О       П       Р       Е       Д       Е       Л       Е       Н       И       Е

 

795

 

гр. Плевен, 23.04.2019г.

 

Административен съд – Плевен, ІІІ-ти състав, в закрито съдебно заседание  на двадесет и трети април  2019г. в състав - 

Председател: съдия Елка Братоева

Като разгледа докладваното от съдия Братоева адм.д. № 417/2019г. по описа на съда, за да се произнесе взе предвид следното:

 

 

Административното дело е образувано  по подаден сигнал от Л.Г.В. *** като попечител на Г.Л.Г.– потребител на Дневен център за пълнолетни лица с увреждания към Община Плевен.

С Разпореждане  № 1770/11.04.2019г. съдът е дал указания на жалбоподателя за изправяне на констатираните нередовности, за да конкретизира предмета на жалбата си, както и да внесе д.т. 10 лв. и да приложи платежния документ по делото в 7-дневен срок от съобщението като посочи - дали обжалва индивидуален административен акт, действие или бездействие и на кой орган, в какво се състои незаконосъобразността му и какво е искането към съда. Предупреден е за последиците при неизпълнение. Същевременно препис от сигнала с приложенията е изпратено до Дневен център за пълнолетни лица с увреждания - Плевен за писмено становище, комплектоване на пълната административна преписка по случая и по издадените актове и изпращането й в съда, изискани са  данни и доказателства за извършените действия и за правното основание или административния акт, въз основа на който се извършват в 3-дневен срок от съобщението. Едновременно с това сигналът е насочен и до горестоящия административен орган – Кмета на Община Плевен за проверка и изясняване на случая и произнасяне по компетентност на осн. чл. 119 АПК с решение в 14-дневен срок, за което да се уведоми съда. Изпратен е и до ДСП – Плевен за проверка по случая и предприемане на действия по компетентност.

Постъпила е преписката от ДЦПЛУ – Плевен с приложено писмено становище от директора по оплакванията в сигнала персонално срещу него. В преписката е приложена Заповед № 16/19.03.2019г. за прекратяване ползването на социалната услуга  Дневен център за пълнолетни лица с увреждания – Плевен от Г.Л.Г., считано от 18.03.2019г. на осн. чл. 21 т.2 от Договор за предоставяне на социални услуги  № 7/02.05.2018г. във връзка със системно нарушаване на правилника за вътрешния ред от потребителя на услугата. Постъпило е писмо от ДСП – Плевен, че са запознати със случая и са извършвали множество проверки, при които не е било констатирано пренебрежително отношение спрямо Г.Л.Г..

В указания срок жалбоподателят е внесъл д.т. 10 лв., подал е молба да му бъде назначен служебен адвокат, който да отстрани нередовностите. Приложил е ЕР на ТЕЛК за здравословното състояние на дъщеря си Г.Л.Г.и разпореждане на ТП на НОИ – Плевен за получаваната от нея социална пенсия за инвалидност.

С ново Разпореждане № 1871/17.04.2019г. във връзка с искането за предоставяне на правна помощ съдът е указал на жалбоподателя в 3-дневен срок от съобщението да декларира, че желае предоставянето на безплатна правна помощ и не разполага с достатъчно средства за заплащане на адвокатско възнаграждение. Да представи и писмена декларация и доказателства от съответните компетентни органи относно: 1)доходите си и тези на неговото семейство; 2) имущественото състояние; 3) семейно положение; 4) здравословно състояние; 5) трудова заетост; 6) възраст; 7) други обстоятелства, на които се позовава. Разпоредено е да се приложи служебна справка от НБДН – пълни данни за жалбоподателя.

От справката от НБДН е видно, че жалбоподателят е на 61 г. в трудоспособна възраст, женен и има съпруга и две дъщери. Другата му дъщеря – Е.Л.Г.е пълнолетна – на 35г.

Представени са доказателства за получавания доход от пълнолетната му дъщеря с увреждане Г.Л.Г., който е в размер на 244,89 лв. месечно.

Съобщението с указанията е връчено на 17.04.2019г. лично на жалбоподателя. До изтичане на указания 3-дневен срок – до 22.04.2019г. вкл. той не е изпълнил дадените указания като не е представил декларация, че желае предоставянето на безплатна правна помощ и че не разполага с достатъчно средства за заплащане на адвокатско възнаграждение. Не е представил доказателства за доходите си и тези на семейството си и за имущественото си състояние, нито е декларирал тези обстоятелства, относно здравословно състояние и трудова заетост или други обстоятелства. Не са налични данни за това и по делото.

Съдът счита, че жалбоподателят не е изпълнил дадените указания в първото разпореждане като не е конкретизирал искането си и предмета на оспорване. Не е представил необходимата декларация за предоставянето на правна помощ за процесуално представителство и за имотното състояние на семейството си и доказателства за имотното състояние и доходите на семейството, трудова заетост, здравословно състояние.

Въпреки дадените ясни и конкретни указания жалбоподателят нито е изпълнил указанията във връзка с искането за предоставяне на правна помощ, нито е очертал предмета на искането си като не е отстранил констатираните нередовности в дадения срок. Предвид липсата на декларация и доказателства за имотното състояние на ищеца и неговото семейство не може да се приеме, че са налице предпоставките на чл. 23 от Закона за правната помощ и ищецът не разполага със средства за заплащане на адвокатско възнаграждение. Правна помощ за процесуално представителство по административни дела се предоставя само на материално затруднени лица, а не на всяко лице, което има нужда от квалифицирана правна консултация. Пред съда следва да се докаже, че лицето няма средства и не може да си позволи заплащането на адвокатско възнаграждение. В случая жалбоподателят нито е декларирал, че няма средства, нито е представил доказателства за това обстоятелство.

Освен това липсва формулирано искане, не е очертан предмет на оспорването и жалбата е явно необоснована, а в този случай съгласно чл. 24 т.2 от Закона за правната помощ, правна помощ за процесуално представителство не се предоставя.  Поради изложеното молбата за предоставяне на правна помощ следва да се остави без уважение, а жалбата ще следва да се остави без разглеждане като образуваното съдебно производство се прекрати на осн. чл. 158 ал.3 АПК.

 Водим от горното съдът

 

 

 

О       П       Р       Е       Д       Е       Л       И :

 

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ молбата на Л.Г.В. *** за предоставяне на правна помощ за процесуално представителство по адм.д. № 417/2019г. по описа на Административен съд – Плевен.

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ жалбата на Л.Г.В. *** като попечител на Г.Л.Г.– потребител на Дневен център за пълнолетни лица с увреждания към Община Плевен.

ПРЕКРАТЯВА производството по адм.д. № 417/2019г. по описа на Административен съд – Плевен.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО може да се обжалва с частна жалба пред Върховен Административен съд, подадена чрез Административен съд – Плевен в 7-дневен срок от съобщението.

ПРЕПИС от определението да се връчи незабавно на страните.

 

                                                                     С  Ъ  Д  И  Я :/П/