О       П       Р       Е       Д       Е       Л       Е       Н       И       Е

 

№ 715

 

гр. Плевен, 12. Април 2018 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

 

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД – ПЛЕВЕН, първи касационен състав, на дванадесети април две  хиляди и деветнадесета година в закрито съдебно заседание в състав:

Председател:  НИКОЛАЙ ГОСПОДИНОВ

Членове:         ЕЛКА БРАТОЕВА

                        КАТЯ АРАБАДЖИЕВА

                                               

Като разгледа докладваното от съдия БРАТОЕВА Касационно административно-наказателно дело № 195/2019г. по описа на съда, на основание доказателствата по делото и закона, за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по чл. 229 и следващите от Административно-процесуалния кодекс вр. чл.63 ал.2 от  Закона за административните нарушения и наказания.

          Образувано е по частна жалба на „Ла Ви Ел“ ЕООД – Плевен, чрез управителя Р.М.В.срещу Разпореждане  № 3664/14.12.2018г. на Районен съд – Плевен, постановено по НАХД № 2456/2018г. по описа на съда.

С оспореното разпореждане съдът е оставил без разглеждане като недопустима жалбата на „Ла Ви Ел“ ЕООД – Плевен , чрез пълномощника В.К.В.против НП № 325019-F372472/12.03.2018г. на Директора на ТД на НАП – В.Търново.

Частният жалбоподател счита разпореждането  за неправилно и моли за отмяната му. Посочва, че е било изпълнено даденото указание, тъй като има заведена жалба (допълнителна) за отстраняване на нередовности в ТД на НАП от 29.06.2018г. и тя е налична в материалите по делото.

Ответникът – ТД на НАП – В. Търново  не е изразил становище по частната жалба.

Частната жалба е подадена в законния срок, от надлежна страна и е процесуално ДОПУСТИМА.

Разгледана по същество е ОСНОВАТЕЛНА.

Районен съд – Плевен неправилно е приел, че не са били изправени нередовностите на жалбата с подаденото от пълномощника В.Б. уточнение съобразно дадените указания с Решение № 549/25.09.2018г.

Видно от подаденото уточнение от пълномощника В.Б.подател на жалбата, същата се е позовала на факта, че от управителя на фирмата – Р.М.В.има заведена жалба в ТДУ – Плевен. Тази жалба е препратена до съда и е налична по делото - с Вх. № 8336/29.06.2018г. по описа на ТД на НАП – В. Търново офис Плевен. Подадена е като допълнителна жалба за отстраняване на нередовности по образуваното съдебно производство от „Ла Ви Ел“ ЕООД и е подписана от управителя В.Б.. Ето защо с позоваването на това допълнение към жалбата при новото разглеждане на делото районния съд е следвало да приеме, че са отстранени нередовностите. Настоящата частна жалба също е подадена от управителя на дружеството – Р. Б., поради което следва да се приеме, че правото на жалба е надлежно упражнено от дружеството, чрез неговия законен представител и подлежи на разглеждане по същество.

Разпореждането на Районен съд – Плевен е неправилно и следва да се отмени, а делото да се върне на същия съд за продължаване на съдопроизводствените действия.

Водим от горното и на осн. чл. 235 АПК съдът

 

 

О       П       Р       Е       Д       Е       Л       И :

 

ОТМЕНЯ Разпореждане  № 3664/14.12.2018г. на Районен съд – Плевен, постановено по НАХД № 2456/2018г. по описа на съда.

ВРЪЩА делото на същия съд за продължаване на съдопроизводствените действия.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно.

ПРЕПИС от определението да се изпрати на страните.

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:/П/                        ЧЛЕНОВЕ: 1./П/                                                                                                              2./П/