ПРОТОКОЛ

 

Година 2019                                                               Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                                 ЧЕТВЪРТИ състав

На деветнадесети юни две хиляди и деветнадесета година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЦВЕТЕЛИНА КЪНЕВА

 

Секретар ВЕНЕРА МУШАКОВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия КЪНЕВА

Административно дело № 333 по описа за 2019 г.

 

На именното повикване в 13.30 часа се явиха:

ИЩЕЦЪТ А.Ю.Ю. – редовно призована, се явява лично и със служебен защитник адвокат Д.Г..  

ОТВЕТНИКЪТ ПО ИСКА ГЛАВНА ДИРЕКЦИЯ „ИЗПЪЛНЕНИЕ НА НАКАЗАНИЯТА“ - СОФИЯ – редовно призован, се представлява от юрисконсулт П.П. с пълномощно по делото.  

ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – ПЛЕВЕН – редовно призована, се представлява от прокурор Йорданка Антонова.

Съдът разпореди да бъдат свалени белезниците от ръцете на ищеца А.Ю.Ю..

 

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

АДВОКАТ Г. – Моля да се даде ход на делото.

ЮРИСКОНСУЛТ П. – Да се даде ход на делото.

ПРОКУРОР АНТОНОВА – Да се даде ход на делото.

Съдът намира, с оглед редовното призоваване на страните, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, поради което

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО И ГО ДОКЛАДВА

Производството по делото е образувано по искова молба по чл. 284 и сл. от ЗИНЗС на лишения от свобода А.Ю.Ю., изтърпяващ наказание в затвора Плевен, срещу Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ - София, с която се иска изплащане на обезщетение в размер на 100000 лева за причинени неимуществени вреди от твърдяни незаконосъобразни действия на длъжностното лице В. за разпореждането му да бъдат обръснати мустаците на лишения от свобода против волята му, като неимуществените вреди се изразяват в унижение, чувство на страх, незащитеност, психично разстройство, предизвикващо паника и депресия, нежелание за живот, подигравки от други лишени от свобода за периода от 19.02.2019 г. до приключване на делото ведно със законната лихва.

С определение в закрито съдебно заседание са конституирани страните и делото е насрочено за разглеждане в днешното съдебно заседание, като е разпределена доказателствената тежест.

Ответникът е задължен да представи доказателства какво наказание изтърпява лишеният от свобода А.Ю.Ю., както и данни за оспорваното действие на длъжностното лице В. по разпореждането да бъдат обръснати мустаците на лишеният от свобода А.Ю.Ю..

От страна на ответника е изпълнено даденото от съда указание. По делото са представени доказателствата с писмения отговор на процесуалния представител.

АДВОКАТ Г. – Госпожо съдия, доколкото разбирам моят доверител желае да си оттегли иска и ще го помоля лично да го заяви.

ИЩЕЦЪТ Ю. – Уважаема госпожо Председател, моля да оттегля иска си и да не се разглежда делото. Искам същото да бъде прекратено.

ЮРИСКОНСУЛТ П. – Не възразявам. Нямаме претенции за направени разноски по делото.

ПРОКУРОР АНТОНОВА – Считам, че направеното искане в днешното съдебно заседание изразява неговата воля и следва да бъде уважено от съда.

Съдът намира, с оглед изрично заявеното от страна на ищеца в днешното съдебно заседание оттегляне на исковата молба и искане производството по делото да бъде прекратено, че последното представлява десезиране на съда от разглеждане на правния спор, като съобразно чл. 155 от АПК това е възможно при всяко положение на делото. Предвид последното са налице основанията за оставяне на исковата претенция без разглеждане и прекратяване на производството по делото.  

Водим от горното, съдът

ОПРЕДЕЛИ: № 1190

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ исковата молба на лишения от свобода А.Ю.Ю., изтърпяващ наказание в затвора Плевен, срещу Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ - София, с която се иска изплащане на обезщетение в размер на 100000 лева за причинени неимуществени вреди от твърдяни незаконосъобразни действия на длъжностното лице В. за разпореждането му да бъдат обръснати мустаците на лишения от свобода против волята му, като неимуществените вреди се изразяват в унижение, чувство на страх, незащитеност, психично разстройство, предизвикващо паника и депресия, нежелание за живот, подигравки от други лишени от свобода за периода от 19.02.2019 г. до приключване на делото ведно със законната лихва.

ПРЕКРАТЯВА производството по административно дело № 333 по опаса за 2019 г. на Административен съд – Плевен.  

Определението подлежи на обжалване в 7-дневен срок от днес за страните.

Протоколът се изготви в съдебно заседание, което приключи в 13.36 часа.

 

СЕКРЕТАР: /п/                               ПРЕДСЕДАТЕЛ: /п/