ОПРЕДЕЛЕНИЕ

№ 666

   гр.Плевен, 03.04.2019 год.

 

Административен съд - гр.Плевен, ІV-ти състав, в закрито съдебно заседание на трети април две хиляди и деветнадесета година, в състав:

 

                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ: Цветелина Кънева 

 

като разгледа докладваното от съдията административно дело №371/2019 г. по описа на Административен съд – Плевен, за да се произнесе, взе предвид следното:

 Производството по делото е образува по жалба от М.К. *** против Протокол №1 /18.03.2019г. в част ІV на комисия по чл.33 ал.6 от ЗСПЗЗ при ОбСЗ-Долни Дъбник, като се счита, че неправилно решението на комисията се обвързва с решение по адм.дело №21/2018г. по описа на Административен съд Плевен. Иска се възстановяване на земеделската земя по реда на ЗСПЗЗ.

Административен съд-Плевен намира, че не е компетентен да разгледа подадена от М.К. жалба против Протокол №1 /18.03.2019г. в част ІV на комисия по чл.33 ал.6 от ЗСПЗЗ.

Съгласно  чл.33 ал.6 от ЗСПЗЗ, решенията на общинските служби по земеделие във връзка с възстановяването на собствеността и обезщетяването на собствениците по реда на този закон и на Закона за възстановяване на собствеността върху горите и земите от горския фонд, както и във връзка с оземляването на граждани, се подписват от началника на службата, от служители, определени от директора на областната дирекция "Земеделие", и от длъжностни лица, определени от министъра на земеделието, храните и горите. А съгласно §19 ал.1 от ЗИД на АПК, индивидуалните административни актове по Закона за собствеността и ползуването на земеделските земи и правилника за прилагането му и отказите за издаването им, с изключение на тези, издадени от министъра на земеделието и храните, могат да се обжалват пред районния съд по местонахождение на имота по реда на Административнопроцесуалния кодекс. Постановените по този ред актове на районния съд подлежат на касационно обжалване пред административния съд по реда на Административнопроцесуалния кодекс, който разглежда жалбата в състав от трима съдии.

            По изложените по-горе съображения жалбата на М.К. следва да бъде изпратена по подсъдност на Районен съд Плевен, който е надлежния съд съобразно §19 ал.1 от ЗИД на АПК.

            Водим от горното и на основание чл.135 ал.2 от АПК, съдът

 

                                                           ОПРЕДЕЛИ:

 

            ПРЕКРАТЯВА производството по адм.дело №371/2019г. по описа на Административен съд-Плевен.

ИЗПРАЩА ПО ПОДСЪДНОСТ на Районен съд Плевен жалбата на М.К. *** против Протокол №1 /18.03.2019г. в част ІV на комисия по чл.33 ал.6 от ЗСПЗЗ при ОбСЗ-Долни Дъбник.

Определението не подлежи на оспорване.

Препис от определението да се изпрати на М.К. *** .

           

 

СЪДИЯ: /п/