О       П       Р       Е       Д       Е       Л       Е       Н       И       Е

 

705

 

гр. Плевен, 11.04.2019г.

 

Административен съд – Плевен, ІІІ-ти състав, в закрито съдебно заседание  на единадесети април  2019г. в състав - 

Председател: съдия Елка Братоева

Като разгледа докладваното от съдия Братоева исково адм.д. № 321/2019г. по описа на съда, за да се произнесе взе предвид следното:

 

Административното дело е образувано  по жалба/искова молба/ на л.св. П.Г.Г., понастоящем изтърпяващ наказанието си в Затвора – Белене, с която оспорва престоя си в ЗО – Белене в периода 28.10.2013г. – 28.02.2014г. общо 4 месеца по влязла в сила присъда по ЧНД № 2954 на Районен съд – София като незаконосъобразен, тъй като е излежал наказание над определения срок и претендира обезщетение от затворническата администрация.

Жалбата е била адресирана до ВАС, който я насочил по компетентност до АС – Плевен с писмо. От съдържанието й е видно, че е в отговор на разпореждане с изх. № 952 на АС – Плевен за уточняване на искането.

С приложеното по делото разпореждане № 952/21.12.2017г. на и.ф. председател на АС – Плевен на осн. чл. 158 ал.3 АПК е оставена без разглеждане  подадена молба вх. № 369/31.01.2019г. от П.Г. с искане да бъде освободен от заплащане на всякакви такси и плащания за медицинско обслужване, поради неизпълнение на дадените указания за уточняване на иска в указания срок.

С подадената жалба е отправено различно искане, поради което не може да се приеме, че се обжалва постановеното разпореждане № 952/21.12.2017г. на и.ф. председател на АС – Плевен, нито че е в изпълнение на дадени с него указания.

С Разпореждане  № 1515/01.03.2019г. настоящият съдебен състав е оставил жалбата/исковата молба без движение и е дал указания на ищеца за изправяне на констатираните нередовности, за да конкретизира предмета на иска, а именно – да посочи размера на обезщетението за вреди от незаконосъобразното задържане в Затвора Белене и срещу кое юридическо лице е насочен иска.

Ищецът е подал уточнение, като е посочил, че насочва иска си срещу ГДИН – София по чл. 146 от АПК. Посочва, че претендира обезщетение за всеки ден от задържането му полагащата се сума, която не знае каква да бъде, плюс лихвите.

Съдът счита, че ищецът не е изпълнил дадените указания, като не е конкретизирал исковата си претенция и не е посочил размера на претендираното обезщетение. Очертаното в обстоятелствената част на иска оплакване не позволява на съда да прецени правната квалификация на иска, тъй като не става ясно дали се касае за иск за вреди от административна дейност на затворническата администрация по чл. 1 ал.1 от Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ)  или за иск по чл. 2 ал.1 т.1, т.4 или т.6 от ЗОДОВ от дейността на правозащитните органи – разследващи органи, прокуратурата или съда при незаконосъобразно задържане под стража или лишаване от свобода, което е било отменено или за налагане на наказание по НК, когато лицето е било оправдано или за изпълнение на наложено наказание над определения срок или размер, или друго искане. Ищецът е приложил като доказателство отделни пасажи - извлечения от съдебните актове (негова компилация), но не и самите актове, което не спомага за изясняване на претенцията му. Като не е посочил цената на иска съгласно задължителното изискване за съдържание на исковата молба по чл. 127  т.3 ГПК, а именно конкретното парично обезщетение, което иска да му бъде присъдено, съдът не може да прецени и към кой от общите съдилища да насочи исковата молба съобразно родовата подсъдност по ГПК, ако се приеме, че претенцията попада в обхвата на чл. 2 ал.1 от ЗОДОВ. А и изложението на обстоятелствата и насочването на иска срещу ГДИН и затворническата администрация не позволява да се направи подобен извод.

Въпреки дадените конкретни указания, ищецът не е посочил цената на иска си, с което не е отстранил констатираните нередовности на исковата молба,   предвид което исковата молба ще следва да се остави без разглеждане, а образуваното съдебно производство да се прекрати на осн. чл. 129 ал.3 ГПК и чл. 158 ал.3 АПК.

Водим от горното съдът

 

 

О       П       Р       Е       Д       Е       Л       И :

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ исковата молба на л.св. П.Г.Г., понастоящем изтърпяващ наказанието си в Затвора – Белене срещу ГДИН - София, с която оспорва престоя си в ЗО – Белене в периода 28.10.2013г. – 28.02.2014г. общо 4 месеца по влязла в сила присъда по ЧНД № 2954 на Районен съд – София като незаконосъобразен, тъй като е излежал наказание над определения срок и претендира обезщетение от затворническата администрация.

ПРЕКРАТЯВА производството по адм.д. № 321/2019г. по описа на Административен съд – Плевен.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО може да се обжалва с частна жалба пред Върховен Административен съд, подадена чрез Административен съд – Плевен в 7-дневен срок от съобщението.

ПРЕПИС от определението да се изпрати на ищеца.

 

                                                                     С  Ъ  Д  И  Я /П/