ОПРЕДЕЛЕНИЕ

№ 671

   гр.Плевен,04.04.2019 год.

 

Административен съд - гр.Плевен, ІV-ти състав, в закрито съдебно заседание на четвърти април две хиляди и деветнадесета година, в състав:

 

                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ: Цветелина Кънева 

 

като разгледа докладваното от съдията административно дело №388/2019г. по описа на Административен съд – Плевен, за да се произнесе, взе предвид следното:

От ТД на НАП-Велико Търново, офис Плевен, в Административен съд Плевен е изпратена жалба от „Илтрейд“ ООД гр.Плевен, представлявано от управителя И.Л.Т., против Заповед за налагане на принудителна административна мярка №10376/01.03.2019г. на Началник отдел „Оперативни дейности“ –Велико Търново, дирекция „Оперативни дейности“  на главна дирекция „Фискален контрол“ в ЦУ на НАП, с което на дружеството е наложена на основание чл.186 ал.1 т.1 б.“а“ от ЗДДС принудителна административна мярка – запечатване на търговски обект – паркинг, находящ се в гр.Плевен, ул.“Г.К“ №8А, стопанисван и експлоатиран от ООД и забрана за достъп до него за срок от 14 (четиринадесет) дни.

Административен съд-Плевен, като се запозна с жалбата, материалите по делото и съобрази закона намира, че не е компетентен да разгледа изпратената жалба по следните съображения:

С нормата на чл.186 ал.4 от ЗДДС е регламентирано, че заповедите, с които се налагат принудителните административни мерки - затваряне на обект подлежат на обжалване по реда на АПК.

В оспорената заповед е указано на адресата й, че може да обжалва акта на основание чл.81, чл.148 и чл.149 от АПК в 14-дневен срок от връчването й пред Началника на дирекция „Оперативни дейности“ в главна дирекция „Фискален контрол“ в ЦУ на НАП или пред Административен съд Велико Търново чрез органа, наложил мярката.

Жалбата на „Илтрейд“ ООД гр.Плевен, по която е образувано настоящето дело, изрично е адресирана до Началника на дирекция „Оперативни дейности“ в главна дирекция „Фискален контрол“ в ЦУ на НАП  и е с посочено правното основание чл.81 от АПК, т.е. адресатът на акта е избрал реда на оспорване, съобразно чл.148 от АПК, и е насочил своята жалба по административен ред. Волята на жалбоподателя е недвусмислена, а съдът не е сезиран с жалба против Заповед за налагане на принудителна административна мярка №10376/01.03.2019г., въпреки, че административната преписка е изпратена в съда, а не до горестоящия административен орган, до когото е адресирана.

Ето защо, производството по делото следва да бъде прекратено, а жалбата да бъде изпратена на горестоящия административен орган, до когото е адресирана.

            Водим от горното и на основание чл.130 ал.4 от АПК, съдът

 

                                                           ОПРЕДЕЛИ:

 

            ПРЕКРАТЯВА производството по адм.дело №388/2019г по описа на Административен съд-Плевен.

ИЗПРАЩА делото по подведомственост на Началника на дирекция „Оперативни дейности“ в главна дирекция „Фискален контрол“ в ЦУ на НАП за произнасяне по жалбата на „Илтрейд“ ООД гр.Плевен, представлявано от управителя И.Л.Т., против Заповед за налагане на принудителна административна мярка №10376/01.03.2019г. на Началник отдел „Оперативни дейности“ –Велико Търново, дирекция „Оперативни дейности“  на Главна дирекция „Фискален контрол“ в ЦУ на НАП.

Определението подлежи на оспорване от страните и от Началника на дирекция „Оперативен контрол“ в ГД „Фискален контрол“ в ЦУ на НАП с частна жалба, чрез Административен съд-Плевен, пред Върховен административен съд в 7-мо дневен срок от съобщаването му.

Препис от определението да се изпрати на страните по делото и на Началника на дирекция „Оперативен контрол“ в ГД „Фискален контрол“ в ЦУ на НАП.

           

 

СЪДИЯ: