О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

№ 115

гр. Плевен, 21.01.2019г.

 

Административен съд – Плевен, тричленен състав по чл.306 ал.5 от АПК, в закрито съдебно заседание  на двадесет и първи януари две хиляди и деветнадесета година, в състав

Председател: Николай Господинов

        Членове:Елка Братоева

                        Цветелина Кънева

 

Като разгледа докладваното от съдия Кънева ЧКАД № 1190/2018г. по описа на Административен съд Плевен, за да се произнесе взе предвид следното:

 

Производството е по реда на чл. 306 ал.6 от АПК.

Производството по делото е образувано по частна жалба (наречена жалба) и допълнително уточнение към нея от л.св.И.Х.И., изтърпяващ наказание в затвора Белене, против Разпореждане №4570/07.12.2018г. на Председателя на Административен съд-Плевен, постановено по адм.дело №997/2018г., с което е оставено без уважение искането на л.св.И.Х.И. за налагане на наказание по реда на чл.304 от АПК на Главния директор на ГДИН-София.

С частната жалба и допълнението към нея се иска отмяна на разпореждането като неправилно, с подробно изложени доводи за това.

            Настоящият съдебен състав намира, че частната жалба е недопустима, като подадена от активно нелегитимирано лице. Процесното разпореждане е постановено в производство по чл. 306 от АПК, като страни в това производство по налагане на административно наказание са нарушителят и административнонаказващият орган, в случая Председателят на Административен съд-Плевен. Молителят, по  чиято инициатива е започнало производството, не участва в него и няма право на жалба срещу постановения акт. Според правилото на чл.306 ал.2 от АПК, наказанията за извършени по чл.304 от АПК нарушения се налагат с разпореждане, в закрито заседание, като на нарушителя се дава възможност да даде писмени обяснения. Съгласно чл. 306 ал. 4 от АПК, препис от разпореждането се връчва единствено на нарушителя. Само той има право да го обжалва, което е изрично разписано в ал. 5 на разпоредбата. Следователно това разпореждане не може да се оспори от другиго извън виновното длъжностно лице и то в хипотезата на санкционирането му, защото в противен случай би липсвал правен интерес.  Ето защо, частният жалбоподател не е активно легитимиран да обжалва разпореждането на компетентния по чл.306 ал.2 от АПК орган и неговата жалба е недопустима, следва да бъде оставена без разглеждане, а производството по делото прекратено.

 Водим от горното, съдът

 

                                          ОПРЕДЕЛИ:

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ частната жалба на л.св.И.Х.И., изтърпяващ наказание в затвора Белене, против Разпореждане №4570/07.12.2018г. на Председателя на Административен съд-Плевен, постановено по адм.дело №997/2018г., с което е оставено без уважение искането на л.св.И.Х.И. за налагане на наказание по реда на чл.304 от АПК на Главния директор на ГДИН-София.

ПРЕКРАТЯВА производството по частно касационно административно дело №1190/2018г. на Административен съд-Плевен.

Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред Върховен административен съд в 7-мо дневен срок от съобщението на страните.

Преписи от определението да се изпратят на л.св.И. и Гл. директор на ГДИН.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                              ЧЛЕНОВЕ: 1.                                  2.