О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

                                                             № 692

 

                                       гр. Плевен, 10.04.2019г.

 

 

 

            Административен съд- Плевен, трети състав, в закрито  заседание на десети април 2019 год. в състав :

Председател Елка Братоева,

като разгледа докладваното от  съдия Братоева административно дело № 366/2019г. по описа на съда, на основание данните по делото и закона, за да се произнесе съобрази следното:

 

 

           Производството по делото е образувано по искова молба на л.св. И.Й.Г.,*** срещу ГДИН за присъждане на обезщетение за причинени неимуществени вреди в размер на 2100 лв., произтичащи от действия и бездействия на затворническата администрация.

          Първоначално исковата молба е била депозирана в РС – Плевен, който с определение № 1133/18.03.2019г., постановено по гр.д. № 1654/2019г. по описа на съда е изпратил делото по подсъдност на АС – Плевен.

Видно от приложеното към настоящото дело копие от искова молба,  съобщение, въззивна жалба, призовка, определение и решение на Окръжен съд – Плевен, жалбоподателят И.Г. е  предявил пред Районния съд-Ловеч   иск срещу Административен съд-Плевен за   присъждане на обезщетение за причинени неимуществени вреди, произтичащи от забавено производство  по административно дело № 539/2015 г. на Административен съд –Плевен. По подадената искова молба в Районния съд-Ловеч е образувано гр.д. № 693/2016 г., а постановеното решение по делото е потвърдено от въззивния съд и подлежи на касационно обжалване пред ВКС. Срещу въззивното решение е подадена касационна жалба с вх. № 10080/04.09.2018г. и към момента съдебното производство не е приключило с влязъл в сила акт.

           Предвид изложеното, настоящият състав намира, че следва да се отведе от разглеждането на делото на  осн.  чл. 22, ал. 1 т.6 от ГПК, с оглед  спазване  принципа  на безпристрастност. Принадлежността на съдия-докладчика към състава на  Административен съд- Плевен - ответник по предявения от Г. иск, може да породи съмнение  в  неговото безпристрастие.

           

И тъй като всички съдии от Административен съд – Плевен последователно са се отвели и няма съдебен състав, който може да го разгледа, настоящото дело следва да се изпрати на осн. чл. 133 ал.6 от АПК на Върховния административен съд за определянето на друг равен по степен административен съд, който да го разгледа.

          Водим  от горното съдът

 

       

                                                            О П Р Е Д Е Л И:

           

Съдия Елка Братоева се отвежда  от  разглеждането на адм.дело № 366/2019г. по описа на Административен съд- Плевен.

Прекратява производството по адм.дело № 366/2019г. по описа на Административен съд- Плевен.

Изпраща делото на Върховен административен съд за определянето на друг равен по степен административен съд, който да го разгледа.

            Определението не подлежи на обжалване.

                  

                                                                                    СЪДИЯ:/П/