ОПРЕДЕЛЕНИЕ

608

гр.Плевен, 28.03.2019 год.

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

Административен съд - гр.Плевен, първи касационен състав, в закрито съдебно заседание на двадесет и осми  март  две хиляди и деветнадесета година в състав:                                            Председател: Николай Господинов

                                                                  Членове: Елка Братоева

  Катя Арабаджиева

като разгледа докладваното от съдия Арабаджиева частно касационно административно дело № 300  по описа на Административен съд - Плевен за 2019 год. и за да се произнесе, взе предвид следното:

 

         Производството по делото е образувано  по частна жалба на А.И.С. ***, с ЕГН **********, чрез адв.П. В. против протоколно определение   от  27.02.2019 год. на РС-Плевен по анд №402/2019 год.

         С оспореното определение съдът е прекратил производството по жалба против Наказателно постановление №18-0938-005015/21.09.2018 год. на Началник сектор ПП  при ОД на МВР-Плевен. Съдът приел, че жалбата е недопустима и следва да се остави без разглеждане, поради следните съображения: Срещу А.С. е издадено наказателно постановление от 21.09.2018г. с №18-0938-005015, същото е изпратено за връчване от страна на младши експерт Х. М.. Съдът се позовал на Докладна записка по делото от 11.01.2019г. , от която установил, че от извършена проверка на адреса на 09.01.2019г.,  С.  не е намерен на адреса, който е посочил и при съставяне на акта, и при подаване на жалбата към Плевенски районен съд, а именно: ***. Проведен е разговор с неговата майка, която е завила, че синът й не живее на този адрес, не е посочен друг адрес, където да бъде намерен А.С.. При така извършените действия от страна на наказващия орган и представените доказателства по делото съдът счел, че са налице всички предпоставки за прилагане на чл. 58, ал.2 от ЗАНН от страна на наказващия орган. Съдът направил извод, че наказващият орган е приложил правилно процедурата за връчване на наказателното постановление и при съобразяване на датата за влизане в сила на наказателното постановление и датата на подаване на жалбата пред Плевенски районен съд, съдът счел, че безспорно същата е подадена доста след изтичане на изискуемия седмодневен срок и е недопустима и следва да се остави без разглеждане, както и да се прекрати образуваното съдебно производство по нахд№402/2019г. по описа на Плевенски районен съд.

          Това определение се оспорва с частна жалба с доводи за неговата неправилност.

Съдията-докладчик е констатирал, че частната жалба е изготвена, подписана и подадена от адв.П. В.в качеството му на пълномощник на А.С., без към същата да има приложено адвокатско пълномощно за извършването на тези процесуални действия по изготвяне , подписване и подаване на жалбата пред Административен съд-Плевен против определението на РС за прекратяване на делото. От своя страна от приложените на л.27 от делото на РС договор за правна защита и съдействие и пълномощно се установява, С. е упълномощил адв.В. да го представлява и защитава пред Плевенския РС по нахд №402/2019 год., като изрично е посочено в писменото пълномощно, че упълномощаването е за водене на делото до приключването му пред „настоящата“ инстанция, т.е. до приключването му пред РС-Плевен. С оглед на това и предвид, че адв.Вълов не е упълномощен с пълномощното на л.27 от делото на РС, нито с друго пълномощно, което да е приложено към частната  жалба с права да изготвя, подписва и подава частна жалба против определението на РС, пред Административен съд-Плевен, съдът е намерил жалбата за нередовна, като подадена от адвокат без надлежна представителна власт затова. Ето защо  с Разпореждане №1328/15.03.2019 год.  съдията-докладчик е оставил  частната жалба без движение с указания до жалбоподателя да   представи адвокатско пълномощно за адв.В. за изготвяне и подписване на частната жалба, респ. за потвърждаване от страна на жалбоподателя на действията на адв. В. по изготвяне и подписване на жалбата. На жалбоподателя е указана отговорността при неизпълнение на указанията в срок.

Съобщението с указаните нередовности е връчено на А.С., чрез неговия баща И, С., за който е отбелязано, че живее на адреса и който е поел задължение да предаде съобщението на адресата, на 18 март  2019 год., видно от л.9 от делото, и до изтичането на  указания в съобщението 7 дневен срок - 25 март 2019 год., С. не е отстранил констатираните нередовности - не е  представил адвокатско пълномощно за адв.В,  за изготвяне и подписване на частната жалба против определението за прекратяване на делото, постановено от РС-Плевен, респ. не е потвърдил действията на адв. В,  по изготвяне и подписване на жалбата. С оглед на горното и на основание чл.158, ал.3 от АПК, поради неотстраняване на нередовностите на жалбата, последната следва да бъде оставена без разглеждане, а производството по делото следва да бъде прекратено.

Воден от горното и на основание чл.158, ал.3 от АПК АС-Плевен, първи касационен състав

ОПРЕДЕЛИ :

 

           ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ частна жалба на А.И.С. ***, с ЕГН **********, чрез адв.П, В,  против протоколно определение   от 27.02.2019 год. на РС-Плевен по анд №402/2019 год.

ПРЕКРАТЯВА ПРОИЗВОДСТВОТО по канд №300 по описа на Административен съд град Плевен за 2019 год.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО може да се обжалва  пред Върховен административен съд чрез Административен съд град Плевен в 7 (седем) дневен срок от съобщението.

Преписи  от определението да се изпратят  на страните.

 

 

                                                             

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                           ЧЛЕНОВЕ:1.

 

              2.