О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

542

гр.Плевен, 20.03.2019 год.

 

Административен съд - гр.Плевен, V-ти състав, в закрито съдебно заседание на двадесети  март  две хиляди и деветнадесета година, в състав:                                               

                                                                Председател: Катя Арабаджиева                                                       

като разгледа докладваното от съдията административно дело № 315 по описа на Административен съд – Плевен за 2019 год. и за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството по делото е образувано по жалба от „Юриеви“ ЕООД със седалище и адрес на управление гр.Червен бряг, ул. “Г.С.Раковски“ №65А, ЕИК 114678599, представлявано от Ю. И. Й., против Заповед № РД-10-35/18.02.2019 г. на кмета на община Червен бряг.

С оспорената заповед дружеството –жалбоподател „Юриеви“ ЕООД гр.Червен бряг е класиран като единствен участник в проведения  публичен търг с тайно наддаване за отдаване под наем  на общински недвижими имоти, представляващи площадки за поставяне на автомати за топли напитки, находящи се в с.Телиш-площадка №1 на ул „Г.Димитров“, зентъра, площадка №2 на ул „Девети септември“, кв.32а, площадка №3, на ул „Девети септември“, кв.54, площадка №4, на ул „Девети септември“, кв.37. Със същата заповед жалбоподателят „Юриеви „ ЕООД гр.Червен бряг е определен за спечелил търга за посочените площадки.

 Дружеството обжалва заповедта с оплакване, че по предходно  проведен публичен търг с тайно наддаване за същите площадки за поставяне на автомати  за топли напитки, със Заповеди от №РД-10-05/4.01.2019 год. до №РД-10-14/14.01.2019 год., процедурата по провеждане на търга е прекратена и е разпоредено провеждането на нова процедура на публичен търг с тайно наддаване. Настоящият жалбоподател е оспорил всички тези заповеди за прекратяване на процедурата и е образувано адм.дело №126/2019 год., което е разделено в отделни административни дела по жалбите срещу всяка отделна заповед за прекратяване на процедурата по провеждане на търга. Според дружеството, подадените жалби против тези заповеди са спрели тяхното изпълнение, поради което те не са произвели своето действие. Въпреки това кметът на общината  е открил нови търгове за същите процесни имоти с предходно проведените и прекратени с невлезли в сила заповеди търгове. При това при новите търгове се твърди, че обявената първоначална тръжна цена е по-висока от обявената в предходно проведените търгове.

От справка в деловодната система на съда се установява, че предмет на разглеждане по адм.дело №126/2019 год., е  жалбата на „Юриеви“ ЕООД гр.Червен бряг против Заповед №РД-10-05/14.01.2019 год. на кмета на община Червен бряг, с която е прекратен търгът за отдаване под наем на  площадките за поставяне на автомати за топли напитки, находящи се в с.Телиш.

С настоящата оспорена заповед жалбоподателят е класиран на първо място като единствен участник  и е определен за спечелил повторно проведения търг за отдаване под наем на същите тези  площадки за поставяне на автомати за топли напитки, находящи се в с.Телиш.

При тези факти настоящият състав на съда намира, че законосъобразното провеждане на първия по време търг за отдаване под наем на  площадките за поставяне на автомати за топли напитки, находящи се в с.Телиш, което е предмет на разглеждане по адм.дело №126/2019 год., е от преюдициално значение за разглеждането и произнасянето по законосъобразността на заповедта, с която жалбоподателят е класиран на първо място като единствен участник  и е определен за спечелил повторно проведения търг за отдаване под наем на същите тези  площадки за поставяне на автомати за топли напитки, находящи се в с.Телиш.

Ето защо настоящото административно дело следва да бъде спряно до постановяването и влизането  в сила  на съдебен акт по адм.дело №126/2019 год. на Административен съд-Плевен.

Воден от горното  и на основание чл.229, ал.1, т.4 от ГПК вр. чл.144 от АПК съдът

ОПРЕДЕЛИ:

 

СПИРА производството по административно дело №315 по описа на Административен съд-Плевен до приключването с влязъл в сила съдебен акт на производството по административно дело №126 по описа на Административен съд-Плевен за 2019 год.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО може да се оспори с частна жалба пред Върховен административен съд-София, в 7 (седем) дневен срок от съобщението за изготвянето му.

ПРЕПИСИ от определението да се изпратят на страните.

 

 

СЪДИЯ: