ОПРЕДЕЛЕНИЕ

957

гр.Плевен, 20.05.2019 год.

 

Административен съд - гр.Плевен, пети състав, в закрито съдебно заседание на двадесети май  две хиляди и деветнадесета година в състав:                                      

                                                         Председател:   Катя Арабаджиева

като разгледа докладваното от съдия Арабаджиева административно дело № 433 по описа на Административен съд - Плевен за 2019 год.  и за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е образувано по жалба, подадена от Ш.Е.Ю., лишен от свобода, изтърпяващ наказанието си в ОЗ-Белене.

Твърди в жалбата, че изтърпява наказание от 2 години и 4 месеца лишаване от свобода и „ имам нарушено условно предсрочно 9 месеца. Общо 3 години и 23 дни лишаване от свобода“. Твърди, че е на общ режим от няколко месеца, награждаван е многократно, няма нито едно нарушение, но не знае какви са причините, за да не го превеждат в Затворническо общежитие от открит тип. Работил 1 година района на ОЗ – Белене като строител. Моли  Административния съд гр. Плевен да разпореди  на началника  на Белене по чл. 64 за превод в Затворническо общежитие от открит тип.

Съдът е намерил жалбата за нередовна и с Определение №754/17.04.2019 год. е оставил същата без движение за отстраняване на следните нередовности: да уточни писмено дали е подал молба до Началника на затвора –Белене за преместване за доизтърпяване на наказанието в затворническо общежитие от открит тип и издадена ли е заповед от Началника на затвора, с която е отказано преместване; в последния случай, ако има издадена заповед, да посочи дали оспорва същата и в какво се състои искането му до съда; да плати държавна такса за образуване на делото в размер на 10 (десет) лева по сметка на Административен съд-Плевен и да представи платежния документ по делото; да представи препис от жалбата за ответната страна.

В срока за отстраняване на нередовностите е постъпила Молба с вх.№2129/25.04.2019 год. от Ю., с която е поискал да бъде освободен от заплащане на държавна такса за образуване на делото. Съдът е събрал служебно доказателства за наличие или липса на обстоятелствата по чл.83, ал.2 от ГПК, от които се установява, че Ю. е на 44 години, неженен, няма данни за регистрирани фирми на негово име, не работи, не получава доходи от труд, полагал е доброволен труд по чл.80 от ЗИНЗС, а балансът по сметката му към датата на справката е 0,00 лева Страда от хипертонична сърдечна болест. Представил е и саморъчна декларация, че не получава парични доходи и не работи. При тези данни се налага извод, че ЛС Ю. не разполага с никакви парични средства, с които да заплати дължимата държавна такса за оспорване в размер на 10 лева, поради което следва да бъде освободен от заплащането й.

С Определение №754/17.04.2019 са изискани и доказателства от Началника на Затвора-Белене изтърпява ли ЛС Ю. *** и/или в затворническо общежитие и от какъв тип, на какво основание, в какъв размер, от кога, къде е настанен; подавана ли е молба от ЛС Ю. до Началника на затвора –Белен   за преместване за доизтърпяване на наказанието в затворническо общежитие от открит тип; издавал ли е Началникът на затвора-Белене, по молба на ЛС или по своя инициатива, заповед по смисъла на чл.64 от ЗИНЗС, за преместване на Ю. за доизтърпяване на наказанието в затворническо общежитие от открит тип; в последния случай да представи по делото цялата преписка по издаване на тази заповед.

По делото е представена справка с вх.№2156/30.04.2019 год.от затвора Белене, от която се установява, че л.св. Ю. *** на 30.10.2017 год.. Търпи наказание лишаване от свобода в размер на 2 год. 4 мес. по нохд №132/17 год. на РС-Исперих по чл.196 от НК с начало 3.03.2018 год. За периода 23.06.2017 год. до 3.03.2018 год. е изтърпял наказание в размер на 8 мес. 23 дни лишаване от свобода по нохд 206/2014 год. на РС Исперих. Първоначално постановения строг режим е заменен на общ със Заповед №08-173/16.12.2018 год. по описа на затвора Белене. След справка в деловодството на затвора е установено, че Ю. не е подавал молба до началника на затвора за приложение на чл.64 от ЗИНЗС, не е регистрирано и предложение от ИСДВР за съответната група. В тази връзка не е издавана заповед за преместване в ЗО от открит тип по отношение на л.св.Ю..

При така установените данни, съдът намира, че подадената жалба не е подведомствена на настоящия съд, а следва да се разгледа и по нея да се произнесе началникът на затвора Белене, по следните съображения:

Съгласно разпоредбата на чл. 64, ал.1 от ЗИНЗС, лишените от свобода с добро поведение, които са изтърпели най-малко една четвърт, но не по-малко от 6 месеца от наложеното наказание в затвор или в затворническо общежитие от закрит тип, могат да бъдат премествани по инициатива на началника на затвора или по тяхна молба за доизтърпяване на наказанието в затворнически общежития от открит тип. Т.е. инициативата за производство по чл.64 от ЗИНЗС може да бъде на две лица: на Началника на затвора или молба на осъденото лице. От една страна за удовлетворяване на искането на жалбоподателя - за преместването му в затворническо общежитие от открит тип, е предвидена законова възможност, но не и задължение за пенитенциарните власти да се самосезират и да издадат акт по смисъла на чл.64 от ЗИНЗС. От друга страна е предвидено задължение на Началника на затвора да се произнесе с нарочна писмена мотивирана заповед, с която дължи отговор на направено такова искане, в която следва да съобрази поведението на осъдения по време на изтърпяване на наказанието. Преценката му следва да се основава на предвидените в закона становища на ръководителя на направлението за социална дейност и възпитателна работа, на заместник-началника по режимно-охранителната дейност и на началника на съответното затворническо общежитие относно поведението на осъдения по време на изтърпяване на наказанието. Безспорно е установено обаче от становището на Началника на затвора, че такава заповед не е издавана, нито е отправяно искане от л.св.Ю. за приложение на чл.64 от ЗИНЗС. Поради което по настоящото дело няма годен предмет на оспорване: от една страна няма бездействие на Началника на затвора за произнасяне, когато производството започва по негова инициатива, защото предвиденото в чл.64 от ЗИНЗС не е задължение, а предоставена законова възможност. От друга страна няма издадена нарочна писмена мотивирана заповед по чл.64 от ЗИНЗС, с която да се отказа на л.св. Ю. преместване в затворническо общежитие от открит тип и която той ще има правен интерес да оспори.

Ето защо настоящият състав на съда приема подадената до съда жалба с вх.№1942/16.04.2019 год., поставила началото на настоящото съдебно производство, като молба от л.св. Ю., подадена на основание чл.64 от ЗИНЗС. Тази молба следва да се изпрати по подведомственост на Началника на затвора Белене, за произнасяне по искането на л.св. Ю. за преместване от затвора Белене в затворническо общежитие от открит тип, с нарочна писмена мотивирана заповед по смисъла на чл.64, ал.2 от ЗИНЗС, след преценка на относимите към молбата факти и доказателства. Едва издадената от Началника на затвора Белене заповед ще подлежи на обжалване, по аргумент от чл.64, ал.4 от ЗИНЗС.

Воден от горното и на основание чл.64 от ЗИНЗС и чл.130, ал.4 от АПК съдът

ОПРЕДЕЛИ:

 

ОСВОБОЖДАВА Ш.Е.Ю., лишен от свобода, изтърпяващ наказанието си в ОЗ-Белене, от задължението за заплащане на държавна такса за съдебно оспорване.

ПРЕКРАТЯВА производството по административно дело №433 по описа на Административен съд-Плевен  за 2019 год.

ИЗПРАЩА делото като преписка на Началника на затвора Белене, за произнасяне по компетентност по молбата на Ш.Е.Ю., лишен от свобода, изтърпяващ наказанието си в ОЗ-Белене,  за преместване в затворническо общежитие от открит тип.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО може да се обжалва с частна жалба от страните и от органа, на който делото е изпратено, пред Върховен административен съд в 7(седем) дневен срок от съобщението .

Преписи от определението да се изпратят на страните.

 

 

СЪДИЯ: