ОПРЕДЕЛЕНИЕ

879

гр.Плевен, 9.05.2019 год.

 

Административен съд - гр.Плевен, пети състав, в закрито съдебно заседание на девети май   две хиляди и деветнадесета година в състав:                                      

                                                         Председател:   Катя Арабаджиева

като разгледа докладваното от съдия Арабаджиева административно дело № 442 по описа на Административен съд - Плевен за 2019 год.  и за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е образувано по жалба, подадена от В.И.С., лишен от свобода, изтърпяващ наказанието си в ОЗ-Белене.

Твърди, че е отишъл при режимния и при господин К. и ги попитал какво става с него, знаят, че той няма вина. После му казали, че няма да ходи никъде и господин С. заплашил жалбоподателя, че нямал да „му снижи“ затвора. Направо го заплашил и той казал, че ще пише до всяка институция, а той му отвърнал да пише докъдето иска и жалбоподателят отговорил, че ще се видят в съда. Моли да му се обърне голямо внимание на жалбата, защото има голяма дискриминация, подиграват се с хората. Твърди, че охраната не си върши работата, когато отива при нея  по личен въпрос, тя пуши цигари и пие кафе и гони жалбоподателя.

Към жалбата има приложено незаверено копие на предходно подадена жалба до съда против Заповед №203/6.12.2018 год. на Началника на ОЗ-Белене, без да е обяснено в каква връзка се прилага тази жалба.

Съдът е изпратил жалбата на Началника на затвора –Белене, за комплектоване на преписката по жалбата и изпращането й в съда. От страна на Началника на затвора –Белене по делото е изпратена преписката по издаване на Заповед №203/6.12.2018 год. на Началника на ОЗ-Белене, с която л.св. В.С.  е бил наказан с дисциплинарно наказание „извънредно дежурство по поддържане на хигиената в групата“ за срок от 7 (седем) дни. В придружителното писмо, с което преписката е изпратена в съда е посочено, че  Заповед №203/6.12.2018 год. на Началника на ОЗ-Белене е била предмет на разглеждане по адм.дело №179/2019 год. на Административен съд-Плевен, който е препратил жалбата по компетентност на Главния директор на ГДИН. Последният е издал Заповед №Л-1728/2.04.2019 год., с която е оставил без разглеждане жалбата като просрочена. Заповедта на ГД на ГДИН е връчена на С. срещу подпис на 9.04.2019 год. Тези обстоятелства се установяват и от справка от деловодната система на съда, приложена по делото.

Същевременно при справка в деловодната система на Административен съд –Плевен е установено, че Заповед №203/6.12.2018 год. на Началника на ОЗ-Белене е била предмет на контрол и по адм.дело №219/2019 год. на АС-Плевен, като жалбата против тази заповед е била оставена без разглеждане, поради неотстраняване на нередовностите  й от жалбоподателя и поради подаването й след установения от закона срок.

Съдът е приел, че жалбата, поставяща началото на настоящото съдебно производство е изключително неясна. Не става ясно дали отново се оспорва Заповед №203/6.12.2018 год. на Началника на ОЗ-Белене ( с оглед приложената към жалбата предходна жалба против Заповед №203/6.12.2018 год. на Началника на ОЗ-Белене, но с нова дата на подаване), или се оспорва Заповед №Л-1728/2.04.2019 год. на Главния директор на ГДИН, или жалбоподателят се оплаква от дискриминационни действия на затворническата администрация предвид заявените неясни и объркани твърдения за отправяни спрямо него заплахи и „дискриминация“. С оглед на горното, с Определение №774/19.04.2019 год. съдът е оставил жалбата на С. без движение, с указания в 7 дневен срок от съобщението да уточни какво оспорва-административен акт, като го индивидуализира с номер, дата и година на издаване и негов издател, или се оплаква против действия на затворническата администрация; да уточни в първия случай в какво се изразява незаконосъобразността на акта и в какво се състои искането му до съда, а във втория случай да уточни против какво конкретно действие се оплаква, кога е извършено това действие и в какво се изразява то, от кой административен орган и/или длъжностно лице е извършено действието, защо счита това действие за незаконосъобразно и какво иска от съда; да внесе държавна такса за образуване на делото в размер на 10 лева и да представи платежния документ по делото, както и да представи препис от уточнителната молба за ответника. Жалбоподателят е предупреден и за последиците от неотстраняване на нередовностите в указания срок, а именно-че делото ще бъде прекратено.

Жалбоподателят е получил препис от определението на съда на 24.04.2019 год., лично, за което саморъчно се е подписал,  видно от съобщение на л.34 от делото. До изтичане на указания в съобщението 7 дневен срок- до 2 май 2019 год. (четвъртък-първият присъствен ден след изтичане на срока за отстраняване на нередовностите), жалбоподателят не е отстранил нередовностите на жалбата-не е уточнил какво оспорва-административен акт, като го индивидуализира с номер, дата и година на издаване и негов издател, или се оплаква против действия на затворническата администрация; не е уточнил  в какво се изразява незаконосъобразността на акта и в какво се състои искането му до съда, респективно против какво конкретно действие се оплаква, кога е извършено това действие и в какво се изразява то, от кой административен орган и/или длъжностно лице е извършено действието, защо счита това действие за незаконосъобразно и какво иска от съда; не е внесъл дължимата  държавна такса за образуване на делото в размер на 10 лева и не е представил платежния документ по делото, не е  представил  препис от уточнителната молба за ответника.

При това положение настъпват регламентираните в чл.158, ал.3 от АПК последици от неизпълнение указанията на съда-жалбата следва да се остави без разглеждане, а производството по делото следва да се прекрати.

Воден от горното  и на основание чл.158, ал.3 от АПК съдът      

ОПРЕДЕЛИ :

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ жалбата на  В.И.С., лишен от свобода, изтърпяващ наказанието си в ОЗ-Белене с неуточнен предмет.

ПРЕКРАТЯВА производството по административно дело №442 по описа на Административен съд-Плевен за 2019 год.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО може да се оспори с частна жалба чрез Административен съд-Плевен пред Върховен административен съд, в 7 дневен срок от съобщението до страните.

Препис от определението да се изпрати на жалбоподателя .

 

СЪДИЯ: