О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  936

гр. Плевен, 17.05.2019г.

 

Административен съд – Плевен, тричленен състав, в закрито съдебно заседание на седемнадесети май две хиляди и деветнадесета година, в състав:

Председател: Николай Господинов

        Членове:Елка Братоева

                         Цветелина Кънева

Като разгледа докладваното от съдия Кънева ЧКАД №221/2019г. по описа на Административен съд Плевен, за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.229 и сл. от АПК във вр. с чл.281 ал.2 от ЗИНЗС.

Производството по делото е образувано по частна жалба от л.св.Е.Ц.И., изтърпяващ наказание в затвора Враца, против Определение №104/17.01.2019г. по адм.дело №1155/2018г. по описа на Административен съд Плевен, с което е оставена без разглеждане исковата молба на л.св.И. срещу ГДИН-София с правно основание чл.276 ал.1 от ЗИНЗС и искане да бъде осъден ответника да преустанови действията си по нарушаване на чл.3 от ЗИНЗС в бъдеще и с искане за присъждане на обезщетение за неимуществени вреди в размер на 20000лева за причинени унижение и тормоз, вследствие на лоши условия в килия за чужда делегация в затвора Плевен – липса на течаща вода, спално бельо, дюшек, отопление, одеяла, калъфка и храна, и производството по делото е прекратено.

От ответника е депозирано становище по жалбата за нейната неоснователност.

Съдът е счел жалбата за нередовна и е дал указания на л.св.И. в 7-мо дневен срок от съобщението да представи по делото документ за внесена по сметка на АС-Плевен държавна такса в размер на 30лева, като е предупредил лицето за последствията от неизпълнение на дадените указания.

С молба вх.№1266/12.03.2019г. от л.св.И. се сочи, че няма движение по картата и не би могъл да заплати държавна такса в размер на 30лева, като счита, че е изпълнил даденото от съда разпореждане.

Във връзка с горното, съдът е указал на л.св. да посочи дали молбата му представлява искане за освобождаване от внасяне на държавна такса, като със заявление от 27.03.2019г. л.св.И. изрично е посочил, че иска освобождаване от държавна такса.

Съдът е дал указания на лицето да представи документите по чл.83 ал.2 от ГПК, въз основа на които да се направи преценка за основателността на искането. От затвора Враца е изискана справка за получените парични записи от л.св.И., налични парични средства, дали поддържа контакти с близки и роднини, и дали последните предоставят парични средства на други лишени от свобода лица и в какъв размер.

С молба вх.№1929/15.04.2019г. от л.св.И. е представена декларация за имуществено състояние, както и е посочено, че по други дела на база същите данни е освобождаван от внасяне на държавна такса.

От затвора Враца с писмо вх.№1845/09.04.2019г. са представени изисканите доказателства.

С определение от 22.04.2019г. съдът е оставил без уважение искането на л.св.И. за освобождаване от държавна такса по делото, оставил е без движение частната жалба, като е указал на л.св.И. в 7-мо дневен срок  да внесе по сметка на АС-Плевен държавна такса в размер на 30лева и да представи по делото документ за това. Лицето е предупредено за последствията от неизпълнение на дадените указания.

Определението е получено на 30.04.2019г. и в указания срок по делото не е постъпила жалба срещу него в частта, с която е отказано освобождаване от внасяне на държавна такса, поради което същото е влязло в законна сила. До 07.05.2019г., вторник-работен ден, и към настоящия момент по делото не е представен документ за внесена държавна такса, като при извършена служебна проверка в счетоводството на съда се установява, че такава не е и внесена. Съгласно чл.235а от АПК за производство, образувано по частна жалба, се събира такса в размер на 30лева за граждани, като такава в случая не е внесена. Ето защо частната жалба е нередовна и това представлява основание за оставане без разглеждане на основание чл.213б ал.2 от АПК. Производството по делото следва да бъде прекратено.

Водим от горното, съдът

 

                                          ОПРЕДЕЛИ:

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ частната жалба на л.св.Е.Ц.И., изтърпяващ наказание в затвора Враца, против Определение №104/17.01.2019г. по адм.дело №1155/2018г. по описа на Административен съд Плевен.

ПРЕКРАТЯВА производството по ЧКАД №221 по описа за 2019г. на Административен съд Плевен.

Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред Върховен административен съд, чрез Административен съд Плевен, в 7-мо дневен срок от съобщаването му.

Препис от определението да се изпрати на страните.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                              ЧЛЕНОВЕ: 1.                                  2.