ОПРЕДЕЛЕНИЕ

№ 725

   гр.Плевен, 15.04.2019 год.

 

Административен съд - гр.Плевен, шести състав, в закрито съдебно заседание на петнадесети април две хиляди и деветнадесета година, в състав:

 

                                               Съдия: Снежина Иванова 

 

като разгледа докладваното от съдията и.административно дело №427/2019 г. по описа на Административен съд – Плевен, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството по делото е образувано по искане на В. С. М.,*** за обявяване на нищожност на решение № 75  от 19.02.2019 година на първи касационен състав на Административен съд Плевен .

Предявеният иск е с правно основание чл. 128, ал. 1, т. 8 АПК. Съгласно чл. 128 а, ал. 1 АПК тези искове се подават пред съответния административен съд. Посочената разпоредба определя родовата подсъдност, но не и местната, за която липсва специална уредба. Затова за нея е приложима общата разпоредба на чл. 133, ал. 1 АПК, според която делата се разглеждат от административния съд по постоянен адрес или седалището на посочения в акта адресат, съответно адресати. В случая адресат на акта, по повод на който е постановено съдебното решение, чиято нищожност се иска, е В. С. М.., чийто постоянен адрес *** и затова при приложението на чл. 133, ал. 1 АПК спорът е местно подсъден на Административен съд – Силистра. ( ВАС определение № 2545 от 20.02.2019 г. на ВАС по адм. д. № 1524/2019 г., IV отделение).

         Предвид изложеното, производството по делото следва да бъде прекратено, а искането изпратено по подсъдност на компетентния съд.

         Водим от горното и на основание чл.135 ал.2 от АПК,  съдът

 

                                                           ОПРЕДЕЛИ:

 

            Прекратява производството по и.адм.дело №427 по описа за 2019г. на Административен съд Плевен.

Изпраща делото по подсъдност на Административен съд -Силистра.

Определението не подлежи на обжалване.

Преписи от определението да се изпратят на страните.

 

                                     СЪДИЯ: /п/