ОПРЕДЕЛЕНИЕ

588

гр. Плевен , 25.03.2019  г.

 

Административен съд-гр.Плевен, V-ти състав, в закрито съдебно заседание на двадесет и пети  март  две хиляди и деветнадесета година, в състав:                                                                               Председател:  Катя Арабаджиева

като разгледа докладваното от съдията Арабаджиева административно дело №269  по описа на Административен съд-Плевен за 2019 год. и за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Делото е образувано въз основа на искова молба от М.Й.Б. с ЕГН ********** ***.

Исковата молба е подадена чрез Началника на ОЗ-гр.Белене, като на плика, с който е подадена е поставен печат с рег. № на затвора-гр.Белене.

С исковата молба  се претендира да се образува адм.дело  на основание чл.45 и сл. от ЗЗД, срещу Първо РУ-Плевен, срещу полицаи Й.Н. П.  и А. В. П., за подлагане на изтезание, на жестоко, нечовешко, унизително отношение. Претендира сума в размер на 50000 (петдесет хиляди) лева, ведно със законната лихва,  като обезщетение за насилие и побой, упражнени по отношение на него по време на задържането му на 1.03.2018 год.

Претендира да му бъде предоставена правна помощ.

Съдът е намерил исковата молба за нередовна и с Определение №450/8.03.2019 год. е оставил същата без движение за отстраняване на следните нередовности: да направи в писмен вид подробно изложение на фактите и обстоятелствата, от които произтича исковата претенция за обезвреда- да уточни кога и при какви обстоятелства е претърпял насилие от посочените две лица и в какви конкретни действия се изразява това насилие;  да конкретизира какви вреди е претърпял; да уточни в какво се състои искането му до съда, петитума на исковата молба; да уточни срещу кой ответник по смисъла на чл.205 от АПК предявява исковата си молба;  да внесе държавна такса за образуване на делото в размер на 10 (лева) по сметка на Административен съд-Плевен и да представи платежния документ по делото.

Указана е и отговорността при неизпълнение на съдебния акт в срок.

Съобщението за определението, с което исковата молба е оставена без движение, е връчено лично на ищеца срещу подпис, на 13 март 2019 год., видно от съобщение на л.15 от делото. Срокът за поправяне на нередовностите на същата по правилата за броене на сроковете е изтекъл на 20 март 2019 год.-сряда,  присъствен ден.

В определения от съда срок ищецът не е изпълнил указанията на съда за поправяне на нередовностите на исковата молба. Ищецът не е направил в писмен вид подробно изложение на фактите и обстоятелствата, от които произтича исковата претенция за обезвреда- не  е  уточнил  кога и при какви обстоятелства е претърпял насилие от посочените две лица и в какви конкретни действия се изразява това насилие;  не е конкретизирал  какви вреди е претърпял; не е  уточнил в какво се състои искането му до съда, петитума на исковата молба; не е  уточнил  срещу кой ответник по смисъла на чл.205 от АПК предявява исковата си молба;  не е внесъл държавна такса за образуване на делото в размер на 10 (лева) по сметка на Административен съд-Плевен и не е  представил  платежния документ по делото. Невнасянето на дължимата държавна такса за образуване на делото е удостоверено включително чрез справка в счетоводната система на съда, за което е приложена справка по делото.

С оглед на горното  съдът намира, че исковата молба следва да бъде върната и да бъде прекратено настоящото съдебно производство поради неотстраняване на нередовностите на исковата молба.

Предвид неотстраняване на нередовностите на исковата молба в указания от съда срок, исковата претенция на Б. се явява очевидно недопустима, поради което и на основание чл.24, т.2 от Закон за правната помощ, претенцията за предоставяне на правна помощ следва да се остави без уважение.

Предвид горепосоченото и на основание чл. 129, ал. 3 от ГПК вр. чл.144 от АПК, Административен съд –Плевен, пети  състав

                                              

ОПРЕДЕЛИ:

 

Връща искова молба от М.Й.Б. с ЕГН ********** ***.

Прекратява съдебното производство по административно дело  № 269 по описа на Административен съд –Плевен за 2019 година.

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ искането на М.Й.Б. с ЕГН ********** ***, за предоставяне на безплатна правна помощ за процесуално представителство по делото.

Определението може да се оспорва с частна жалба пред Върховен административен съд в 7 -дневен срок от съобщението.

Препис от определението да се изпрати на ищеца.

 

 

                СЪДИЯ: