Р E Ш Е Н И Е

№ 344

гр.Плевен, 24.06.2019год.

 

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

Административен съд – град Плевен, ІV-ти състав, в открито съдебно заседание на деветнадесети юни две хиляди и деветнадесета година, в състав:

 

                                                                       Председател: Цветелина Кънева

 

При секретаря Венера Мушакова, като разгледа докладваното от съдия Кънева адм.дело № 304 по описа за 2019 год. на Административен съд - Плевен и за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.62 ал.3 от Закона за изпълнение на наказанията и задържане под стража (ЗИНЗС).

Производството по делото е образувано по жалба (наречена молба) от л.св.М.И.М., изтърпяващ наказание в ЗООТ „Белене“ към затвора Белене, срещу Заповед №Л-814/13.02.2019г. на Зам.главен директор на ГДИН, с която е наредено л.св. да бъде преведен в ЗООТ към затвора Ловеч за доизтърпяване на наложеното наказание.

В жалбата се сочи, че не желае да бъде преведен в ЗООТ „Полигона“ към затвора Ловеч, тъй като ЗООТ „Белене“ работи и се чувства добре. Моли се заповедта да бъде отменена.

От ответника не е депозиран писмен отговор по жалбата.

В съдебно заседание л.св.М. се явява лично и моли заповедта да бъде отменена. Сочи, че в ЗООТ към затвора Белене се чувства полезен, тъй като работи, а и родителите му живеят в съседно село и често го посещават.

За ответника по делото в съдебно заседание се явява юрисконсулт У. с надлежно пълномощно, който счита жалбата за неоснователна. Излага подробни доводи за законосъобразност на обжалваната заповед. Претендира присъждане на разноски.

Административен съд-Плевен, четвърти състав, като обсъди събраните по делото доказателства, поотделно и в тяхната съвкупност и съобрази доводите на страните и закона, намира за установено следното от фактическа и правна страна:

Процесната заповед е връчена на 20.02.2019г. лично на л.св.М., а жалбата е подадена на 26.02.2019г., видно от пощенски плик на л.3 от делото. Т.е. подадена е в законоустановения 14-дневен срок за обжалване, съобразно чл.149 ал.1 от АПК във вр. с чл.62 ал.3 от ЗИНЗС, от активно легитимирана страна-адресат на акта, при наличието на правен интерес от търсената защита срещу годен за обжалване административен акт, пред компетентния съд, поради което е процесуално допустима.

Разгледана по същество, жалбата е основателна.

От доказателствата по делото, съдът приема за установено от фактическа страна следното:

Не се спори по делото, че л.св.М.И.М.  е постъпил за изтърпява наказание „лишаване от свобода“ в затвора Белене на 25.05.2018г., с  първоначално определен Строг режим, изменен впоследствие на Общ режим.

Със Заповед №08-07/01.02.2019г. на Началника на затвора Белене, на основание чл.64 ал.2 вр. ал.1 от ЗИНЗС л.св.М. е преместен за доизтърпяване на наказанието в ЗООТ Белене към затвора Белене в условията на общ режим.

Със Заповед №Л-814/13.02.2019г. на Зам.главен директор на ГДИН, в изпълнение на чл.58 от ЗИНЗС и на основание т.3.5 от Заповед №Л-919/08.03.2017г. на главния директор на ГДИН, е наредено л.св. М.И.М. да бъде преведен в ЗООТ към затвора Ловеч за доизтърпяване на наложеното наказание. Като мотиви за издаване на заповедта административният орган е посочил, че със Заповед №08-07/01.02.2019г. на Началника на затвора Белене лицето е настанено в ЗООТ Белене, а съгласно т.3.5. от Заповед №Л-919/08.03.2017г. на главния директор на ГДИН, регламентираща разпределението на лишените от свобода по затвори съобразно постоянния им адрес и изискването на чл.43 ал.4 от ЗИНЗС, осъденият следва да търпи наложеното му наказание в ЗООТ към затвора Ловеч, предвид постоянния му адрес в гр.Русе.

Именно тази заповед е предмет на настоящето производство.

От фактическа страна по делото се установява, видно от приложена на л.36 справка, че на 08.02.2019г. л.св.М. е назначен на щатна работа като заварчик понтонен мост. Посочено е, че притежава свидетелство за заварчик, не е сменял работното си място и показва трудова дисциплина, като работодателят е доволен от полагания от л.св.труд.

Видно от приложеното на л.44 от делото копие от лична карта на л.св.М., същият е с постоянен адрес ***.

По делото е приложена и Заповед №Л-919 от 08.03.2017г на главен директор на ГДИН София относно  разпределение на лишените от свобода по затвори, поправителни домове и затворнически общежития. Съгласно т. 3.5. от последната, в затворническо общежитие „Полигона“ и затворническо общежитие „Велико Търново“ към затвора Ловеч се настаняват лишени от свобода от област Велико Търново, Русе, Ловеч, Шумен и Габрово, а съгласно т.3.11 в затворническо общежитие „Белене“ при затвора Белене се настаняват лишени от свобода от област Силистра и Разград.

По делото се установява също, че за ЗООТ „Полигона“ гр.Ловеч и ЗООТ „Велико Търново“ гр.Велико Търново са спазени законоустановените изисквания по чл.43 ал.4 от ЗИНЗС, като при капацитет за настаняване на 213 л.св. в двете общежития са били настанени 185 л.св. (52-53).

При така установената фактическа обстановка, съдът прави следните правни изводи:

При проверка материалната компетентност на издателя на оспорената заповед, съдът намира, че процесната заповед е издадена от компетентен орган с оглед изискванията на чл.62 ал.4 от ЗИНЗС, а именно Зам.главен директор на ГДИН, съобразно т.5 от Заповед №Л-4133/20.09.2018г. на Главния директор на ГДИН.

Съдът счита, обаче, че актът е издаден при несъобразяване с материалния закон. Съображенията за това са следните:

Като мотиви за издаване на оспорената заповед административният орган е посочил постоянният адрес на лишения от свобода на територията на област Русе ( в гр.Русе), чл.58 от ЗИНЗС, изискването на чл.43 ал.4 от ЗИНЗС и Заповед №Л-919/08.03.2017г. на главния директор на ГДИН.

Упражняването на административното правомощие за преместване на лишени от свобода от един затвор в друг, е ограничено до визираните в чл. 62, ал.1, т.1 - т.5 от ЗИНЗС хипотези. Съгласно чл. 62, ал.1 от ЗИНЗС, преместването на лишени от свобода от един затвор в друг се извършва със заповед на Главния директор на ГДИН: 1. при включване на обучения, в курсове за придобиване на специалност, за повишаване на квалификацията или за работа - при изявено желание от лишения от свобода, 2. при настаняване на лечение в болнично заведение по лекарско предписание, 3. по молба на близките или на лишения от свобода при промяна на постоянния адрес на семейството или на лицата, с които осъденият поддържа контакти, 4. по предложение на началника на затвора при възникване на психологическа несъвместимост, конфликти със служители или лишени от свобода- пострадали или близки на пострадалите от извършеното престъпление, или при наличие на други важни съображения, свързани с ресоциализацията, с безопасността на лицето и сигурността в местата за лишаване от свобода и 5. при необходимост с цел съобразяване с изискванията на чл. 43, ал.4 от ЗИНЗС, в този случай се взема предвид и желанието на лишения от свобода. Т.е. постоянният адрес на лишеното от свобода лице не е предвидено като релевантно основание за преместването. От последното се налага извод, че обжалваната заповед за преместване е издадена без да е налице някоя от предвидените в условията на алтернативност материалноправни предпоставки по чл. 62, ал.1, т.1 - т.5 от ЗИНЗС.

На следващо място, нормата на чл.58 от ЗИНЗС регламентира, че осъдените се разпределят в местата за лишаване от свобода по ред, определен от главния директор на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" съобразно възможността да изтърпяват наказанието най-близо до постоянния си адрес и изискването на чл. 43, ал. 4, като в т.3 на чл.58 е посочено, че в затворническите общежития от открит тип се настаняват осъдените с първоначално определен общ режим. 

 

 

 

 Съобразно т.3.5 от Заповед №Л-919 от 08.03.2017г. на Главния директор на ГДИН, в затворническо общежитие „Полигона“ и затворническо общежитие „Велико Търново“ към затвора Ловеч се настаняват лишени от свобода от област  Велико Търново, Русе, Ловеч, Шумен и Габрово. В случая, след замяна на режима на л.св.М. от строг на общ и преместване в ЗООТ “Белене“ към затвора Белене и с оглед, че лицето има постоянен адрес ***, съгласно заповедта следва да изтърпява наказанието в затворническо общежитие към затвора Ловеч. В оспорената заповед, обаче, като основание е посочен и чл. 43, ал. 4 от ЗИНЗС, който предвижда на лишените от свобода да бъдат осигурени 4 кв.м площ. Т.е. с оглед посоченото в заповедта, основанията за преместване са две – постоянен адрес на лишения от свобода и липса на възможност да бъде осигурена на лишения от свобода минимална площ за изтърпяване на наказанието. В тази връзка следва да се посочи, че по делото не са ангажирани доказателства относно площта, с която разполага всеки лишен от свобода в затворническо общежитие „Белене“ към затвора Белене, поради  което не може да бъде извършена преценка относно обстоятелството, че в ЗООТ към затвора Белене не може да се осигури достатъчна площ за изтърпяване на наказанието от л.св.М., което да налага преместването му в друго ЗООТ, дори и да са налице доказателства, че настаняването на л.св.М. в затворническо общежитие от открит тип към затвора Ловеч ще бъде при спазване на чл.43 ал.4 от ЗИНЗС.

За пълнота следва да се отбележи, че чл.58 от ЗИНЗС регламентира редът за първоначално настаняване на лишените от свобода в местата за лишаване от свобода с оглед постоянния им адрес, като при преместване с основание съобразяване с постоянния адрес и липса на достатъчна площ, то правно основание освен чл.58 от ЗИНЗС е и чл. 62 ал.1, т.5 от същия и в случая е необходимо съгласие на лишения от свобода, каквото не е изискано в случая, а и видно от жалбата не е налице.

Предвид изложеното, съдът намира оспорената заповед за незаконосъобразна, поради което следва да бъде отменена.

Воден от горните мотиви и на основание чл.172, ал.1 и ал.2, пр.второ от АПК, Административен съд-Плевен, ІV-ти състав

 

                                                   Р Е Ш И:

 

ОТМЕНЯ Заповед №Л-814/13.02.2019г. на Зам.главен директор на ГДИН, с която е наредено л.св. М.И.М. да бъде преведен в ЗООТ към затвора Ловеч за доизтърпяване на наложеното наказание.

 

Решението е окончателно, съобразно чл.62 ал.3 изр.второ от ЗИНЗС.

Преписи от решението да се изпратят на страните.

                                                                                                    СЪДИЯ: /п/