О       П       Р       Е       Д       Е       Л       Е       Н       И       Е

 

569

 

гр. Плевен, 22.03.2019г.

 

Административен съд – Плевен, ІІІ-ти състав, в закрито съдебно заседание  на двадесет и втори март  2019г. в състав - 

Председател: съдия Елка Братоева

Като разгледа докладваното от съдия Братоева адм.д. № 212/2019г. по описа на съда, за да се произнесе взе предвид следното:

 

Административното дело е образувано  по жалба на В.Д.Х., изтърпяващ наказание л.св. в Затвора – Белене  срещу Заповед № 1-2217/28.04.2017г. на Началник отдел „СДВРП“ при ГДИН, с която на осн. чл. 62 ал.3 от ЗИНЗС е отказано преместването му за доизтърпяване на наказанието в Затвора Варна.

Жалбоподателят оспорва заповедта като незаконосъобразна. Иска да бъде преведен в Затвора Варна.

Жалбоподателят е изпълнил даденото разпореждане за внасяне на д.т.

Представена е преписката по издаване на заповедта. От становището на ответника става ясно, че жалбоподателят вече е упражнил правото си на жалба срещу процесната заповед. След справка от деловодната система на съда се установи, че по жалбата е било образувано АД № 431/2017г. по описа на АС – Плевен, което е било прекратено с влязло в сила определение. Налице е и произнасяне на ВАС, с което е оставено без разглеждане искането за отмяна на влязлото в сила определение.

От приложената на л.4 от АД № 431/2017г. заповед е видно, че същата е била връчена на жалбоподателя срещу подпис, тя му е била известна и затова е упражнил правото си на жалба пред съда. Но заради нередовности на жалбата съдебното производство е приключило с прекратително определение.

Затова съдът счита, че заповедта е била връчена на жалбоподателя още през 2017г. Влязла е в сила с влизането в сила на определението, с което е било прекратено съдебното производство по АД № 431/2017г. по описа на АС – Плевен. Последващо обжалване на законосъобразността на същата заповед, след изтичане срока на оспорване, е недопустимо.

Подадената на 12.02.2019г. нова жалба срещу същата заповед е депозирана много след законния 14-дневен срок за съдебно обжалване. Жалбата е просрочена, поради което следва да се остави без разглеждане като недопустима, а образуваното съдебно производство да се прекрати на осн. чл. 159 т.5 от АПК.

Водим от горното съдът

О       П       Р       Е       Д       Е       Л       И :

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ жалбата на В.Д.Х., изтърпяващ наказание л.св. в Затвора – Белене  срещу Заповед № 1-2217/28.04.2017г. на Началник отдел „СДВРП“ при ГДИН, с която на осн. чл. 62 ал.3 от ЗИНЗС е отказано преместването му за доизтърпяване на наказанието в Затвора Варна.

ПРЕКРАТЯВА производството по АД № 212/2019г. по описа на АС – Плевен.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ВАС с частна жалба, подадена чрез АС – Плевен в 7-дневен срок от съобщението.

ПРЕПИС от определението да се изпрати на страните.

 

 

                                                                     С  Ъ  Д  И  Я :/П/