О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

478

 

гр. Плевен, 12.03.2019 г.

 

Административен съд- гр. Плевен, втори състав, в закрито съдебно заседание на дванадесети мат две хиляди и деветнадесета година, в състав:

 

                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ: Николай Господинов

 

като разгледа докладваното от съдията Господинов административно дело № 219 по описа за 2019 год. на Административен съд- Плевен и за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Делото е образувано по жалба на В.И.С., лишен от свобода, изтърпяващ наказанието си в затвора Белене, против заповед № 203/06.12.2018г. на началника на затвора Белене, с която на жалбоподателя е наложено дисциплинарно наказание „извънредно дежурство по поддържане на хигиената в групата“ за срок от 7 /седем/ дни.

 С разпореждане № 338/25.02.2019г. съдът е оставил без движение жалбата за внасяне на държавна такса. Жалбоподателят е предупреден за последиците от невнасяне в указания срок на дължимата такса, а именно, че производстото по делото ще бъде прекратено. Разпореждането е получено от г-н С. на 28.02.2019 г., видно от разписката на л.25 от делото.

Съдът констатира, че разпореждането, с което жалбата на г-н С. е оставена без движение за внасяне на държавна такса, е надлежно съобщено, не е оспорено и е влязло в сила. Въпреки дадената му възможност жалбоподателя не е внесъл държавна такса в определения срок.

Наред с това следва да се посочи, че от приложената към административната преписка заповед /л.7/ е видно, че същата е била връчена на жалбоподателя на 07.12.2018г. Жалбата, по която е образувано настоящето производство е регистрирана в деловодството на затвора на 19.02.2019г., т.е. след изтичане на законоустановения 7 дневен срок за оспорване на заповедта. Това е и датата на изготвяне на въпросната жалба, отразена от самия жалбоподател в заключителната ѝ част.

  С оглед на посоченото съдът намира, че нередовността на жалбата - липса на внесена държавна такса, не е отстранена, поради което жалбата следва да се остави без разглеждане, а образуваното съдебно производство да се прекрати на основание чл.158, ал.3 АПК. Допълнително основание за същото съставлява обстоятелството, че жалбата е просрочена, което е предпоставка за оставянето ѝ без разглеждане на основание 159, т.5 АПК.

Воден от горното, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ жалба на В.И.С., лишен от свобода, изтърпяващ наказанието си в затвора Белене, против заповед № 203/06.12.2018г. на началника на затвора Белене, с която на жалбоподателя е наложено дисциплинарно наказание „извънредно дежурство по поддържане на хигиената в групата“ за срок от 7 /седем/ дни.

ПРЕКРАТЯВА производството по административно дело № 219 по описа на Административен съд Плевен за 2019 год.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО може да се обжалва с частна жалба в 7 дневен срок от съобщението за изготвянето му пред ВАС на РБ.

Препис от определението да се изпрати на В.И.С..

 

 

СЪДИЯ: /П/