О   П   Р   Е   Д   Е   Л   Е   Н   И   Е

 

69

 

гр. Плевен, 11.01.2019г.

 

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД – ПЛЕВЕН, ІІІ-ти състав, в закрито съдебно заседание  на единадесети януари  2019г. в състав 

Председател: съдия Елка Братоева

Като разгледа докладваното от съдия Братоева исково адм.д. № 1189/2018г. по описа на съда, за да се произнесе взе предвид следното:

 

Административното дело е образувано по искова молба на Д.Л.Й.-Б. и П.П.Б. ***, чрез адв. Ив.Н. *** с правно основание чл. 1 от ЗОДОВ за изплащане на обезщетение за имуществени вреди, произтичащи от формирания на 23.11.2018г. нищожен мълчалив отказ на Кмета на Община Плевен да издаде заповед съобразно влязло в сила съдебно решение по АД № 586/2018г. на АС – Плевен.

Делото е образувано след разделянето на претенцията по предявените с една искова молба два иска по образуваното АД № 1139/2018г. по описа на АС – Плевен с общ размер на претенцията 10 000 лв.

Ето защо с Разпореждане № 4777/27.12.2018г. настоящият състав е оставил исковата молба по новообразуваното дело без движение и указал в 7-дневен срок от съобщението ищците, чрез адв. Н. да посочат размера и периода на претендираното обезщетение за причинени имуществени вреди, произтичащи от формирания на 23.11.2018г. нищожен мълчалив отказ на Кмета на Община Плевен да издаде заповед съобразно влязло в сила съдебно решение по АД № 586/2018г. на АС – Плевен, в случай, че поддържат този иск. Да посочат в какво се изразяват вредите, настъпили след 23.11.2018г. и каква е причинната връзка. Указал е на ищците да посочат доказателствата, които искат да бъдат събрани за доказване на тази искова претенция и да приложат писмените, с които разполагат. Предупредени са за последиците при неизпълнение.

С писмена молба ищците са посочили, че размерът на претендираната сума е 10 000 лв. Посочили са, че претърпените загуби са настъпили през периода преди 20.09.2017г. (датата на образуване на административното производство), както и по-късно, като не е възможно да се установи каква част от тях са настъпили преди и след тази дата. Считат, че Община Плевен следва да отговаря, затова че след 20.09.2017г., датата на която е била сезирана, е проявила бездействие, с което е препятствала да се увеличи стойността на имота им. Ако общината си беше изпълнила задълженията и беше провела процедурата по чл. 49 ЗУЕС имотът им щеше да има друга стойност, различна от тази, която има понастоящем.

Ищците не са изпълнили дадените указания и не са очертали конкретния предмет на настоящия иск, по същество липсва ясен петитум. Първоначалната искова претенция, преди разделянето на двата иска е в размер на 10 000 лв. Те не са уточнили размера на вредите, произтичащи от формирания на 23.11.2018г. нищожен мълчалив отказ на кмета на общината, предмет на настоящото дело и не са посочили в какво конкретно се изразяват вредите, настъпили след тази дата и каква е причинната връзка. Не са ангажирали доказателства за доказването на претенцията си.

Затова съдът счита, че констатираните нередовности относно съдържанието на исковата молба след разделянето на делото, не са отстранени в дадения срок и същата не отговаря на изискванията на  чл. 127 ал.1 т.4 и т.5 от ГПК.

Исковата претенция е твърде обща и неконкретизирана и не позволява съдът да прецени с какво искане е сезиран, за да се произнесе по него.

Така и след указанията ищците не са отстранили констатираните нередовности на исковата молба и не са очертали предмета на иска, поради което исковата молба следва да се остави без разглеждане, а образуваното съдебно производство да се прекрати.

Освен това следва да се отбележи, че при неизпълнение на съдебно решение на административния съд, включително и за издаването на индивидуален административен акт, в АПК са предвидени административно-наказателни разпоредби, чрез които съответният административен орган може да бъде принуден ефективно и бързо да изпълни произтичащите от съдебното решение правни действия.

Водим от горното и  на осн. чл. 129 ал.3 ГПК и чл. 158 ал.3 от АПК съдът

 

 

 

О      П      Р       Е       Д       Е       Л       И :

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ исковата молба на Д.Л.Й.-Б. и П.П.Б. ***, чрез адв. Ив.Н. *** с правно основание чл. 1 от ЗОДОВ за изплащане на обезщетение за имуществени вреди, произтичащи от формирания на 23.11.2018г. нищожен мълчалив отказ на Кмета на Община Плевен да издаде заповед съобразно влязло в сила съдебно решение по АД № 586/2018г. на АС – Плевен.

ПРЕКРАТЯВА производството по адм.дело № 1189/2018г. по описа на Административен съд – Плевен.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО може да се обжалва с частна жалба пред Върховен Административен съд, подадена чрез Административен съд – Плевен в 7-дневен срок от съобщението.

ПРЕПИС от определението да се изпрати на ищците.

 

 

                                                        С  Ъ  Д  И  Я :