Р Е Ш Е Н И Е

129

град Плевен, 13.03.2019 година

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Административен съд – Плевен – първи касационен състав, в съдебно заседание на петнадесети февруари две хиляди и деветнадесета  година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 Николай Господинов

ЧЛЕНОВЕ:

1. Елка Братоева

2. Катя Арабаджиева

 

при секретар Милена Кръстева и с участието на прокурор Иво Радев изслуша докладваното от председателя касационно административно дело № 1200/2018 г. по описа на Административен съд - Плевен и за да се произнесе, взе предвид следното:

 

 

Производството е по чл.208 и сл. от АПК, във връзка с чл. 63 от ЗАНН.

Образувано е по касационна жалба от „РЕКС“ ЕООД гр. Долни Дъбник чрез представляващ К.Б.П., срещу решение № 911 от 16.11.2018 г. по н.а.х.д. № 2376 по описа за 2018 г. на Районен съд гр. Плевен, с доводи, че въззивното решение е незаконосъобразно и неправилно. В подкрепа на твърденията си  представя документи по опис.

В съдебно заседание касаторът - „РЕКС“ ЕООД гр. Долни Дъбник чрез представляващ К.Б.П., се представлява от управителя К.Б.П.. Пледира да бъде отменено решението на Районен съд гр. Плевен като незаконосъобразно. Излага доводи, че през последните две години фирмата е била на загуба, че до момента няма допуснати нарушения на трудовото законодателство, както и че всички дължими плащания на работниците за работни заплати, осигуровки и допълнителен труд са начислявани от счетоводството на дружеството. На конкретния служител сумите са начислени, но не са изплатени поради липса на ресурс. Твърди прекомерност на наложената санкция. Пледира да бъде отменено решението на Районен съд гр. Плевен и наказателното постановление. 

В съдебно заседание ответникът – Дирекция „Инспекция по труда“ гр. Плевен, се представлява от юрк. И., която счита подадената жалба за  неоснователна и незаконосъобразна. Моли съдът да постанови  решение, с което да потвърди решението на РС- Плевен  като правилно и законосъобразно. Изразява становище, че районният съд е постановил правилно и законосъобразно решение, в съответствие с материалния и процесуални закон и в този смисъл, моли съдът да го потвърди като такова.

Представителят на Окръжна прокуратура Плевен пледира да бъде оставена без уважение касационната жалба и да бъде оставено в сила решението на въззивния съд.

Административен съд – Плевен, първи касационен състав, като съобрази наведените доводи и провери обжалваното решение при спазване разпоредбата на чл. 218 от АПК, прие за установено следното:

Касационното оспорване е извършено от надлежна страна в срока по чл. 211 от АПК и е процесуално ДОПУСТИМО.

Разгледано по същество е НЕОСНОВАТЕЛНО.

С посоченото решение е потвърдено наказателно постановление № 15-0000577/09.08.2018г. на Директора на Дирекция “Инспекция по труда”-Плевен, с което на „Рекс“ ЕООД гр. Долни Дъбник, с ЕИК 824061005, представлявано от К.Б.П., с ЕГН ********** е наложена на основание чл.416, ал.5 от КТ, във вр.  с  чл.415, ал.1 от Кодекса на труда имуществена санкция в размер на 1500,00 лв.  за  нарушение на чл.415, ал.1 от КТ, във вр. с  чл.128, т.2 от КТ.  

Настоящата инстанция намира, че решението е валидно, допустимо и постановено при правилно прилагане на закона. В случая отговорността  е ангажирана за неизпълнение на задължително предписание от 04.06.2018 година на длъжностни лица от Инспекция по труда. В предписанието е предоставен срок до 29.06.2018 година за изплащане на трудовото възнаграждение за м. 04.2018г. на И. С. П., заемащ длъжността механик. При извършена последваща проверка по документи е установено, че не е налице изпълнение.

Неоснователни са доводите на касатора, че неизпълнението е свързано с факта, че дружеството е на загуба, че е начислено трудовото възнаграждение на лицето, но само не е изплатена сумата, тъй като в случая тези обстоятелства са неотносими към предмета на производството. Липсата на изпълнение на даденото предписание обуславя налагането на санкция, а законосъобразността на задължителните предписания е предмет на оспорване в отделно производство.

Наложената санкция е в минималния размер, предвиден в разпоредбата на чл.415, ал.1 от КТ, поради което съдът счита за неоснователни изложените доводи за несправедливост на наложеното наказание.

Водим от горното и на основание чл. 63, ал. 1 от ЗАНН  и чл. 221, ал. 2, предл. първо от АПК, Административен съд – Плевен, първи касационен състав,

 

Р Е Ш И :

ОСТАВЯ В СИЛА решение № 911 от 16.11.2018 г. по н.а.х.д. № 2376 по описа за 2018 г. по описа на Районен съд - Плевен

Решението е окончателно.

Препис от решението да се изпрати на страните и на Окръжна прокуратура – Плевен.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:/П/                     ЧЛЕНОВЕ 1. /П/

 

                                                                                      2./П/