О       П       Р       Е       Д       Е       Л       Е       Н       И       Е

 

814

 

гр. Плевен, 25.04.2019г.

 

 

Административен съд – Плевен, ІІІ-ти състав, в закрито съдебно заседание  на двадесет и пети април  2019г. в състав - 

Председател: съдия Елка Братоева

Като разгледа докладваното от съдия Братоева адм.д. № 245/2019г. по описа на съда, за да се произнесе взе предвид следното:

 

Административното дело е образувано  по жалба на „Юриеви“ ЕООД- Червен бряг, чрез управителя Ю.И.Й. срещу Заповед № РД-10-38/18.02.2019г. на Кмета на Община Червен бряг, с която на осн. чл. 44 ал.2 ЗМСМА и чл. 72 ал.1  от Наредбата за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество на ОС – Ч. бряг дружеството като единствен участник е определено за спечелил обявения публичен търг с тайно наддаване за отдаване под наем на общински имоти, представляващи площадки №1, № 2 и №3, находящи се в с. Радомирци за поставяне на автомати за топли напитки,  по предложената от него тръжна месечна наемна цена в размер общо на 45 лв. за трите площадки.

Жалбоподателят оспорва заповедта като незаконосъобразна и иска отмяната й. Твърди, че предходния обявен публичен търг с тайно наддаване за отдаване под наем на същите площадки, в който е участвал и е обявен за спечелил търга е бил незаконосъобразно прекратен, вместо да се сключи договор и че е обжалвал заповедта за прекратяването на процедурата. Въпреки това е бил обявен нов търг, в който е преценил да участва, но твърди, че правния му интерес е засегнат с оспорената заповед, тъй като обявената тръжна цена е по-висока.

Жалбоподателят е внесъл д.т. за оспорването.

От приложените административни преписки за двата търга за процесните обекти в с. Радомирци се установява, че:

Жалбоподателят е участвал в публичен търг с тайно наддаване за отдаване под наем на същите обекти в с. Радомирци и като единствен участник е обявен за спечелил търга по предложената от него цена, равна на определената месечна начална тръжна цена от 15 лв. за всяка от трите площадки или общо 45 лв. съгласно Протокол № 2/29.11.2018г. на назначената тръжна комисия. Протоколът е бил утвърден от кмета на общината. Впоследствие със Заповед № РД-10-10/14.01.2019г. на Кмета на Община Червен бряг търгът за обектите в с. Радомирци е бил прекратен, поради това, че не е било извършено надлежно обявяване на процедурата до заинтересованите лица, което е нарушило принципите за конкуренция, публичност и прозрачност, в резултат на което е подадено само едно предложение, равно на определената минимална начална тръжна цена и е налице надделяващ обществен интерес. Разпоредено е провеждане на нов публичен търг с тайно наддаване за същите обекти.

Оспорената заповед е положителен за жалбоподателя индивидуален административен акт. Той е участвал в обявения нов търг за същите обекти и отново е бил единствен кандидат. Освен това с оспорената в настоящото производство заповед е обявен за спечелил търга, въз основа на предложената от него тръжна цена, която е равна на началната тръжна цена. Жалбоподателят по своя воля и преценка е решил да участва в новия търг за същите обекти и отново като единствен кандидат го е спечелил на обявената начална тръжна цена, която е същата като обявената и предложена от него в предходния търг, а не по-висока, както се твърди в жалбата.

Затова съдът счита, че за жалбоподателя не е налице правен интерес от оспорването и на осн. чл. 159 т.4 от АПК жалбата следва да се остави без разглеждане, а образуваното съдебно производство да се прекрати.

Водим от горното съдът

 

 

О       П       Р       Е       Д       Е       Л       И :

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ жалбата на „Юриеви“ ЕООД- Червен бряг, чрез управителя Ю.И.Й. срещу Заповед № РД-10-38/18.02.2019г. на Кмета на Община Червен бряг, с която на осн. чл. 44 ал.2 ЗМСМА и чл. 72 ал.1  от Наредбата за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество на ОС – Ч. бряг дружеството като единствен участник е определено за спечелил обявения публичен търг с тайно наддаване за отдаване под наем на общински имоти, представляващи площадки №1, № 2 и №3, находящи се в с. Радомирци за поставяне на автомати за топли напитки,  по предложената тръжна месечна наемна цена в размер общо на 45 лв. за трите площадки.

ПРЕКРАТЯВА производството по АД № 245/2019г. по описа на АС – Плевен.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ВАС с частна жалба, подадена чрез АС – Плевен в 7-дневен срок от съобщението.

ПРЕПИС от определението да се изпрати на страните.

 

 

                                                                     С  Ъ  Д  И  Я :/П/