ОПРЕДЕЛЕНИЕ

733

гр.Плевен, 15.04.2019 год.

 

Административен съд - гр.Плевен, пети състав, в закрито съдебно заседание на петнадесети  април  две хиляди и деветнадесета година в състав:                                       

                                                             Председател:   Катя Арабаджиева

като разгледа докладваното от съдия Арабаджиева административно дело № 372 по описа на Административен съд - Плевен за 2019 год.  и за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е образувано по жалба, подадена от С.Т. ***, против Решение № 1/11.03.2019 г. на И.ф. Административен ръководител на Апелативна прокуратура – Велико Търново. Жалбата е подадена по електронна поща, на 26.03.2019 г., в 00:48 часа, чрез Апелативна прокуратура – Велико Търново и е изпратена заедно с административната преписка в Административен съд – Велико Търново, с писмо вх. № 1682/29.03.2019 г. от деловодството на съда.

С Разпореждане №1638/3.04.2019 год. жалбата е оставена без движение, за отстраняване на следните нередовности в 7(седем) дневен срок от съобщението: жалбоподателят да подпише подадената жалба против Решение № 1/11.03.2019 г. на И.ф. Административен ръководител на Апелативна прокуратура – Велико Търново, респективно да потвърди писмено действията по подаването й чрез саморъчен подпис; да внесе държавна такса за оспорване в размер на 10 (десет) лева по сметка на Административен съд-Плевен и да представи платежния документ по делото. На жалбоподателя е указана отговорността при неизпълнение на съдебното разпореждане.

Съобщението с указанията на съда е връчено на Т. по два начина: лично на посочения от него електронен адрес на 3.04.2019 год. и на посочения в жалбата административен адрес, чрез майка му К. Т., на 4.04.2019 год. До изтичане на определения от съда 7(седем) дневен срок- 10 април 2019 год.-сряда, присъствен ден,  Т. не е отстранил нередовностите на жалбата-не е подписал саморъчно подадената жалба, респ. не е потвърдил писмено действията по подаването й и не е представил квитанция за внесена държавна такса за оспорване. Поради което и на основание чл.158, ал.3 от АПК, жалбата като нередовна, следва да се остави без разглеждане.

Настоящият състав на съда намира така подадената жалба и за недопустима за разглеждане по същество, поради следните съображения:

Оспореното решение № 1/11.03.2019 г. на И.ф. Административен ръководител на Апелативна прокуратура – Велико Търново е връчено на С.Т., на посочената от него електронна поща, на която е подал заявлението по реда на ЗДОИ, на 11 март 2019 год., видно от отбелязването на л.7 от ад 195/2019 год. на Административен съд-В.Търново. Съобразно разпоредбата на чл.149, ал.1 от АПК във връзка с чл.40 от ЗДОИ, жалбата се подава в 14-дневен срок от деня на съобщението, че решението е изготвено. Този срок за оспорване е посочен и в оспореното решение на И.ф. Административен ръководител на Апелативна прокуратура – Велико Търново. С оглед на горното жалбата против полученото на 11.03.2019 год. решение, следва да бъде подадена най-късно до 25 март 2019 год.-понеделник, присъствен ден, по аргумент от разпоредбата на чл.60, ал.5 от ГПК вр. чл.144 от АПК. 

Жалбата до Административен съд против оспореното решение на И.ф. Административен ръководител на Апелативна прокуратура – Велико Търново, е подадена на 26.03.2019 год.-един ден след изтичане на срока за оспорване, поради което се явява недопустима за разглеждане по същество като подадена след установения срок за обжалване. При положение, че жалбата е подадена извън визирания в закона 14-дневен срок, за жалбоподателя се преклудира процесуалното право на жалба, същата е недопустима и следва да се остави без разглеждане, а производството подлежи на прекратяване.

В самата жалба се твърди, че жалбата е подадена преди Т. да е получил „хартиения“ отказ. Следва да се има предвид, че дори оспореното решение да е връчено на по-късна дата на Т. чрез изпращането му по пощата, за което няма доказателства в настоящото дело, важимо и валидно се явява първото по време редовно връчване, защото в противен случай се новира срокът за обжалване и в полза на жалбоподателя ще започне да тече нов срок, считано от новата дата на връчване, което е недопустимо.

Воден от горното  и на основание чл.158, ал.3 от АПК и чл.159, т.5 от АПК съдът      

ОПРЕДЕЛИ :

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ жалба, подадена от С.Т. ***, против Решение № 1/11.03.2019 г. на И.ф. Административен ръководител на Апелативна прокуратура – Велико Търново.

ПРЕКРАТЯВА производството по административно дело №372 описа на Административен съд-Плевен за 2019 год.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО може да се оспори с частна жалба чрез АС-Плевен пред Върховен административен съд, в 7(седем) дневен срок от съобщението.

Преписи от определението да се изпратят  на страните.

 

 

СЪДИЯ: