ОПРЕДЕЛЕНИЕ

644

гр. Плевен , 1.04.2019  г.

 

Административен съд-гр.Плевен, V-ти състав, в закрито съдебно заседание на първи април  две хиляди и деветнадесета година, в състав:                                                                              Председател:  Катя Арабаджиева

като разгледа докладваното от съдията Арабаджиева административно дело №294  по описа на Административен съд-Плевен за 2019 год. и за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Делото е образувано въз основа на жалба/иск от П.С.П., изтърпяващ присъда в Затвора-гр.Белене.

Сочи, че  жалбата е въз основа на административно дело №611/2018 год. поради неадекватно лечение от страна на затвора и измислиците от тяхна страна, че П. бил добре здравословно, а фактически не е . Отказват му лечение, което му се полага по право с мотив, че няма нужда от лечение. Твърди, че иска му е въз основа на дело 611/2018 год. срещу НЕЛК за обезщетение в размер на 30000 лева за периода, за който не му изплащат пенсия не по негова вина, а на други, които му отказали лечение, тъй като документите, които имал, му казали, че са прекалено стари и се бил излекувал, а това не било вярно. През 2015 год. дал на лечебницата два документа за неговото здраве, единият от които изчезнал, а после му казали, че не е давал такъв.

Съдът е намерил исковата молба за  нередовна и с Определение №503/14.03.2019 год. е оставил същата без движение, за отстраняване на следните нередовности:  ищецът да направи в писмен вид подробно изложение на фактите и обстоятелствата, от които произтича исковата му претенция ; да уточни от какво заболяване страда, искал ли е лечение , от кого, било ли му е предоставено такова или не. Ако твърди, че му е отказано лечение, каква е връзката  с претенцията от 30000 лева –дали тази сума се претендира като обезщетение за претърпени от него вреди от отказаното му лечение или на друго основание и какво; да конкретизира какви вреди е претърпял , като ги раздели по пера-имуществени, неимуществени и ги конкретизира в какво се изразяват; да посочи за кой период са му причинени и от кого; да уточни срещу кого насочва исковата си претенция по смисъла на чл.205 от АПК; да уточни в какво се състои искането му до съда, петитума на исковата молба; да посочи каква е връзката на настоящата му претенция с производството по адм.дело №611/2018 год. на АС-Плевен; да внесе държавна такса за образуване на делото в размер на 10 (лева) по сметка на Административен съд-Плевен и да представи платежния документ по делото.

Указана е и отговорността при неизпълнение на съдебния акт в срок.

Съобщението за определението, с което исковата молба е оставена без движение, е връчено лично на ищеца срещу подпис, на 20  март 2019 год., видно от съобщение на л.15 от делото. Срокът за поправяне на нередовностите на същата по правилата за броене на сроковете е изтекъл на 27 март 2019 год.-сряда,  присъствен ден.

В определения от съда срок ищецът не е изпълнил указанията на съда за поправяне на нередовностите на исковата молба. Ищецът не е направил в писмен вид подробно изложение на фактите и обстоятелствата, от които произтича исковата му претенция ; не е уточнил от какво заболяване страда, искал ли е лечение , от кого, било ли му е предоставено такова или не. Ако твърди, че му е отказано лечение, не е посочил каква е връзката  с претенцията от 30000 лева –дали тази сума се претендира като обезщетение за претърпени от него вреди от отказаното му лечение или на друго основание и какво; не е конкретизирал  какви вреди е претърпял , като ги раздели по пера-имуществени, неимуществени и ги конкретизира в какво се изразяват; не е посочил за кой период са му причинени и от кого; не е уточнил  срещу кого насочва исковата си претенция по смисъла на чл.205 от АПК; не е уточнил  в какво се състои искането му до съда, петитума на исковата молба; не е посочил каква е връзката на настоящата му претенция с производството по адм.дело №611/2018 год. на АС-Плевен; не е внесъл  държавна такса за образуване на делото в размер на 10 (лева) по сметка на Административен съд-Плевен и не е  представил  платежния документ по делото. Невнасянето на дължимата държавна такса за образуване на делото е удостоверено включително чрез справка в счетоводната система на съда, за което е приложена справка по делото.

С оглед на горното  съдът намира, че исковата молба следва да бъде върната и да бъде прекратено настоящото съдебно производство поради неотстраняване на нередовностите на исковата молба.

Предвид горепосоченото и на основание чл. 129, ал. 3 от ГПК вр. чл.144 от АПК, Административен съд –Плевен, пети  състав

                                              

ОПРЕДЕЛИ:

 

Връща искова молба от П.С.П., изтърпяващ присъда в Затвора-гр.Белене.

Прекратява съдебното производство по административно дело  № 294 по описа на Административен съд –Плевен за 2019 година.

Определението може да се оспорва с частна жалба пред Върховен административен съд в 7 -дневен срок от съобщението.

Препис от определението да се изпрати на ищеца.

 

 

                СЪДИЯ: