о п р е д е л е н и е

 

 829

 

гр. Плевен, 02.05.2019 г.

 

в името на народа

 

Административен съд- Плевен, ІІ състав, в закрито заседание на  втори май две хиляди и деветнадесета година, в състав:

 

                                          Председател: Николай господинов

 

като разгледа докладваното от съдията Господинов административно дело № 332 по описа на съда за 2019 г., на основание данните по делото и закона, за да се произнесе, съобрази следното:

 

          Делото е образувано въз основа на искова молба от Н.Д.Х., изтърпяващ наказание в затвора- гр. Белене, с която е предявен иск против ГДИН- София за обезщетение в размер на 100 000 лв.

Първоначално исковата молба е била депозирана пред  Окръжен съд- Русе, който оставил без движение ИМ и предоставил на ищеца правна помощ. След изпълнение на дадените от съда указания и уточняване на претенцията на ищеца от назначения му служебен адвокат, ОС- Русе постановил определение № 234/26.02.2019 г. по гр.д. № 816/2018 г., с което  прекратил производството по гр.д. № 816/2018 г. и изпратил делото по подсъдност на АС- Плевен.

          С определение № 696/10.04.2019 г. по делото съдът е указал на ищеца в 7- дневен срок от съобщението да внесе държавна такса в размер на 10 лева по сметка на АС- Плевен и да представи платежен документ по делото, съобразно разпоредбата на чл.204а от АПК. Ищецът е бил уведомен за последиците от неизпълнение на горното указание.

          Със същото определение съдът е приел, че следва да се изпрати писмено искане на АК – Плевен, за определяне на адвокат от Националния регистър за правна помощ, който да осъществи предоставената вече от ОС- Русе на ищеца правна помощ под формата на процесуално представителство по делото.

          Видно от  приложеното по делото съобщение, ищецът е узнал за горното определение на  15.04.2019 г. В указания 7- дневен срок дадените указания не са изпълнени. От направена служебна справка в счетоводството на АС- Плевен е видно, че за периода от 15.04.2019 г. до 30.04.2019 г. не е налице внесена държавна такса в указания размер. Ищецът не е правил и искане да бъде освободен от заплащане на държавна такса нито пред ОС- Русе, нито пред настоящия съд.

Неизпълнението на указанията на съда съставлява основание за връщане на исковата молба, съобразно разпоредбата на чл.144 АПК вр. чл.129, ал.3 от ГПК.

При тези съображения съдът намира, че не следва да назначава определения с писмо изх. № 606/2019 г. по описа на от АК- Плевен служебен адвокат М. К. К..    

Водим от горното, съдът

 

О п р е д е л и:

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ И ВРЪЩА искова молба на Н.Д.Х., изтърпяващ наказание в затвора- гр. Белене, с която е предявен иск против ГДИН- София, за присъждане на обезщетение в размер на 100 000 лв.

ПРЕКРАТЯВА производството по адм.дело № 332 по описа за 2019 г. на Административен съд- Плевен.

Определението подлежи на оспорване с частна жалба пред Върховен административен съд, чрез Административен съд-Плевен, в 7-дневен срок от получаване на съобщението.

Препис от определението да се изпрати на л.св. Х.,*** за сведение.         

 

 

                                                                         съдия:/П/