какво се състои искането му до съда;

4.       Жалбоподателят следва да внесе държавна такса в размер на 10 (десет) лева по сметка на Административен съд-Плевен за образуване на делото и да представи платежния документ по делото.

Съобщението за съдебното определение е получено от жалбоподателя на 25.04.2019 год., който с Молба с вх.№2340/10.05.2019 год.е депозирал следното уточнение: Твърди, че не е подавал жалба до съда, а молба до областния управител за извършване на действия от неговата компетентност, поради което съдебното определение би следвало да е насочено към областния управител. На това основание не следва да отговаря и на въпросите под №№2, 3 и 4 от съдебното определение.

С оглед така направеното уточнение, съдът намира подадената жалба за недопустима за разглеждане по същество на две основания:

На първо място, от смисъла на изложеното в Молба с вх.№2340/10.05.2019 год. съдът прави извод, че жалбоподателят  П.Д.П. не поддържа жалбата си пред съда, тъй като счита, че по нея следва да се произнесе областния управител. Поради което съдът намира , че не е сезиран с нарочна писмена жалба, която да постави началото на съдебно производство.

На второ място жалбоподателят не е поправил нередовностите на подадената жалба, като не е отстранил в указания от съда срок нередовностите на същата-не е уточнил кои решения на Общински съвет Плевен обжалва, като ги индивидуализира с техните номера, в т.ч. номер на протокола от съответната дата, на която са взети; не е уточнил  в какво се състои искането му до съда; не е внесъл дължимата държавна такса в размер на 10 (десет) лева по сметка на Административен съд-Плевен за образуване на делото и не е представил платежния документ по делото.

На жалбоподателя следва да бъде указано, че съдът не може да насочва, нито да връща материалите по образуваното съдебно производство на областен управител, каквото искане се съдържа в уточнителната молба на Д.. Същият, при преценка, следва да упражни сам правата си по сезиране на който орган прецени, че е компетентен да се произнесе по дадено негово искане.

Воден от горното и на основание чл.158, ал.3 съдът             

 

ОПРЕДЕЛИ :

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ жалбата на  П.Д.П.-*** с неуточнен предмет.

ПРЕКРАТЯВА производството по административно дело №445 по описа на Административен съд-Плевен за 2019 год.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО може да се оспори с частна жалба чрез Административен съд-Плевен пред Върховен административен съд, в 7(седем) дневен срок от съобщението за изготвянето му.

Препис от определението да се изпрати на страните.

Копие от определението да се изпрати и на областен управител Плевен –за сведение.

 

                                                                             С Ъ Д И Я: