Р E Ш Е Н И Е

283

гр.Плевен, 03.06.2019 год.

 

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

Административен съд - гр.Плевен, втори касационен състав, в открито съдебно заседание на двадесет и първи май две хиляди и деветнадесета година, в състав:                                             

            Председател: Елка Братоева

                                                                  Членове: Цветелина Кънева

                                                                                  Снежина Иванова

При секретаря Милена Кръстева и с участието на прокурора Иван Шарков като разгледа докладваното от съдия Кънева касационно административно-наказателно дело № 360 по описа за 2019 г. на Административен съд - Плевен и за да се произнесе, взе предвид следното:

            Производството е по чл.63, ал.1, изр.2 ЗАНН във връзка с чл.348 НПК и чл.208 и сл. АПК.

С Решение № 112 от 19.02.2019 г., постановено по НАХД № 3035 по описа за 2018г., Районен съд – Плевен е потвърдил Електронен фиш серия К № 1692169 от 30.07.2017 г. на ОД на МВР – Плевен за налагане на глоба за нарушение, установено с автоматизирано техническо средство, с който на основание чл.189, ал.4 във вр. с чл.182, ал.2, т.2 от ЗДвП на В.И.Я. от гр. София е наложено административно наказание глоба в размер на 400 лв., за извършено нарушение на чл. 21, ал. 1 от ЗДвП.

Срещу решението е подадена касационна жалба от В.И.Я. от гр. София, чрез адвокат С.С. от САК, в която се счита, че съдебният акт е постановен в нарушение на материалния закон и при допуснати съществени нарушения на процесуалните правила. Сочи се, че районният съд не е отговорил на единственото възражение на жалбоподателя, че е било нарушено правото му по чл. 189, ал. 5 от ЗДвП. Посочва се, че видно от доказателствата по делото, ЕФ не е редовно връчен, като същото становище е възприел и районният съд, поради което жалбата срещу ЕФ е приета за допустима. Сочи се, че в този смисъл възражението на жалбоподателя е, че не е могъл да се възползва от правото си по чл. 189, ал. 5 от ЗДвП (да посочи кой е управлявал автомобила към момента на нарушението) и по чл. 189, ал. 9 от ЗДвП (да заплати глобата с намаление), тъй като административнонаказващият орган е приел абсолютно незаконосъобразно, че ЕФ е връчен редовно и в тази връзка жалбоподателят не е разбрал, че е започнал да тече 14-дневния срок от връчването, за да се възползва от правото си по чл. 189, ал. 5 и ал. 9 от ЗДвП. Посочва се, че автомобилът е фирмен и се шофира от доста служители на фирмата, но жалбоподателят е бил лишен от правото си да посочи кой точно е управлявал автомобила, тъй като в момента, в който той е разбрал за обжалвания ЕФ, същият вече е бил приет за връчен. Посочва се още, че лишаването на наказаното лице от правото му по чл. 189, ал. 5 от ЗДвП е изключително съществено процесуално нарушение и е самостоятелно основание за отмяна на ЕФ. В заключение се моли за отмяна на оспореното решение и ЕФ.

От ответника не е депозиран писмен отговор по касационната жалба.

В съдебно заседание касаторът В.И.Я., редовно призован, не се явява и не се представлява.

В съдебно заседание ответникът – ОД на МВР - Плевен, редовно призован, не изпраща представител.

Представителят на Окръжна прокуратура - Плевен дава заключение, че касационната жалба е основателна и следва да бъде уважена.

Съдът, след като прецени събраните по делото доказателства и обсъди доводите на страните, намира за установено следното:

Касационната жалба е подадена в законоустановения срок и от надлежна страна, при удостоверена представителна власт и е допустима за разглеждане.

Разгледана по същество, същата е неоснователна.

С Електронен фиш серия К № 1692169 от 30.07.2017 г. за налагане на глоба за нарушение, установено с автоматизирано техническо средство или система, издаден от ОД на МВР-Плевен, на В.И.Я. от гр. София е наложено административно наказание на основание чл.189, ал.4 във вр. с чл.182, ал.2, т.5 от ЗДвП -  глоба в размер на 400 лв.,  за това, че на 30.07.2017г. в 13:34часа, на път Е-83, км.89.2, Околовръстен път Плевен – с МПС „Алфа Ромео 156“ с рег. № ****** е извършено нарушение за скорост, установено и заснето с автоматизирано техническо средство № 00209D32F66C, а именно: при разрешена скорост 90км/ч., установена скорост 135 км/ч., превишаване на разрешената скорост с 45 км/ч., с което е нарушил разпоредбите на чл.21, ал.1 от ЗДвП.

На първо място районният съд е приел, че жалбата срещу ЕФ е допустима доколкото не е спазена процедурата по чл.58 ал.2 от ЗАНН. На следващо място, за да потвърди обжалвания ЕФ районният съд е приел, че от всички доказателства по делото се установява, че Я. е извършил вмененото му нарушение по чл.21 ал.1 от ЗДвП, както и че скоростта на движение на МПС е установена с годно средство за измерване-стационарна камера, обозначено по предвидения в закона ред чрез поставяне на съответните пътни знаци. Посочил  е още, че ЕФ съдържа всички изискващи се от закона реквизити, включително описание на мястото на извършване на нарушението по разбираем и достъпен начин. Счел е, че размерът на наложената глоба е законосъобразно определен.

Касационната инстанция намира, че решението е правилно, постановено в съответствие с материалния закон и доказателствата по делото. Фактите са установени правилно и в пълнота от районния съд, като при тяхната съвкупна преценка е изведен правния извод за законосъобразно издаден електронен фиш, с който е реализирана отговорността на Я., в качеството му на собственик на МПС. Фактическите констатации и правните изводи формирани от районния съд се споделят от настоящия състав, поради което не е необходимо и тяхното преповтаряне. 

Единственото възражение в касационната жалба е, че на Я. е било нарушено правото по чл.189 ал.5 от ЗДвП, на което районният съд не е дал отговор. Същото е неоснователно, тъй като районният съд е дал отговор, като е приел, че в срока по чл.189 ал.5 от ЗДвП Я., който е собственик на МПС, не е представил писмена декларация с данни за лицето, което да е извършило нарушение, поради което ЕФ правилно е издаден на него. За пълнота следва да се отбележи, че въпреки нормата на  чл.189 ал.5 от ЗДвП, няма пречка с жалбата пред районния съд да се сочат и събират доказателства за спорните обстоятелства, вкл. и за действително извършилото нарушението лице, чрез представяне на декларация и копие от свидетелство му за управление на МПС. Това е така, тъй като този съд е по съществото на спора – чл. 63, ал. 1 от ЗАНН. Такива доказателства, обаче, не са представени, а са налице недоказани твърдения, поради което решението като правилно следва да бъде оставено в сила. Допуснатата техническа грешка в диспозитива на съдебния акт чрез посочване на т.2 вместо т.5 на чл.182 ал.2 не оказва влияние на правилността на решението.

Воден от горното и на основание чл.63, ал.1, изр.2 от ЗАНН, във връзка с чл.221, ал.2, пр.1 от АПК, съдът

 

Р Е Ш И:

 

ОСТАВЯ В СИЛА Решение № 112 от 19.02.2019 г., постановено по НАХД № 3035 по описа за 2018г. на Районен съд – Плевен, с което е потвърден Електронен фиш серия К № 1692169 от 30.07.2017 г. на ОД на МВР – Плевен за налагане на глоба за нарушение, установено с автоматизирано техническо средство, с който на основание чл.189, ал.4 във вр. с чл.182, ал.2, т.5 от ЗДвП на В.И.Я. от гр. София е наложено административно наказание глоба в размер на 400 лв., за извършено нарушение на чл. 21, ал. 1 от ЗДвП.

РЕШЕНИЕТО не подлежи на оспорване.

Преписи от решението да се изпратят на страните.

 

 ПРЕДСЕДАТЕЛ: /П/

 

 ЧЛЕНОВЕ: 1. /П/                                                                                           

  

                   2. /П/