Р Е Ш Е Н И Е

 

375

 

гр. Плевен, 02.07.2019 год.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Административен съд- Плевен, втори състав, в публично заседание на двадесет и осми май през две хиляди и деветнадесета година, в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Николай Господинов

 

при секретаря Бранимира Монова изслуша докладваното от съдия Господинов административно дело № 293 по описа на Административен съд - Плевен за 2019 год. и на основание доказателствата по делото и закона, за да се произнесе взе предвид следното:

 

Производството е по реда на чл.145, ал.2, т.3 от АПК вр. чл.72, ал.3, т.2 ЗГР.

Образувано е по жалба от Н.Ц.И. ***, подадена чрез пълномощника му адв. Г.С.Х. от АК- Враца, против мотивиран отказ на длъжностното лице по гражданското състояние в Община Кнежа за издаване на акт за сключен граждански брак с изх. № 9400-445-5/10.09.2018г. по описа на Община Кнежа.

С оспорения отказ не е уважено заявление с вх. рег. № 9400-445/29.06.2018г., подадено от Н.Ц.И. ***, за издаване на акт за граждански брак, сключен между заявителя и E.Б.Р.на 24.02.2007 г. в Кралство Испания.

В жалбата се излагат доводи, че обжалваният отказ е незаконосъобразен, тъй като е налице валидно сключен граждански брак между жалбоподателя Н.Ц.И. и E.Б.Р.в Испания, за което са представени съответните доказателства заедно със заявлението. Сочи се, че впоследствие Р.противозаконно сключила друг граждански брак в България, без обаче да е бил прекратен предходния такъв, което е довело до образуване на наказателно производство. То е приключило с решение № 39/16.05.2016 г., постановено по НАХД № 142/2016г., с което Р.е освободена от наказателна отговорност за извършеното престъпление и е наложено административно наказание глоба в размер на 1000 лв. Впоследствие втрият поред граждански брак на Р.е прекратен с развод, което е видно от представените доказателства по гр.д. № 1206/2017 г. по описа на РС- Ч. Бряг, поради което и към момента на сключване на първия по ред граждански брак, и към момента на подаване на заявлението не са налице пречки за регистрирането му. В заключение се иска да бъде отменен оспорения отказ и се претендира присъждане на направените деловодни разноски.

Постъпил е писмен отговор от ответника, с който се оспорва жалбата. Излагат се доводи, че постъпилото заявление е подадено от адв. Г.Х. от АК- Враца на базата на изрично нотариално заверено пълномощно. Към заявлението са представени препис от акт за брак, съставен от местен орган по гражданското състояние в Кралство Испания, както и превод на документа на български език, извършен и заверен съобразно изискванията на Правилника за легализациите, заверките и преводите на документите и други книжа.Пълномощното и легализацията на удостоверението за брак  са от 2016г., заявлението за адм. услуга е подадено през 2018 г., а бракът е сключен през 2007 г. Сочи се, че във връзка с подаденото заявление е предприета проверка в НБД „Население“, от която е установено, че по отношение на E.Б.Р.е налице вписан граждански брак на 31.08.2012г. с лицето Н.М.И., който не е обявен за нищожен, а е прекратен с решение от 02.02.2018г., постановено по гр.д. № 1206/2017г. по описа на РС- Ч.Бряг. Предвид горното ответникът твърди, че за периода 31.08.2012г. до 02.02.2018г. Е.Р.е била в двубрачие, което е недопустимо и съставлява престъпление по чл.176, ал.1 от НК, поради което общинската администрация е изискала указания от ГД „ГРАО“. В полученият отговор еднозначно е указано, че длъжностното лице по гражданското състояние следва да постанови отказ за съставяне на акт за граждански брак, сключен между Н.Ц.И. и E.Б.Р.в Испания.

В съдебно заседание жалбоподателят  не се явява и представлява. Постъпило е писмено становище от адв. Х., в което се повтарят доводите от жалбата и се прави искане да бъде отменен оспорения отказ.

Ответникът не се представлява и не ангажира допълнително становище извън вече изложеното с писмения отговор.

 Съдът, като съобрази относимите по делото доказателства, изложеното в обжалвания административен акт, жалбата против него, отговора на ответника и становището на процесуалния представител на жалбоподателя, намира за установено следното :

Жалбата е подадена от процесуално легитимирано лице. Същата е срещу постановен отказ на административният орган за извършване на административна услуга, за която са приложими правилата на  чл.145, ал.2, т.3 от АПК, тъй като оспореният акт е такъв по смисъла на чл.21, ал.3 от АПК. Съдът приема, че жалбата е подадена в законен срок, тъй като с уведомление вх. рег. № 1825/08.04.2019г. ответникът е посочил, че при него не е налична писмена документация, която да удостоверява връчване  на оспорения мотивиран отказ на жалбоподателя или на негов представител. Ето защо съдът счита, че разглеждането на подадената жалба е допустимо.

По същество жалбата е основателна.

Постановеният отказ е издаден от компетентен административен орган по смисъла на чл.70, ал.2 и чл.72, ал.3 от ЗГР- длъжностното лице по гражданското състояние. От заповед № 624/06.11.2015 г. на Кмета на Община Кнежа /л.70/ е видно, че функциите на длъжностно лице по гражданското състояние са възложени на Н.В.С., която е издала оспорения мотивиран отказ.

Съдът намира, че постановеният отказ е неправилен и незаконосъобразен. Съобразно разпоредбата на чл.59, ал.2, т.4 от АПК, административният акт трябва да съдържа фактическите и правни основания за издаването му. В конкретния случай не са налице посочени правни основания, а фактическите такива не обуславят отказ за издаване на акт за граждански брак, респ. регистрирането на сключения такъв през 2007 г. в Кралство Испания.

В отказа се сочи, че заявлението е придружено от препис на акт за брак, съставен от местен орган по гражданското състояние в Испания, както и с превод на документа на български език, извършен и заверен съгласно изискванията на Правилника за легализациите,  заверките и преводите на документи и други книжа, т.е. между страните не съществува спор, че жалбоподателят е подал със заявлението си всички изискуеми документи по чл.70, ал.2 от ЗГР и чл.19, ал.1, т.2 от Наредба № РД-02-20-9 от 21.05.2012 г. за функциониране на Единната система за гражданска регистрация, поради което за ответника е възникнало задължение за издаване на съответния документ съобразно чл.72, ал.3 от ЗГР и чл.19, ал.2 от Наредбата.

Бракът между Н.Ц.И. и E.Б.Р.в Кралство Испания е валидно сключен на 24.02.2007 г., видно от легализиран превод на л.5-7 от делото. Същият не е бил прекратяван по съдебен ред от сключването му до момента на подаване на заявлението, по което е постановен процесния отказ. Вторият сключен граждански брак от E.Б.Р.на 31.08.2012г. е унищожаем по смисъла на чл.46, ал.1, т.1 вр. чл.7, ал.1, т.1 от СК, но такъв иск не е предявен, а бракът е прекратен  с развод по взаимно съгласие, видно от заверен препис от решение по гр.д. № 1206/2017г. по описа на РС- Ч.Бряг, което е окончателно, т.е. влязло е в сила на датата на постановяването му- 02.02.2018г. При това положение към момента на подаване на заявлението от Н.Ц.И. е налице съществуващ и валидно сключен граждански брак между него и E.Б.Р.от 24.02.2007г. в Кралство Испания, за който са представени съответните изискуеми от закона документи, поради което за ответника е налице задължение да извърши действията по чл.72, ал.3 от ЗГР и чл.19, ал.2 от Наредбата.

Предвид горното съдът намира, че постановеният мотивиран отказ е незаконосъобразен и следва да бъде отменен като такъв, а на административния орган на основание чл.174 от АПК вр. чл.19, ал.2 от Наредба № РД-02-20-9 от 21.05.2012 г. за функциониране на Единната система за гражданска регистрация следва да бъде даден седем дневен срок за издаване на акт за граждански брак, считан от влизане в сила на настоящето решение.

С оглед този изход от делото и на основание чл.143, ал.1 от АПК следва да бъде осъдена Община Кнежа да заплати на жалбоподателя направените деловодни разноски в размер на 10 лв., представляващи заплатена държавна такса за образуване на производството. Процесуалният представител на жалбоподателя не е представил доказателства за заплатено адвокатско възнаграждение, поради което такива разноски не следва да се присъждат.

Воден от горното, съдът

 

 

Р   Е   Ш   И  :

 

         ОТМЕНЯ мотивиран отказ на длъжностното лице по гражданското състояние в Община Кнежа с изх. № 9400-445-5/10.09.2018г. по описа на Община Кнежа, с който не е уважено заявление с вх. рег. № 9400-445/29.06.2018г., подадено от Н.Ц.И. ***, за издаване на акт за граждански брак, сключен между заявителя и E.Б.Р.на 24.02.2007 г. в Кралство Испания.

ВРЪЩА преписката на ответника за ново произнасяне в 7 /седем/ дневен срок от влизане в сила на настоящия съдебен акт, при съобразяване на обстоятелствената част на съдебното решение.

ОСЪЖДА Община Кнежа да заплати на жалбоподателя Н.Ц.И. разноски в размер 10/десет/ лв., представляващи държавна такса, платена при образуване на настоящето дело.

Решението подлежи на обжалване пред Върховен административен съд в 14-дневен срок от съобщението за изготвянето му.

 

 

                                     АДМИНИСТРАТИВЕН СЪДИЯ :