ПРОТОКОЛ

 

Година 2019                                                  Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                       ПЪРВОИНСТАНЦИОНЕН

                                                                            ТРИЧЛЕНЕН състав

 

На седемнадесети май две хиляди и деветнадесета година

В публично заседание в следния състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ЧЛЕНОВЕ:

НИКОЛАЙ ГОСПОДИНОВ

1.     ЕЛКА БРАТОЕВА

2.     ЦВЕТЕЛИНА КЪНЕВА

Секретар ВЕНЕРА МУШАКОВА

Прокурор НАНКА РАЧЕВА

Сложи за разглеждане докладваното от ПРЕДСЕДАТЕЛЯ

Административно дело № 213 по описа за 2019 г.

 

         На именното повикване в 11.09 часа се явиха:

         ПРОТЕСТИРАЩАТА СТРАНА ПРОТЕСТИРАЩИЯТ ПРОКУРОР ПРИ ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – ПЛЕВЕН Й.А.- редовно призована, се явява лично.  

         ЗА ОТВЕТНИКА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ КНЕЖА – редовно призован, не се явява процесуален представител.

КОНТРОЛИРАЩАТА СТРАНА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – ПЛЕВЕН – редовно призована, се представлява от прокурор Нанка Рачева.

 

         ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

ПРОКУРОР А. – Да се даде ход на делото.

ПРОКУРОР РАЧЕВА – Да се даде ход на делото.

Съдът счита, че са налице процесуалните предпоставки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, предвид което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

         ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО И ГО ДОКЛАДВА

         Докладва протеста и представените с него писмени доказателства, както и писмените доказателства представени от ответника с писмо вх. № 1561/25.03.2019 г. по опис и с писмо вх. № 2267 от 08.05.2019 г. по опис.

         ПРОКУРОР А. – Поддържам протеста. Моля да се приемат представените доказателства. С оглед на обстоятелството, че са представени допълнително доказателства от Общински съвет Кнежа, а именно, че с Решение № 804/30.04.2019 г. с протокол № 74 от същата дата Общински съвет Кнежа е приел изменение в разпоредбата на чл. 17, ал. 1 на чл. 51, ал. 3, отменил е разпоредбите на ал. 2 и ал. 3 от чл. 52 и е създал нова ал. 7 на чл. 52 от Наредба № 18 за изграждане и опазване на зелената система на територията на Община Кнежа, като по този начин той е изпълнил всички изисквания, които са поставени в протеста на Окръжна прокуратура – Плевен, а именно искането да бъдат отменени разпоредбите посочени в тези текстове. Считам, че сме изправени пред хипотезата на чл. 156 от АПК, а именно оттегляне на протестирания административен акт, а именно текстовете на чл. 17, ал. 1; чл. 51, ал. 3 и чл. 52, ал. 2, т. 2 и т. 3 на Наредба № 18 на Общински съвет Кнежа, поради което моля да се прекрати настоящото производство, тъй като самият протест е внесен на 21.02.2019 г., тоест две месец преди да бъдат настъпили посочените изменения и приетите решения от страна на Общински съвет Кнежа. Моля да ни присъдите и направените разноски. Изпълнени са целите на протеста.

ПРОКУРОР РАЧЕВА – Считам, че искането за прекратяване на производството е основателно с оглед на представеното по делото Решение № 804 по протокол № 74 от 30.04.2019 г. на Общински съвет Кнежа, от което се установява, че протестираните разпоредби са отменени. Считам, че делото следва да бъде прекратено, тъй като протестът е постигнал целите си, но с оглед на това, че отмяната на разпоредбите е извършена след внасяне на протеста, считам, че следва да бъдат присъдени на Окръжна прокуратура – Плевен направените по делото разноски.

Съдът намира, че с оглед представените от ответника писмени доказателства, следва да се приеме, че е налице оттегляне на оспорения подзаконов нормативен акт, доколкото протестираните от Окръжна прокуратура – Плевен разпоредби са били отменени.

Предвид горното са налице предпоставките на чл. 159, т. 3 във връзка с чл. 156, ал. 1 от АПК, поради които производството по делото следва да бъде прекратено.

Искането на Окръжна прокуратура – Плевен за присъждане на разноски е основателно и следва да бъде уважено на основание чл. 143, ал. 2 от АПК.

Воден от горното, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ: № 941

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ протеста от прокурор Й.А.при Окръжна прокуратура – Плевен против чл. 17, ал. 1; чл. 51, ал. 3 и чл. 52, ал. 2, т. 2 и т. 3 от Наредба № 18 за изграждане и опазване на зелената система на територията на Община Кнежа.

ПРЕКРАТЯВА производството по административно дело № 213/2019 г. по описа на Административен съд – Плевен.

ОСЪЖДА Община Кнежа да заплати в полза на Окръжна прокуратура – Плевен направените по делото деловодни разноски в размер на 20 /двадесет/ лева.

Определението на съда подлежи на обжалване и протестиране пред Върховен административен съд на Република България в 7-дневен срок от днес за присъстващите страни и в 7-дневен срок от получаване на съобщението за ответника.

Протоколът се изготви в съдебно заседание, което приключи в 11.14 часа.

 

СЕКРЕТАР:/П/                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:/П/

  

 

                                                                       ЧЛЕНОВЕ: 1./П/

 

 

                                                                                            2./П/