ОПРЕДЕЛЕНИЕ

№ 330

гр. Плевен, 25.02.2019 г.

Административен съд – Плевен, шести състав в закрито заседание на двадесет и пети февруари  година в състав

 

                                                      Съдия - докладчик: Снежина Иванова

 

 

като разгледа докладваното от съдия - докладчика адм. д. № 201 по описа за 2019 година на Административен съд  Плевен, за да се произнесе взе предвид следното:

 

Административното дело е образувано по жалба на К.М.И.,*** чрез адв М.Т. ***, кант. 10 срещу заповед за прилагане на принудителна административна мярка № 18-0938-002504 на началник сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР Плевен .

С жалбата е направено особено искане за спиране предварителното изпълнение на оспорената заповед, допуснато по силата на закона, като не се сочат доказателства, а са мо се твърди, че се засягата непосредствено право.

Съдът като съобрази жалбата, доказателствата по делото, закона, намира, че искането за спиране на предварителното изпълнение на оспорената заповед е недопустимо.

         Предмет на оспорване в настоящото производство е заповед за прилагане на принудителна административна мярка № 18-0938-002504 на началник сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР Плевен .е приложена принудителна административна мярка  по чл.171, т.1, б.“б“-временно отнемане на свидетелството за управление на моторно превозно средство до решаване на въпроса за отговорността, но не повече от 18 месеца затова, че е отказва да му бъде извършена проверака с тест за установяване на употреба на наркотични вещества.

Съгласно разпоредбата на чл. 171, ал. 1, б. б" от ЗДвП, в редакцията й към момента на издаване на заповедта бр. 77 от 2017 г., в сила от 26.09.2017 г, за осигуряване на безопасността на движението по пътищата и за преустановяване на административните нарушения се отнема свидетелството за управление на моторно превозно средство на водач, който управлява моторно превозно средство с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 на хиляда, установена с медицинско и химическо лабораторно изследване или с изследване с доказателствен анализатор, или с друго техническо средство, определящо съдържанието на алкохол в кръвта чрез измерването му в издишания въздух, или след употреба на наркотични вещества или техни аналози, установена с медицинско и химико-токсикологично лабораторно изследване или с тест, както и който откаже да бъде проверен с техническо средство или с тест, изследван с доказателствен анализатор или да даде биологични проби за химическо изследване и/или химико-токсикологично лабораторно изследване – до решаване на въпроса за отговорността му, но за не повече от 18 месеца; при наличие на изследване от кръвна проба или изследване с доказателствен анализатор по реда на чл. 174, ал. 4 установените стойности са определящи. В текста на чл.172, ал.6 от ЗДвП (Предишна ал. 3 - ДВ, бр. 43 от 2002 г., предишна ал. 4, бр. 51 от 2007 г., предишна ал. 5, бр. 60 от 2012 г., в сила от 7.08.2012 г.) е предвидено, че подадената жалба не спира изпълнението на приложената административна мярка. В случая законодателят, отчитайки високата обществена значимост на безопасността на движението по пътищата, сам е предвидил предварително изпълнение на ПАМ и е допуснал такова изпълнение по силата на самия закон.

 От приобщената по делото административна преписка се установява, че оспорената заповед е издадена  въз основа на съставен акт за установяване на административно нарушение серия  АА №075831/13.11.2018 година  год., приложен на л.9 от делото, в който в графа „иззех като доказателства…“ е описано, че съставителят на акта е иззел свидетелство за управление на МПС №2810001066 и СРМПС №003994155 и друг АУАН серия д № 434150. Следователно, свидетелството за управление на МПС, което е предмет на оспорената заповед и е постановено, че се изземва със същата, е иззето още със съставянето на акта за нарушение, и това изрично е отбелязано в акта за нарушение. В този смисъл е именно разпоредбата на чл.172, ал.3 от ЗДвП, съгласно която в случаите по чл. 171, т. 1, букви "б", "е" и "ж" свидетелството за управление на моторно превозно средство на водача се изземва със съставянето на акта за установяване на административното нарушение. Процесната хипотеза е сред изброените-по чл.171, т.1, б.“б“. Следователно,  в изпълнение на закона,  още на датата на съставяне на акта за нарушение-13.11.2018 год., свидетелството за управление на МПС, предмет на изземване с оспорената заповед, фактически е било иззето.

Предвид горепосоченото оспорената заповед е изпълнена, т.к. свидетелството за управление на МПС към настоящия момент, в който се иска спиране на допуснатото от закона нейно предварително изпълнение, вече е иззето т.е. последващо спиране на изпълнението при вече иззето свидетелство е лишено от предмет и на това основание- недопустимо. Недопустимо е да се  спре изпълнението на заповед, която фактически вече е изпълнена въз основа на изрична законова разпоредба, предвидена в закона. Ето защо искането за спиране на допуснатото от закона  предварително изпълнение следва да се остави без разглеждане като лишено от предмет, а производството по същото - да се прекрати.

На основание чл.157, ал.1 АПК, делото  следва да бъде насрочено за разглеждане в открито съдебно заседание с призоваване на страните.

На основание чл.154 АПК следва да се конституират и призоват страните.

На основание чл.163, ал.1 и 2 АПК следва да се укаже на страните, имат  възможност да представят писмен отговор по оспорения акт и да сочат доказателствата, като приложат писмените в 14 (четиринадесетдневен) срок от съобщението.

Мотивиран от изложеното и на основание чл. 166, ал. ал. 4 вр. 2 от АПК, чл. 154 вр. 157 от АПК, от АПК, Административен съд –Плевен, шести състав

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Оставя без разглеждане искането  на К.М.И.,*** чрез адв М.Т. ***, кант. 10 за спиране на предварителното изпълнение на заповед за прилагане на принудителна административна мярка № 18-0938-002504 на началник сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР Плевен- временно отнемане на свидетелството за управление на моторно превозно средство до решаване на въпроса за отговорността, но не повече от 18 месеца.

Прекратява производството искането за спиране.

Определението в тази част може да се оспори в 7 (седем) дневен срок от съобщението до страните, чрез Административен съд-Плевен , пред Върховен административен съд.

Конституира като оспорващ - К.М.И.,*** съдебен адрес:***, кант. 10 и ответник – началник сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР Плевен, гр. Плевен , ул. „Сан Стефано“ № 3.

Насрочва делото за разглеждане в открито съдебно заседание на 11 април 2019 година от 10.30 часа, за когато да се призоват страните по реда на чл. 137 АПК.

Указва на страните, че в 14-дневен срок от получаване на съобщението могат да представят писмен отговор по жалбата и да посочат доказателствата, като приложат писмените.

Указва на ответника,че носи тежестта на доказване по чл.170 ал. 1 от АПК .

Определението не подлежи на обжалване.

Определението да се съобщи на страните.

 

СЪДИЯ-ДОКЛАДЧИК: /п/