ОПРЕДЕЛЕНИЕ

№ 868

гр.Плевен, 09.05.2019 година

 

Административен съд – Плевен, шести състав, в закрито заседание на девети май две хиляди и деветнадесета година, в състав:

 

                                          Съдия-докладчик: Снежина Иванова

 

като разгледа докладваното от съдията  исково административно дело № 382 по описа за 2019г. на Административен съд - Плевен, за да се произнесе взе предвид следното:

Делото е образувано по искова молба на Й.С.И.,***, 1-ва група срещу Прокуратура  на РБ , гр. София, бул. „Витоша“ с искане за присъждане на обезщетение в размер на 50 000 лева за неимуществени вреди , претърпени вследствие на водени досъдебни производства срещу неизвестен извършител, по които е повдигнато обвинение само за деяние от 18.01.2015 година.

Съдът намира, че исковата претенция не е подсъдна на Административен съд Плевен и следва да бъде прекратено производството и да бъде изпратена исковата молба за разглеждане от Окръжен съд Плевен.

Съгласно чл. 2, ал. 3 от ЗОДОВ исковете за обезщетение за вреди, причинени на гражданите от разследващите органи, прокуратурата или съда, се разглеждат по реда, установен в ГПК, поради което компетентността на тези дела е на гражданските, а не на административните съдилища. В същия смисъл чл. 128, ал. 1, т. 6 от АПК определя, че на административните съдилища са подведомствени делата по искания за обезщетения за вреди от незаконосъобразни актове, действия и бездействия на административни органи и длъжностни лица, каквито по смисъла на § 1, т. 1 от ДР на АПК са само органите, принадлежащи към системата на изпълнителната власт, както и всички носители на административни правомощия, овластени въз основа на закон. Според глава Шеста от Конституцията на Република България прокуратурата и следствените органи са част от съдебната, а не от изпълнителната власт, като същевременно чл. 8 от Конституцията прокламира основния принцип на разделение на властите на законодателна, изпълнителна и съдебна. Съответно на заложените в Конституцията основни положения, статутът на съдиите, прокурорите и следователите е регламентиран в Закона за съдебната власт.

Родовата подсъдност на делото е абсолютна положителна процесуална предпоставка за допустимост на съдебното производство, за наличието на която съдът следи служебно. Съгласно чл. 135, ал. 1 от АПК всеки съд сам решава дали заведеното пред него дело му е подсъдно, като съгласно ал. 2 ако намери, че то не му е подсъдно, го изпраща на надлежния съд, в който случай делото се счита за образувано от деня на завеждането му пред надлежния съд. Съгласно чл. 103 от ГПК на районния съд са подсъдни всички граждански дела, с изключение на тези, които са подсъдни на окръжния съд като първа инстанция. Съобразявайки цената на иска /50 000 лв./ с ограничението на чл. 104, т. 4 от ГПК, настоящия съд намира, че производството по делото следва да бъде прекратено и същото да бъде изпратено по подсъдност на Окръжен съд Плевен.

Предвид горепосоченото и на основание чл. 135, ал. 2 от АПК,  Административен съд –Плевен, шести състав

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

 

Прекратява производството по и.административно дело № 382/2019 по описа на Административен съд –Плевен.

Изпраща по подсъдност и .административно дело № 382/2019 по описа на Административен съд -Плевен на Окръжен съд -Плевен.

Определението не подлежи на обжалване.

Определението да се съобщи на Й.С.И.,***, 1-ва група и на адв. Д..

Определението не подлежи на оспорване.

 

 

 

 

СЪДИЯ-ДОКЛАДЧИК: /п/