Р       Е       Ш     Е       Н      И      Е

 

№ 301

 

гр. Плевен, 05.06.2019г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

 

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД – ПЛЕВЕН, първи касационен състав, на седемнадесети май две хиляди и деветнадесета година в публично съдебно заседание в състав:

Председател:  НИКОЛАЙ ГОСПОДИНОВ

Членове:         ЕЛКА БРАТОЕВА

    ЦВЕТЕЛИНА КЪНЕВА

                                                                 

С участието на Прокурор от Окръжна прокуратура - Плевен:

НАНКА РАЧЕВА

При Секретар: ВЕНЕРА МУШАКОВА

 

Като разгледа докладваното от съдия Братоева Касационно административно-наказателно дело № 387/2019г. по описа на съда, на основание доказателствата по делото и закона, за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по чл. 208 и следващите от Административно-процесуалния кодекс вр. чл.63 ал.1 изр. 2 от  Закона за административните нарушения и наказания.

Образувано е по касационна жалба на И.З.И. чрез адв. А.А. от Адвокатска колегия – гр. Плевен срещу Решение № 28/22.02.2019 г. на Районен съд – Левски, постановено по н.а.х.д. № 428/2018г. по описа на съда.

С решението си съдът е потвърдил като законосъобразно Наказателно постановление № 18-0938-005182/01.10.2018г. на Началник сектор „Пътна полиция“ към ОД на МВР - Плевен, с което на осн. чл. 182 ал. 1 т. 6 от ЗДвП на И.З.И. *** е наложено административно наказание „глоба” в размер на 750 лв. и лишаване от право да управлява МПС за срок от 3 месеца за нарушение на чл. 21, ал. 1 от ЗДвП, затова че на 16.09.2018г. в 15:37 часа на път І3, км. 50 с. *****, ул. „***“ № ** с посока на движение с. Обнова управлява лек автомобил „******“ с рег. № ***** със скорост 105км/ч. при максимално разрешена 50 км/ч., установено с техническо средство TFR1-М585, клип № 7003, при отчетен толеранс от 3%, показан на водача като на основание Наредба № Із-2539 на МВР са отнети 12 контролни точки.

Касаторът обжалва решението с доводи за неговата неправилност поради нарушение на материалния закон – касационно отменително основание по чл. 348 ал.1 т. 1 от НПК. Счита, че Районния съд е постановил своето решение като неправилно е възприел, че са спазени всички предвидени в закона изисквания при издаване на НП. Не е преценил правилно събраните по делото писмени доказателства и е изготвил едно неправилно и немотивирано решение. Счита, че по делото не са събрани всички доказателства, което е самостоятелно основание за отмяна на обжалваното НП. Твърди, че в НП като дата на нарушението е посочено 18.09.2018г., която дата не отговаря на действителната фактическа обстановка , което също е основание за отмяна на НП. Сочи, че в НП като нарушена разпоредба е изписана чл. 182 , ал. 1 т. 8 от ЗДвП, а реално такава разпоредба на закона липсва. Иска отмяна на решението, по същество - прогласяване на незаконосъобразност на НП.

Ответникът по касация – ОД на МВР - Плевен не изразява становище.

Прокурорът от Окръжна прокуратура - Плевен дава заключение, че касационната жалба е неоснователна, а решението на Районен съд – Левски е правилно, поради което предлага да се остави в сила.

Настоящият състав на Административен съд – Плевен, като прецени допустимостта и основателността на касационната жалба, доводите на страните, както и след служебна проверка на осн. чл.218 ал.2 АПК за валидност, допустимост и съответствие на решението с материалния закон, въз основа на установените факти, приема следното от правна страна:

Касационната жалба е подадена в срока по чл.211, ал.1 АПК, от надлежна страна и затова е процесуално ДОПУСТИМА.

Разгледана по същество, жалбата е  НЕОСНОВАТЕЛНА.

Решението на Районен съд – Левски е валидно, допустимо и правилно с оглед доказателствата по делото и закона.

Съдът подробно, конкретно и обосновано е приел за безспорно доказано описаното нарушение, за което са наложени предвидените в закона в условията на кумулативност административни наказания в абсолютен размер, при спазване на разписаната процедура по установяване на нарушения за превишение на скоростта и при липса на допуснати съществени процесуални нарушения в хода на административно-наказателното производство. Фактическите и правни изводи на районния съд са достатъчно подробно, конкретно и ясно изложени и се споделят изцяло от настоящия касационен състав, поради което е ненужно да се преповтарят.

Първоинстанционният съд се е произнесъл по всички наведени доводи, поддържани и в касационната жалба. По делото е наличен на л. 23 протокол и дневник за обработка на данните, от които е видно, че техническата система TFR-1-M е била разположена на 16.09.2018г.  в с. ****, ул. „****“ № ** на участък от пътя с. **** – с. ****, км. 50, където е било регистрирано и заснето процесното нарушение с описания автомобил – собственост на З. Г. И.. При проверка на адреса на собственика е установено, че същият се намира в чужбина, а след преглед на клипа лицето И.З.И. е декларирал, че на същата дата 16.09.2018г. в 15:37ч. е управлявал автомобила, поради което на водача е съставен акт за извършеното на тази дата нарушение. Въпреки лошото качество на печат на НП не съществува съмнение както относно датата на извършеното нарушение – 16.09.2018г., така и относно посочената санкционна разпоредба – чл. 182 ал.1 т.6 от ЗДвП, която съответства на наложените наказания – глоба в размер на 750 лв. и лишаване от правоуправление за срок от 3 месеца съобразно констатираното превишение на скоростта, допустима за лек автомобил при движение в населено място.

По тези съображения решението на Районен съд – Левски е правилно и следва да се остави в сила.

Водим от горното и на основание чл. 221 ал.2 от АПК съдът

 

 

Р       Е       Ш     И :

 

ОСТАВЯ В СИЛА Решение № 28/22.02.2019 г. на Районен съд – Левски, постановено по н.а.х.д. № 428/2018г. по описа на съда.

РЕШЕНИЕТО е окончателно.

         ПРЕПИС от решението на осн. чл. 138 ал.1 АПК да се изпрати на страните и Окръжна прокуратура – Плевен.

                          

                          

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:/п/                      ЧЛЕНОВЕ: 1./п/                            2./п/