О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

№ 508

гр.Плевен,15.03.2019 год.

 

Административен съд - гр.Плевен, ІV-ти състав, в закрито съдебно заседание на петнадесети март  две хиляди и деветнадесета година, в състав:  

                                            

                                                                Председател: Цветелина Кънева  

                                                    

като разгледа докладваното от съдията административно дело № 244 по описа на Административен съд – Плевен за 2019 год. и за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството по делото е образувано  по жалба от „Юриеви“ ЕООД със седалище и адрес на управление гр.Червен бряг, представлявано от Ю. И. Й., след разделяне на адм.дело №241/2019г. по описа на съда, като предмет на настоящето дело е Заповед № РД-10-37/18.02.2019 г. на кмета на община Червен бряг, с която „Юриеви“ ЕООД гр.Червен бряг е класиран като единствен участник в проведения  публичен търг с тайно наддаване за отдаване под наем  на общински недвижими имоти, представляващи площадки за поставяне на автомати за топли напитки, находящи се в с.Ракита-площадка №1-пред кметството и площадка №2 – пред пощата, и е определен за спечелил търга за посочените площадки.

В жалбата са наведени доводи, че по предходно  проведен публичен търг с тайно наддаване за същите площадки за поставяне на автомати  за топли напитки, със Заповеди от №РД-10-05/4.01.2019 г. до №РД-10-14/14.01.2019 г., процедурата по провеждане на търга е прекратена и е разпоредено провеждането на нова процедура на публичен търг с тайно наддаване. Сочи се, че тези заповеди за прекратяване на процедурата са обжалвани и е образувано адм.дело №126/2019г. Според дружеството, обжалването е спряло изпълнението на заповедите, поради което те не са произвели своето действие. Твърди се, че въпреки това кметът на общината  е открил нови търгове за същите процесни имоти с предходно проведените и прекратени с невлезли в сила заповеди търгове. Твърди се, че при новите търгове обявената първоначална тръжна цена е по-висока от обявената в предходно проведените търгове.

Адм.дело №126/2019г. е разделено в отделни административни дела по жалбите срещу всяка отделна заповед за прекратяване на процедурата по провеждане на търга. От справка в деловодната система на съда се установява, че  след разделянето на адм.дело №126/2019г., е образувано адм.дело №277/2019г., по жалба на „Юриеви“ ЕООД гр.Червен бряг против Заповед №РД-10-9/14.01.2019 г. на кмета на община Червен бряг, с която е прекратен търгът за отдаване под наем на  площадките за поставяне на автомати за топли напитки, находящи се в с.Ракита.

С настоящата оспорена заповед дружеството е класирано на първо място като единствен участник  и е определено за спечелил повторно проведения търг за отдаване под наем на същите тези  площадки за поставяне на автомати за топли напитки, находящи се в с.Ракита.

При тези факти настоящият състав на съда намира, че законосъобразното провеждане на първия по време търг за отдаване под наем на  площадките за поставяне на автомати за топли напитки, находящи се в с.Ракита, което е предмет на разглеждане по адм.дело №277/2019г., е от преюдициално значение за разглеждането и произнасянето по законосъобразността на заповедта, с която дружеството е класирано на първо място като единствен участник  и е определено за спечелил повторно проведения търг за отдаване под наем на същите тези  площадки за поставяне на автомати за топли напитки, находящи се в с.Ракита.

Ето защо настоящото административно дело следва да бъде спряно до постановяването и влизането  в сила  на съдебен акт по адм.дело №277/2019 г. на Административен съд-Плевен.

Воден от горното  и на основание чл.229, ал.1, т.4 от ГПК вр. чл.144 от АПК съдът

ОПРЕДЕЛИ:

 

СПИРА производството по административно дело №244 по описа на Административен съд-Плевен за 2019г. до приключването с влязъл в сила съдебен акт на производството по административно дело №277 по описа на Административен съд-Плевен за 2019 г.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на оспорване с частна жалба пред Върховен административен съд-София, в 7-мо дневен срок от съобщението за изготвянето му.

ПРЕПИСИ от определението да се изпратят на страните.

 

 

СЪДИЯ: