ОПРЕДЕЛЕНИЕ

№ 912

гр.Плевен, 15.05.2019 год.

 

Административен съд - гр.Плевен, ІV-ти състав, в закрито съдебно заседание на  петнадесети май две хиляди и деветнадесета година, в състав:  

 

                                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ: Цветелина Кънева

 

 като разгледа докладваното от съдията административно дело №381/2019 г. по описа на Административен съд – Плевен, за да се произнесе, взе предвид следното:

            В Административен съд Плевен е подадена искова молба от л.св.Н.Д.А., изтърпяващ наказание в затвора Белене, срещу ГДИН-София, с която се иска обезщетение в размер на 5000лева. В исковата молба се твърди, че от 07.10.2016г. е в затвора Белене, в който храната е под всякаква критика. Сочи се, че хлябът, който им дават не отговаря по грамаж на седмичното меню; в чая липсва захар, а прясното мляко е сухо мляко; макароните са направени с извара, а не сирене; не се дава по 100грама кашкавал; мармаладът, халвата и сиренето не отговарят на изискващия се грамаж; не обедното и вечерното меню не слагат свинско и пилешко месо, а слагат кожички и кокали. Счита се, че описаните факти сочат на незаконосъобразни действия и бездействия на затворническата администрация. Сочи се, че грубо е нарушен чл.3 ал.2 т.2 и чл.84 ал.2 т.1 от ЗИНЗС. В заключение се моли да бъде осъден Директорът на ГДИН да заплати обезщетение в размер на 5000лева, както и да се подобри за в бъдеще храната в затвора.

В допълнителни молби е направено искане за предоставяне на безплатна правна помощ и освобождаване от държавна такса, като е приложена декларация за имуществено състояние на л.св.

Във връзка с горното и след представяне на доказателства от затвора Белене, с определение от 24.04.2019г. е предоставена на л.св. А. безплатна правна помощ по чл.21 ал.3 от ЗПП за оказване на помощ при поправяне на нередовностите на исковата молба и за процесуално представителство, оставена е без движение исковата молба, като е указан срок за отстраняване на нередовностите, както и е оставено без уважение искането за освобождаване от държавна такса и са дадени указания за внасяне на такава в 7-мо дневен срок. Лицето е предупредено за последствията от неизпълнение на дадените указания. Определението е получено на 03.05.2019г. и в указания срок по делото не е постъпила жалба срещу него в частта, с която е отказано освобождаване от внасяне на държавна такса, поради което същото е влязло в законна сила. До 10.05.2019г. (петък)-работен ден и към настоящия момент по делото не е представен и документ за внесена държавна такса, като при извършена служебна проверка в счетоводството на съда се установява, че такава не е и внесена. Ето защо исковата молба е нередовна и това представлява основание за връщане на същата, съобразно разпоредбата на чл.129 ал.3 от ГПК във вр. с чл.144 от АПК. Производството по делото следва да бъде прекратено.

Предвид нередовността на исковата молба, не е необходимо определения от АК-Плевен служебен адвокат да бъде назначаван за служебен защитник на л.св.А..

Воден от горното и на основание чл.129 ал.3 от ГПК вр. с чл.144 от АПК, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ и ВРЪЩА исковата молба на л.св.Н.Д.А., изтърпяващ наказание в затвора Белене, срещу ГДИН-София, с която се иска обезщетение в размер на 5000лева.

ПРЕКРАТЯВА производството по административно дело №381 по описа за 2019г. на Административен съд-Плевен.

Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред Върховен административен съд, чрез Административен съд Плевен, в 7-мо дневен срок от съобщаването му.

Препис от определението да се изпрати на л.св.А..

 

                                                                                              СЪДИЯ: