О         П         Р         Е         Д         Е         Л         Е         Н         И         Е

 

№ 914

 

гр. Плевен, 15.05.2019г.

 

Административен съд – Плевен, ІІІ-ти състав, в закрито съдебно заседание  на петнадесети май  2019г. в състав - 

Председател: съдия Елка Братоева

Като разгледа докладваното от съдия Братоева адм.д. № 253/2019г. по описа на съда, за да се произнесе взе предвид следното:

 

Административното дело е образувано по жалба на Община Никопол, чрез кмета д-р В.Ж.срещу Решение № РД-02-36-184/06.02.2019г. на Зам.Министъра на РРБ, с което на осн. чл. 73 ал.1 вр. чл. 69 ал.1 и чл. 70 ал-1 т.9 от ЗУСЕСИФ е определена финансова корекция в размер на 40 202,76 лв. с ДДС , представляваща 5 % от допустимите разходи по сключени договори в изпълнение  на Договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ № BG16RFOP001-2.001-0148-C01/26.09.2016г. „Региони в растеж обновява домовете в гр. Никопол“, финансиран по ОПРР с бенефициент Община Никопол и е разпоредено сумата да не се верифицира при обработка на следващи искания за плащане.

Жалбоподателят оспорва решението за налагане на финансовата корекция като незаконосъобразно и иска неговата отмяна. Посочва, че не налице нарушение на правилата за възлагане на обществената поръчка и в този смисъл липсва нередност, която да обоснове налагането на финансовата корекция. Претендира разноски.

Производството е по чл. 145 и следващите от АПК вр. чл. 73 ал.4 от ЗУСЕСИФ.

Решението е връчено на 08.02.2019г. Жалбата е подадена чрез куриер на 14.02.2018г.  и следователно в законния 14-дневен срок за съдебно обжалване.

Жалбата е приета за редовна и допустима и делото е насрочено за разглеждане в открито съдебно заседание на 08.05.2019г. , за което страните са редовно призовани. При разглеждане на делото не се явява представител на жалбоподателя, а ответника се представлява от упълномощен адвокат – адв. С. от АК – Враца. В проведеното съдебно заседание са приети приложените с административната преписка доказателства и е даден ход по същество, а делото - обявено за решаване, като е даден 7-дневен срок на адв. С. за представяне на допълнителни писмени бележки. Процесуалният представител на ответника в съдебно заседание изразява становище за неоснователност на жалбата, претендира присъждане на направените разноски като представя платежно нареждане  за заплатеното по банков път адвокатско възнаграждение в размер на 2 083 лв. с ДДС.

След приключване на съдебното заседание е постъпила писмена молба от Община Никопол, чрез кмета д-р В. Ж., с която заявява, че при условията на чл. 155 ал.1 от АПК оттегля оспорването и моли производството по делото да бъде прекратено. Препис от молбата е изпратена на ответника – за сведение. В срока за писмени бележки адв. С. е заявил становище за прекратяване на делото, като поддържа претенцията за разноски на осн. чл. 143 ал.4 от АПК, които са дължими и при оттегляне на жалбата и са в минималния размер, определен съгласно Наредба № 1/2004 за минималните размери на адвокатските възнаграждения.

Налице е оттегляне на жалбата на осн. чл. 155 ал.1 АПК, извършено след приключване на делото и обявяването му за решаване. Оттегляне на жалбата по инициатива на оспорващия е допустимо при всяко положение на делото. Направено е извън съдебно заседание с писмена молба, подадена от законния представител на ответника и годна да породи целените правни последици, поради което процесуалното право е надлежно и валидно упражнено. За оттегляне на оспорването на законосъобразността на акта не е необходимо съгласие на ответника. Налице са законовите предпоставки за оттегляне на жалбата, с което действие се десезира съда от разглеждане на спора.

Поради това на осн. чл. 159 т.8 от АПК жалбата следва да се остави без разглеждане, а образуваното съдебно производство да се прекрати.

Ответникът има право на разноски и при оттегляне на жалбата на осн. чл. 143 ал.4 АПК, включително минималното възнаграждение за един адвокат, определено съгласно Наредба №1/2004г. за минималните размери на адвокатските възнаграждения. Поради това в полза на ответника следва да се присъдят направените разноски за адвокатско възнаграждение в размер на 2083.30лв. с ДДС, които са определени според материалния интерес в минималния предвиден в наредбата размер и са заплатени по банков път.

Водим от горното съдът

 

О         П         Р         Е         Д         Е         Л         И :

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ жалбата на Община Никопол, чрез кмета д-р В.Ж.срещу Решение № РД-02-36-184/06.02.2019г. на Зам.Министъра на РРБ, с което на осн. чл. 73 ал.1 вр. чл. 69 ал.1 и чл. 70 ал-1 т.9 от ЗУСЕСИФ е определена финансова корекция в размер на 40 202,76 лв. с ДДС , представляваща 5 % от допустимите разходи по сключени договори в изпълнение  на Договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ № BG16RFOP001-2.001-0148-C01/26.09.2016г. „Региони в растеж обновява домовете в гр. Никопол“, финансиран по ОПРР с бенефициент Община Никопол и е разпоредено сумата да не се верифицира при обработка на следващи искания за плащане.

ПРЕКРАТЯВА производството по АД № 253/2019г. по описа на АС – Плевен.

ОСЪЖДА Община Никопол да заплати на Министерство на Регионалното развитие и благоустройството  направените разноски за адвокатско възнаграждение в размер на 2083.30 лв.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ВАС с частна жалба, подадена чрез АС – Плевен в 7-дневен срок от съобщението.

ПРЕПИС от определението да се изпрати на страните.

 

 

                                                                                  С  Ъ  Д  И  Я :