О       П       Р       Е       Д       Е       Л       Е       Н       И       Е

 

385

 

гр. Плевен, 05.03.2019г.

 

Административен съд – Плевен, ІІІ-ти състав, в закрито съдебно заседание  на пети март  2019г. в състав - 

Председател: съдия Елка Братоева

Като разгледа докладваното от съдия Братоева адм.д. № 211/2019г. по описа на съда, за да се произнесе взе предвид следното:

 

 

Административното дело е образувано  по искане на Г.В.В., понастоящем изтърпяващ наказание в Затвора – Плевен срещу Главния директор на ГДИН – София с посочено правно основание – чл. 277 вр. чл. 276 от ЗИНЗС, вр. чл. 250 от АПК с искане Главният директор на ГДИН да издаде заповед, по силата на която жалбоподателят да бъде върнат в Затвора – Ловеч, като по този начин ще бъдат прекратени безусловно нарушенията на неговите права и интереси, закрепени както в чл. 3 от ЕКПЧОС, така и в чл.3 от ЗИНЗС.

Жалбоподателят е подал искането направо в съда, поискал е прилагането на справки и доказателства от ответника, разпит на свидетели.

За образуваното съдебно производство на осн. чл. 276, 277 от ЗИНЗС се дължи държавна такса на общо основание.

С Разпореждане № 1006/25.02.2019г. съдът е оставил без движение искането и указал на молителя да внесе д.т. в размер на 10 лв. по сметка на съда в 3-дневен срок от съобщението. Предупреден е за последиците при неизпълнение на указанията. А препис от искането е изпратено незабавно на ответника – за отговор и доказателства в 3-дневен срок. Съдът е разпоредил с оглед кратките срокове за разглеждане на искането, съобщенията до страните – да се изпратят по факс.

Ответникът – Главния Директор на ГДИН – София, чрез юрк. П. представя писмени доказателства. Изразява становище за недопустимост, а по същество – за неоснователност на искането. Представя доказателства, че жалбоподателят разполага с парични средства по сметката си. Посочва, че срещу Заповед № 1-5320/20.12.2018г. на Гл. Директор на ГДИН, с която жалбоподателят е преместен в Затвора – Плевен е било образувано съдебно производство, което е прекратено, а срокът за оспорване на заповедта е изтекъл.

Видно от отбелязването на 25.02.2019г. жалбоподателят е отказал да получи съобщението за Разпореждане №1006/25.02.2019г., което е удостоверено от връчителя и с подпис на двама свидетели. Съгласно чл. 44 ал.1 ГПК вр. чл. 144 АПК съобщението се счита редовно връчено. В указания от съда 3-дневен срок – до 27.02.2019г. вкл. и до постановяване на настоящото определение, жалбоподателят не е внесъл дължимата държавна такса от 10 лв., като видно от приложената справка разполага с достатъчно средства. С което не е изпълнил даденото разпореждане и така не е отстранил констатираните нередовности на жалбата. Поради това на осн. чл. 158 ал.3 АПК искането следва да се остави без разглеждане, а образуваното съдебно производство да се прекрати.

Освен това искането е и недопустимо, тъй като видно от приложените по делото материали жалбоподателят е оспорил законосъобразността на издадената заповед за преместване и производството е било прекратено, но понастоящем не е приключило с влязъл в сила съдебен акт.

По същността си искането е за издаването на индивидуален административен акт за връщане на В. в Затвора – Ловеч, а не за прекратяване на нарушения на правата му по чл. 3 от ЗИНЗС, което може да бъде инициирано едва след приключването на оспорването на заповедта за преместване. В чл. 62 от ЗИНЗС са предвидени основанията за преместването на л.св. от един затвор в друг, което изключва възможността същата претенция да се предявява при условията на чл. 276 и чл. 277 ЗИНЗС.

Водим от горното съдът:

 

О       П       Р       Е       Д       Е       Л       И :

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ искането на Г.В.В., понастоящем изтърпяващ наказание в Затвора – Плевен срещу Главния директор на ГДИН – София с посочено правно основание – чл. 277 вр. чл. 276 от ЗИНЗС, вр. чл. 250 от АПК с искане Главният директор на ГДИН да издаде заповед, по силата на която жалбоподателят да бъде върнат в Затвора – Ловеч, като по този начин ще бъдат прекратени безусловно нарушенията на неговите права и интереси, закрепени както в чл. 3 от ЕКПЧОС, така и в чл.3 от ЗИНЗС.

ПРЕКРАТЯВА производството по АД № 211/2019г. по описа на Административен съд – Плевен.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ВАС с частна жалба, подадена чрез АС – Плевен в 7-дневен срок от съобщението.

ПРЕПИС от писмения отговор на ответника  да се изпрати на жалбоподателя – за сведение.

ПРЕПИС от определението да се изпрати на страните.

 

 

                                                                     С  Ъ  Д  И  Я :/П/