Р       Е       Ш     Е       Н      И      Е

 

№ 300

 

гр. Плевен, 05.06.2019г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

 

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД – ПЛЕВЕН, първи касационен състав, на седемнадесети май две хиляди и деветнадесета година в публично съдебно заседание в състав:

Председател:  НИКОЛАЙ ГОСПОДИНОВ

Членове:         ЕЛКА БРАТОЕВА

    ЦВЕТЕЛИНА КЪНЕВА

                                                                 

С участието на Прокурор от Окръжна прокуратура - Плевен:

НАНКА РАЧЕВА

При Секретар: ВЕНЕРА МУШАКОВА

 

Като разгледа докладваното от съдия Братоева Касационно административно-наказателно дело № 266/2019г. по описа на съда, на основание доказателствата по делото и закона, за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по чл. 208 и следващите от Административно-процесуалния кодекс вр. чл.63 ал.1 изр. 2 от  Закона за административните нарушения и наказания.

Образувано е по касационна жалба на М.Г.Г. от гр. Плевен срещу Решение № 702/22.08.2018 г. на Районен съд – Плевен, постановено по н.а.х.д. № 1534/2018г. по описа на съда.

С решението си съдът е потвърдил като законосъобразно Наказателно постановление № 17-0938-004152/22.08.2017г. на Началник група в сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР - Плевен, с което на осн. чл. 179 ал.2 пр. 1 от ЗДвП на М.Г. *** е наложено административно наказание „глоба” в размер на 200 лв. за нарушение на чл. 20, ал. 2 от ЗДвП, затова че на 10.08.2017г. в 11:00 часа в  гр. Плевен като водач на лек автомобил „******“ с рег. № ****, движейки се по бул. *****, посока кръстовище с ул. „*****“ при избиране скоростта на движение, не се e съобразил  с положението на спрелия в колона от автомобили л.а. „*****“ с рег. № ***** с водач В.М.И., като го удря в задната част, вследствие на удара лекият автомобил „*****“ удря спрелия пред него л.а. „*****“ с рег. № ***** с водач Г.К.С., с което Г. предизвиква ПТП с материални щети по трите автомобила.

Касаторът обжалва решението с доводи за неговата неправилност поради нарушение на материалния закон – касационно отменително основание по чл. 348 ал.1 т. 1 от НПК. Счита, че районният съд не е съобразил, че е нарушено правото му на защита, тъй като предявеното му НП е нечетливо и не става ясно, не е точно и разбираемо формулирана цифровата правна квалификация на вмененото му административно нарушение и у него остават съмнения дали не е налице грешна правна квалификация предвид посочената санкционна норма, която той е разчел като чл. 178 ал.2 пр.1 ЗДвП.  Ето защо счита, че НП е издадено при съществено нарушение на процесуалните правила и следва бъде отменено на формално основание. Иска отмяна на решението, по същество - отмяна на НП.

Ответникът по касация – ОД на МВР - Плевен не изразява становище.

Прокурорът от Окръжна прокуратура - Плевен дава заключение, че касационната жалба е неоснователна, тъй като от събраните по делото доказателства се установява, че не са допуснати твърдяните нарушения на процесуалните правила при издаване на НП. Счита решението за правилно, обосновано и законосъобразно и предлага да се остави в сила.

Настоящият състав на Административен съд – Плевен, като прецени допустимостта и основателността на касационната жалба, доводите на страните, както и след служебна проверка на осн. чл.218 ал.2 АПК за валидност, допустимост и съответствие на решението с материалния закон, въз основа на установените факти, приема следното от правна страна:

Съобщението за постановеното съдебно решение на Районен съд – Плевен е било адресирано до М.Г.Г. на посочения в жалбата адрес: ***, но погрешно е търсен от призовкаря във вх. А за връчването му, видно от отбелязването на съобщението на  л.31. Ето защо съобщението за постановеното решение на РС – Плевен не е било редовно връчено на жалбоподателя. Видно от твърдението в касационната жалба, той е узнал за него чрез интернет страницата на съда. Поради това касационната жалба следва да се счита за подадена в срока по чл.211, ал.1 АПК, от надлежна страна и затова е процесуално ДОПУСТИМА.

Разгледана по същество, жалбата е  НЕОСНОВАТЕЛНА.

Решението на Районен съд – Плевен е валидно, допустимо и правилно с оглед доказателствата по делото и закона.

Правилно и обосновано на писмените и гласни доказателства по делото Районен съд – Плевен е приел за безспорно доказано визираното нарушение, при правилна правна квалификация, за което законосъобразно е наказан с предвиденото наказание в абсолютен размер. Правилен е и изводът, че не са допуснати съществени процесуални нарушения в хода на административно-наказателното производство. Мотивите на районния съд изцяло се споделят от настоящия касационнен състав и е ненужно да се преповтарят.

Неоснователни са доводите на касатора за неправилна правна квалификация на нарушението, заради нечетливост на НП относно вписаната санкционна разпоредба. По делото е приложената цялата административно-наказателна преписка в оригинал. Жалбоподателят е получил екземпляр от АУАН, в който ясно е описано нарушението и всички факти и обстоятелства, при които е извършено. Изготвен е и връчен протокол за ПТП, доказващ нарушението, а описаната фактическа обстановка се доказва и от показанията на разпитаните свидетели и не се оспорва от жалбоподателя. От приложения по делото в оригинал екземпляр от НП, въпреки недоброто качество на печат, може да се разчете санкционната разпоредба – чл. 179 ал.2 пр.1 от ЗДвП, на основание на която е наложено административно наказание глоба в размер на 200 лв., чете се и правната квалификация на нарушението – чл. 20 ал.2 ЗДвП,която е съответна на описаните факти в обстоятелствената част на НП, които са идентични с описанието в АУАН, както правилно е съобразил и първоинстанционния съд.

Поради това не е било засегнато правото на жалбоподателя да разбере в какво нарушение е обвинен, за да организира защитата си и в този смисъл не е налице твърдяното от касатора съществено процесуално нарушение, което да обоснове отмяна на НП само на това основание.

По тези съображения, решението на Районен съд – Плевен е правилно и следва да се остави в сила.

Водим от горното и на основание чл. 221 ал.2 от АПК съдът

 

 

Р       Е       Ш     И :

 

ОСТАВЯ В СИЛА Решение № 702/22.08.2018 г. на Районен съд – Плевен, постановено по н.а.х.д. № 1534/2018г. по описа на съда.

РЕШЕНИЕТО е окончателно.

         ПРЕПИС от решението на осн. чл. 138 ал.1 АПК да се изпрати на страните и Окръжна прокуратура – Плевен.

                          

                          

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:/п/                      ЧЛЕНОВЕ: 1. /п/                           2./п/