О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е

 

835

 

   гр.Плевен, 07.05.2019 год.

 

Административен съд - гр.Плевен, тричленен състав, в закрито съдебно заседание на седми май  две хиляди и деветнадесета година, в състав:

Председател: Николай Господинов

Членове: Елка Братоева

       Катя Арабаджиева

                      

като разгледа докладваното от съдията Братоева административно дело №239/2019 год. по описа на Административен съд-Плевен и за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Административното дело е образувано по протест  на Й.А.- прокурор в Окръжна прокуратура-Плевен срещу разпоредбата на чл. 26 ал.1 т.1 от Наредба № 15 за реда за управление, ползване и разпореждане с общински жилищни имоти (приета с Решение № 212/29.12.2005г. на Общински съвет – Кнежа).

         Иска се отмяна на посочения текст  от наредбата, поради противоречие с разпоредбата на чл. 45 т.1 от Закона за общинската собственост, според която „ в резервните жилища се настанавят под наем за срок не по-дълъг от две години лица, жилищата, на които са станали негодни за обитаване в резултат на природни и стихийни бедствия и аварии или са застрашени от самосрутване“, а в местната наредба е предвидено в резервни жилища да се настаняват и лица, чиито жилища подлежат на премахване по реда на ЗУТ, което влиза в противоречие със законовата норма. Претендира присъждане на направените от прокуратурата разноски.

         Оспорващият е представил документ за внесена такса в размер на 20 лв. по сметка на Държавен вестник за обнародване на обявление за оспорването съгласно чл.188 вр. с чл.181 ал.1 от АПК и същото е обнародвано, а делото насрочено за разглеждане в открито съдебно заседание.

         Ответникът – ОС – Кнежа, чрез председателя К. Г. е изпратил административната преписка по приемането на наредбата и нейното последващо изменение. Изразява становище за основателност на протеста като прилага докладна записка от 13.03.2019г., с което е направено предложение за гласуване на изменение на наредбата в оспорената част. В съответствие с дадените указания в определението за насрочване на делото е представил доказателства за отмяна на оспорената разпоредба и изменението й и привеждане в съответствие с чл. 45 т.1 ЗОбС, както и за публикуването на актуалния текст на Наредба № 15.

         Производството е по реда на Раздел ІІІ Глава ХХ от АПК (чл. 185-196 от АПК) – оспорване на  подзаконов нормативен акт.

С Решение № 786/29.03.2019г. по Протокол № 72/29.03.2019г. ОС – Кнежа  е отменил оспорената с протеста разпоредба на чл.26 ал. т.1 от Наредба № 15 за реда за управление, ползване и разпореждане с общински жилищни имоти, като е изменил текста съобразно чл. 45 т.1 ЗОбС, при което е съобразил протеста на прокуратурата. Изменената разпоредба на чл. 26 ал.1 т.1 от Наредба № 15 гласи, че в резервни жилища се настаняват под наем за срок не по-дълъг от две години лица, жилищата на които са станали негодни за обитаване в резултат на природни и стихийни бедствия и аварии или са застрашени от самосрутване.

След служебна проверка съдът установи, че решението и актуалният текст на наредбата са публикувани на интернет страницата на ответника и оспорената разпоредба е отменена в оспорената част и изменена съобразно ЗОбС, с което целеният от оспорващия правен ефект е постигнат, а правният интерес от оспорването вече е отпаднал.

Образуваното съдебно производство се явява безпредметно, поради което на осн. чл. 159 т.3 вр. чл. 196 от АПК протестът на прокуратурата следва да се остави без разглеждане, а делото да се прекрати.

На осн. чл. 143 ал.2 вр. чл. 196 от АПК в полза на оспорващия следва да се присъдят направените деловодни разноски за публикуване на съобщение за оспорването в ДВ в размер на 20 лв.

Водим от горното, съдът

 

 

О       П       Р       Е       Д       Е       Л       И :

        

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ протеста на Й.А.- прокурор в Окръжна прокуратура-Плевен срещу разпоредбата на чл. 26 ал.1 т.1 от Наредба № 15 за реда за управление, ползване и разпореждане с общински жилищни имоти (приета с Решение № 212/29.12.2005г. на Общински съвет – Кнежа).

ПРЕКРАТЯВА производството по АД № 239/2019г. по описа на Административен съд – Плевен.

ОСЪЖДА Община Кнежа да заплати на Окръжна прокуратура – Плевен направените деловодни разноски за публикуване на съобщение за оспорването в ДВ в размер на 20 лв.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО може да се оспорва с частна жалба или протест пред Върховен Административен съд, чрез Административен съд – Плевен в 7-дневен срок от съобщението.

ПРЕПИС от определението да се изпрати на страните.

 

                                                       

ПРЕДСЕДАТЕЛ: /П/                      ЧЛЕНОВЕ: 1. /П/                  2. /П/