ОПРЕДЕЛЕНИЕ

№ 16

гр.Плевен, 3 Януари 2019 год.

 

Административен съд - гр.Плевен, ІV-ти състав, в закрито съдебно заседание на  трети януари две хиляди и деветнадесета година, в състав:          

 

                                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ: Цветелина Кънева

                                                        

като разгледа докладваното от съдията административно дело №1188/2018 г. по описа на Административен съд – Плевен, за да се произнесе, взе предвид следното:

            В Административен съд Плевен е подадена жалба от С.М.Я., изтърпяващ наказание в затвора Белене, с която се иска присъединяване към адм.дело №1098/2018г. по описа на Административен съд Плевен, образувано на основание чл.276 от ЗИНЗС.

С разпореждане №4556/07.12.2018г. на Председателя на Административен съд Плевен, л.св.Я. е уведомен, че адм.дело №1098/2018г. е прекратено, както и жалбата му е оставена без движение с конкретно дадени указания за отстраняване.

Постъпил е писмен отговор вх.№5111/20.12.2018г. от л.св.Я., в който се сочи, че жалбата му се основава на чл.276 от ЗИНЗС и се иска органите по изпълнение на наказанията да се възпират от действия, които нарушават правата му. Твърди се, че на 21.11.2018г. в 09.00часа е извършено незаконно претърсване на спалното помещение, като му е взет телевизор, върнат последствие повреден. Твърди се, че не е съставен протокол за извършеното претърсване. Счита, че всички тези действия са незаконни и му е нанесен стрес и безпокойство. Прави искане за освобождаване от държавна такса, тъй като е пенсионер по болест и няма средства, както и назначаване на служебен защитник.

            При проверка редовността на жалбата, съдът е указал на л.св. в срок до 11.00часа на 21.12.2018г. да посочи кои точно незаконосъобразни действия на служители на затворническата администрация свързани с претърсването на 21.11.2018г. иска да бъдат прекратени или предотвратени, като лицето е предупредено за последствията от неизпълнение на дадените указания. Във връзка с искането за освобождаване от държавна такса и назначаване на служебен защитник, съдът е указал на л.св.Я. да представи в срок до 11.00часа на 21.12.2018г. конкретно посочени документи, въз основа на които да бъде направена преценка за основателността на искането.

            От Началника на затвора Белене е изискано да бъде представено по делото в срок до 11.00часа на 21.12.2018г. всички документи свързани с извършеното претърсване на 21.11.2018г., както и справка дали л.св. получава парични записи и в какъв размер, данни за трудова заетост и здравословно състояние.

            На 21.12.2018г. в 11.49часа от л.св.Я. е депозирано уточнение, в което се сочи, че претърсването на 21.11.2018г. е извън разписаните норми в ЗИНЗС и ППЗИНЗС, като се счита, че са нарушени разпоредбите на чл.92 и чл.93 от ЗИНЗС и чл.86 ал.3 и чл.87 от ППЗИНЗС. Сочи се, че именно тези нарушения се иска да бъдат недопускани. Представя декларация, в която декларира, че не получава доходи, не разполага с движимо и недвижимо имущество, страда от диабет, астма, невропатия, както и че е пенсионер по болест.

            От затвора Белене са представени изисканите доказателства, както и данни за получавани парични средства от лицето.

            Предвид събраните доказателства, съдът с определение от 21.12.2018г. е предоставил на л.св.Я. безплатна правна помощ за процесуално представителство, както и е оставил без уважение искането за освобождаване от държавна такса и отново е оставил без движение подадената жалба с указания в срок до 10.00часа на 03.01.2019г. да се внесе дължимата държавна такса и да се представи документ за това по делото. Определението в частта, с което е оставено без уважение искането за освобождаване от държавна такса не е обжалвано и същото е влязло в законна сила.

Съобщението за оставане жалбата без движение е съобщено на л.св.Я. на 21.12.2018г., като същото е редовно оформено. В указания срок – до 10.00часа на 03.01.2019г. от страна на л.св.Я. не е представен документ за внесена дължима държавна такса в размер на 10лева. От направената служебна справка в счетоводството на съда се установява, че такава не е и внесена, поради което като нередовна жалбата следва да бъде оставена без разглеждане, а производството по настоящето дело да бъде прекратено.

На следващо място, жалбата е и недопустима. Предпоставка за допустимост на искането по чл.276 ал.1 от ЗИНЗС, респективно за наличие на правен интерес от търсената защита, е действията, нарушаващи забраната по чл.3 от ЗИНЗС, да не са прекратени или да са очевидно и обективно предстоящи. Правният интерес трябва да е личен и непосредствен и да съществува към момента на искането и произнасянето на съда. Видно от събраните по делото доказателства е, че извършеното на 21.11.2018г. претърсване е вече приключило, т.е. твърдяното незаконосъобразно действие вече не се извършва, поради което съдебното разпореждане на прекратяването му ще е безпредметно. Ето защо е налице още едно основание за прекратяване на производството по делото. Предвид нередовността на жалбата и нейната недопустимост, не е необходимо определения от АК-Плевен служебен адвокат да бъде назначаван за служебен защитник на л.св.Я..

Воден от горното и на основание чл.158 ал.3 и чл.159 т.4 от АПК, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ жалбата на л.св.С.М.Я., изтърпяващ наказание в затвора Белене, с посочено правно основание чл.276 ал.1 от ЗИНЗС.

ПРЕКРАТЯВА производството по административно дело №1188 по описа за 2018г. на Административен съд-Плевен.

Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред тричленен състав на Административен съд Плевен в 7-мо дневен срок от съобщаването му.

Препис от определението да се изпрати на л.св.Я. ***.

 

                                                                                              СЪДИЯ: