О       П       Р       Е       Д       Е       Л       Е       Н       И       Е

 

867

 

гр. Плевен, 08.05.2019г.

 

Административен съд – Плевен, ІІІ-ти състав, в закрито съдебно заседание  на осми май  2019г. в състав - 

Председател: съдия Елка Братоева

Като разгледа докладваното от съдия Братоева адм.д. № 435/2019г. по описа на съда, за да се произнесе взе предвид следното:                                      

 

Административното дело е образувано по жалба на С.Т. *** срещу  Становище Изх. № Ж-16-356/18.03.2019г. на инспектор при Инспектората към Висш Съдебен Съвет по сигнал № КЖ-16-356/2018г., изпратен от жалбоподателя.

Делото е било образувано под № 3147/2019г. по описа на Административен съд – София град и изпратено по подсъдност на Административен съд – Плевен, според постоянния адрес на жалбоподателя съгласно данните от НБДН.

 Жалбоподателят оспорва становището като незаконосъобразен, немотивиран, противоречащ на целта на закона акт и иска неговата отмяна. Счита, че е пределно ясно, че иска дисциплинарни и наказателни производства по отношение на магистрати. С допълнителна писмена молба със саморъчен подпис е потвърдил подадената жалба, внесъл е д.т. 10 лв. и изрично заявява, че поддържа жалбата си. Претендира разноски.

Ответникът –Инспектората на ВСС е представил административната преписка. Изразява становище за нередовност и недопустимост на жалбата като моли да се остави без разглеждане, тъй като становището не представлява индивидуален административен акт по дефиницията на чл. 21 АПК и не подлежи на оспорване.

Производството е по чл. 145 и следващите от АПК.

Становището е от дата 18.03.2019г. и е изпратено на заявителя по електронна поща. Жалбата е подадена по електронна поща на 19.03.2019г. в рамките на законния 14-дневен срок за съдебно обжалване.  

Но е недопустима по следните съображения:

С оспореното становище Инспектората при ВСС се е произнесъл по подаден пореден сигнал от С.Т., изпратен по електронна поща на 12.03.2019г. за нарушаване на човешките му права при медицинско освидетелстване, постановено от РС - Плевен. Посочено е, че към сигнала е приложена епикриза от извършено освидетелстване на 06.12.2017г. по повод разпореждане на РС – Плевен по ЧНД № 573/2016г., разпореждане от 11.10.2018г. по преписка № 5036/10.10.2018г. на Апелативен съд – В. Търново, с което е отказано образуването на производство по възобновяване  на ЧНД № 573/2016г. по описа на РС – Плевен, потвърдено с Решение № 260/28.12.2017г. по ВЧНД № 1330/2017г. по описа на ОС – Плевен, както и списък на прокурорите в РП – Плевен. Въз основа на тези данни, Инспектората при ВСС е заключил, че от изложеното в сигнала не се съдържат данни за нарушения, извършени от магистрати, проверката на които е в правомощията на ИВСС, визирани в чл. 54 от Закона за съдебната власт, поради което не се налага извършване на проверка по смисъла на чл. 56 ал.1 пр.2 ЗСВ.

От приложените съдебни актове е видно, че е налице произнасяне на съдебен орган, въз основа на което са предприети мерки по отношение на медицинското освидетелстване на жалбоподателя. Извън правомощията на ИВСС е  да извършва проверки за правилност и законосъобразност на съдебните актове. Такава се извършва по реда на инстанционния съдебен контрол от горестоящия съд и ИВСС не може да ревизира тези актове и да се намесва в правораздавателната дейност на магистратите.

Инспекторатът при ВСС има право да извършва проверки по сигнали за нарушения по въпроси в обхвата на компетентността му, изрично изброени в чл. 54 ал.1 ЗСВ. Преценката дали даден сигнал съдържа данни за такива нарушения е изцяло от компетентността на инспектората и не подлежи на обжалване. Становището по сигнала няма белезите на индивидуален административен акт, тъй като с него не се създават права и задължения, както и не се засягат непосредствено права, свободи или законни интереси, не се декларират или констатират вече създадени права и задължения, както и не се засягат непосредствено права или задължения, които са от значение за признаване, упражняване или погасяване на права или задължения. Становището не съдържа диспозитивна част и с него по никакъв начин не се засяга правната сфера на жалбоподателя.

Актовете и становищата на инспекторите в ИВСС, постановени в рамките на контролно-установителното производство по преценка за наличие на основания за извършване на проверка по чл. 54 ал.1 ЗСВ в обхвата на компетентност на ИВСС не представляват индивидуален административен акт по смисъла на чл. 21 от АПК и затова не подлежат на обжалване. Нещо повече, съгласно чл. 124 ал.2 АПК решението, постановено по подаден сигнал, дори да се прецени, че се съдържат данни за въпроси от компетентността на ИВСС, също не подлежи на обжалване.

Оспореното в настоящото производство становище на ИВСС не представлява индивидуален административен акт и затова не подлежи на обжалване.

Жалбата е процесуално недопустима и следва да се остави без разглеждане на осн. чл. 159 ал.1 т.1 от АПК, а образуваното съдебно производство – да се прекрати.

Поради това съдът

 

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ жалбата на С.Т. *** срещу  Становище Изх. № Ж-16-356/18.03.2019г. на инспектор при Инспектората към Висш Съдебен Съвет по сигнал № КЖ-16-356/2018г., изпратен от жалбоподателя.

ПРЕКРАТЯВА производството по АД № 435/2019г. по описа на Административен съд – Плевен.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на оспорване с частна жалба пред ВАС в 7-дневен срок от съобщението.

ПРЕПИС от определението да се изпрати на страните. 

 

 

 

                                                           С Ъ Д И Я :/П/