О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е

№ 555

гр.Плевен, 21.03.2019 год.

 

Административен съд - гр.Плевен, първи касационен състав, в закрито съдебно заседание на двадесет и първи март две хиляди и деветнадесета година, в състав:                                                      

                                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: Николай Господинов                                                                     ЧЛЕНОВЕ: Елка Братоева

                                                                                 Катя Арабаджиева 

като разгледа докладваното от председателя частно касационно административно дело № 329  по описа на Административен съд-Плевен за 2019 год. и за да се произнесе, взе предвид следното:

 

          Производството е по реда на чл.229 и сл. от АПК.

          С разпореждане № 145/26.02.2019г., постановено по НАХД №  398/2019г., Районен съд- Плевен оставил без разглеждане като недопустима жалбата на А.И.С. ***, ЕГН **********, с която същият обжалвал НП № 17- 0938- 006349/21.12.2017г. на началника на Сектор „ПП“ към ОД на МВР- Плевен, поради обстоятелството, че е подадена извън законовия срок и постановил прекратяване на производството по делото на основание чл. 63, ал.2 от ЗАНН.

          Против горното разпореждане е постъпила частна жалба от А.И.С., в която се излагат доводи, че постановеният съдебен акт е незаконосъобразен, тъй като е постановен в нарушение на материалния закон. Твърди се, че не са изпълнени изискванията на чл.58, ал.2 от ЗАНН, оспорва се обстоятелството, че полицейски служител е посещавал адреса на жалбоподателя на 09.01.2019г. и се излагат доводи, че жалбоподателят живее на този адрес и няма друг, който да е неизвестен по смисъла на горната разпоредба. В заключение се прави искане да бъде отменено обжалваното разпореждане, а производството да бъде върнато на РС- Плевен за продължаване на съдопроизводствените действия.

          Ответникът по частната касационна жалба не е депозирал писмен отговор.

          Настоящият съдебен състав намира, че частната жалба против разпореждането на РС- Плевен е подадена от процесуално легитимирано лице и в законоустановения срок, поради което разглеждането ѝ е допустимо. Същата е неоснователна.

За да постанови обжалваното разпореждане РС- Плевен е приел, че оспорваното НП е било връчено на жалбоподателя по реда на чл.58, ал.2 от ЗАНН на 21.01.2019г., а жалбата против него е подадена на 12.02.2019г., т.е. след изтичане на законоустановения срок за обжалване.

Горните доводи на въззивния съд кореспондират с доказателствата по делото. На л.6 от същото е приложена докладна записка от Х. М.- мл. експерт при Второ РУ на МВР- Плевен, от която е видно, че А.С. не е бил установен на адреса, посочен в НП, а неговата майка е заявила, че не живее на този адрес и не е посочила друг. Въз основа на тази справка наказващият орган е извършил отбелязване върху НП, с което е изпълнил разпоредбата на чл.58, ал.2 от ЗАНН.

С частната жалба се оспорва горната справка, но се излагат единствено съмнения в достоверността ѝ, които не са подкрепени от каквито и да е доказателства. Справката съставлява официален документ, изготвен от длъжностно лице в кръга на неговата компетентност и настоящият съд няма основание да я счита за недостоверна. Разпоредбата на чл.58, ал.2 от ЗАНН е спазена, НП следва да се счита за връчено на 21.01.2019г., поради което подадената на 12.02.2019г. жалба е извън законовия 7- дневен срок, каквито доводи е изложил и РС- Плевен.

Предвид гореизложеното, настоящият съд намира, че обжалваното разпореждане е законосъобразно и следва да бъде оставено в сила.

Воден от горното, съдът

 

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И  :

 

ОСТАВЯ В СИЛА разпореждане № 145/26.02.2019г., постановено по НАХД №  398/2019г. по описа на Районен съд- Плевен, с което е оставена без разглеждане като недопустима жалбата на А.И.С. ***, ЕГН ********** против НП № 17- 0938- 006349/21.12.2017г. на началника на Сектор „ПП“ към ОД на МВР- Плевен и е прекратено производството по НАХД № 398/2019г. по описа на АС- Плевен.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО не подлежи на оспорване.

Преписи от определението да се изпратят на страните.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:/п/              ЧЛЕНОВЕ: 1./п/                    2./п/