Р       Е       Ш     Е       Н      И      Е

 

№ 240

 

07. Май 2019г., гр. Плевен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД – ПЛЕВЕН, трети състав

На десети април 2019г. в публично съдебно заседание в състав:

Председател: съдия Елка Братоева

Съдебен секретар: Милена Кръстева

 

Като разгледа докладваното от съдия БРАТОЕВА Административно дело № 1187/ 2018г. по описа на съда и на основание доказателствата по делото и закона, за да се произнесе взе предвид следното:

Административното дело е образувано  по жалба на С.Т. *** срещу  изричен отказ за предоставяне на достъп до обществена информация, обективиран в писмо изх. № 8337/12.12.2018г. и Решение  по ЗДОИ № 8337/12.12.2018г. на Зам. Окръжен прокурор на Окръжна прокуратура - Плевен по заявление от 31.05.2018г., допълнено с писмо от 06.06.2018г., подадени от жалбоподателя по електронна поща.

Жалбоподателят оспорва отказа като незаконосъобразен и нищожен и иска неговата отмяна. Счита, че не е предоставена исканата обществена информация в пълен обем, с изключение на отговора по т.2.4. С допълнителна писмена молба със саморъчен подпис е потвърдил подадената жалба, внесъл е д.т. 10 лв. и изрично заявява, че поддържа жалбата си. Претендира разноски.

Ответникът – Зам. Окръжен прокурор на Окръжна прокуратура - Плевен е представил административната преписка. Изразява становище за неоснователност на жалбата, тъй като на заявителя е била предоставена наличната в ОП – Плевен информация. На всички поставени от него въпроси е отговорено с отказ или с предоставяне на информация, не е налице неяснота в зададените въпроси и оттам не е било нужно допълнително пояснение.

Участващият в производството на осн. чл. 16 ал.1 т.3 от АПК прокурор Радев от Окръжна прокуратура – Плевен изразява становище за неоснователност на жалбата. Счита, че исканата информация е била предоставена, не са предоставени само данните, с които прокуратурата не разполага. Предлага да се отхвърли жалбата.

Като съобрази приетите по делото доказателства, становищата на страните и приложимия закон и след служебна проверка на оспорения административен акт за валидност и законосъобразност на всички основания по чл. 146 от АПК, съдът намира за установено следното от фактическа и правна страна:

Производството е по реда на чл.145 и следващите от Административно-процесуалния кодекс вр. чл. 40 от Закона за достъп до обществена информация.

Писмото и Решението по ЗДОИ е с дата 12.12.2018г. Жалбата е подадена по електронна поща на 20.12.2018г. в рамките на законния 14-дневен срок за съдебно обжалване, от активно легитимирана страна и срещу подлежащ на оспорване индивидуален административен акт, поради което е процесуално ДОПУСТИМА.

Разгледана по същество жалбата е НЕОСНОВАТЕЛНА.

С писмо изх. № 8337/12.12.2018г. и Решение  по ЗДОИ № 8337/12.12.2018г. на Зам. Окръжен прокурор на Окръжна прокуратура - Плевен по заявление от 31.05.2018г., допълнено с писмо от 06.06.2018г., подадени от жалбоподателя по електронна поща, на заявителя е предоставен достъп до информацията, съдържаща се в докладите за дейността на Окръжна прокуратура – Плевен, която съставлява обществена информация. Всъщност тези доклади ежегодно се публикуват и са публично достъпни и затова за предоставянето им не е необходимо да се отправя изрично искане по реда на ЗДОИ.

Решението е подписано от Зам.Окръжния прокурор на Окръжна прокуратура – Плевен Н.П., на когото е била възложена преписката по заявлението с изрична писмена резолюция на Окръжния прокурор на Плевен Ваня Савова и в този смисъл е издадено от компетентен орган по смисъла на чл. 28 ал.2 ЗДОИ.

По т.1 от искането относно предоставяне на списък на прокурорите от Окръжна прокуратура – Плевен, ведно с датата на последния преглед при психиатър е отговорено, че искането е неконкретизирано, както и че в ОП – Плевен не се събират данни за психиатрични прегледи, тъй като такова изискване не е поставено от закона, поради което не е възможно предоставянето на такава информация, а на следващо място е посочено, че това не е обществена информация по смисъла на закона, която дава възможност на гражданите да си съставят собствено мнение относно дейността на прокуратурата. Както и че данните за здравния статус на лицата, работещи в прокуратурата представляват „здравна информация“ по смисъла на чл. 27 ал.1 от Закона за здравето и са защитени от чл. 28 от същия, поради което е отказано предоставянето й.

Съгласно чл. 162 т.6 ЗСВ, в който са изброени изискванията за заемане на магистратска длъжност, в т.ч. и за длъжността прокурор, е необходимо кандидата да представи удостоверение, че не страда от психическо заболяване. Съгласно чл. 160 ЗСВ назначаването се извършва от ВСС, който следва да разполага с тази информация от кадровото досие на всеки прокурор. Тази информация е обществена по дефиницията на чл. 2 ал.1 от ЗДОИ, но се съхранява от ВСС, а не от ОП - Плевен. В заявлението обаче не се иска информация относно удостоверението за психическа годност, представено при първоначалното назначаване за длъжността прокурор в ОП - Плевен, а се иска посочване на датата на последния удостоверителен документ за психопреглед (психическа годност от Службата по трудова медицина), представен на административния ръководител на ОП – Плевен. Законово изискване за такъв задължителен медицински преглед след назначаването на длъжността няма и затова такива данни не се събират в ОП – Плевен, поради което и такава информация не може да бъде предоставена.

По т.2 е предоставена информация за 2013г., 2014г., 2015г., 2016г. и 2017г. за внесените от прокурорите предложения за настаняване на задължително лечение, разгледаните от съда, уважените от съда и прекратените. Посочено е и, че Окръжна прокуратура – Плевен е била страна по въззивни дела, касаещи принудително лечение на лица по чл. 155 от Закона за здравето, но не е възможно да се даде отговор и обобщение по десетгодишни периоди, защото такава статистическа информация не е събирана и обобщавана и издирването и обобщаването й ще затрудни неимоверно работата на прокуратурата.

Исканата статистическа информация, съхранявана и налична в ОП – Плевен е била предоставена.

По т.2.3. В Окръжна прокуратура – Плевен не се събират данни за съдебните състави на РС – Плевен и за участието на съдебни заседатели в тях.

По т.2.4. Окръжна прокуратура – Плевен не е изплащала суми за обезщетения от неправомерно настаняване на лечение.

В тази част исканата информация е предоставена и жалбоподателят не оспорва решението.

По т. 2.5. В Окръжна прокуратура – Плевен не е налице възможност да бъдат разграничени случаите, в които по принудителен ред са извършени прегледи. Това процесуално действие не е предвидено в закона. Във всички случаи на производства по реда на Закона за здравето лицата са били освидетелствани от психиатри.

По т. 2.6. Не са налице данни за това, колко лица са изпращани на лечение със съдебно решение и колко от тях не са търсени от лечебно заведение.

По т.2.7. В Окръжна прокуратура – Плевен не са налице данни за това колко човека са водени с арест или без арест на лечение и на прегледи. Поначало лица в процедурата по чл. 155 от Закона за здравето не могат да бъдат задържани в помещенията на Ареста – Плевен.

По т.3 – относно данни за последните психиатрични прегледи на всички бивши прокурори от ОП – Плевен, не може да бъде даден отговор, поради указаното в т.1, тъй като не се събират такива данни.

Наличната обществена информация, съхранявана и обработвана от ОП – Плевен и свързана с дейността й, е била предоставена по подаденото заявление. За тези данни, които не се съхраняват и не се обработват, и с които ОП – Плевен не разполага, заявителят е уведомен съгласно чл. 33 ЗДОИ.

Поради това жалбата е неоснователна и следва да се отхвърли.

Водим от горното и на основание чл. 172, ал. 2 от АПК съдът

 

 

Р    Е    Ш    И :

 

ОТХВЪРЛЯ жалбата на С.Т. *** срещу  изричен отказ за предоставяне на достъп до обществена информация, обективиран в писмо изх. № 8337/12.12.2018г. и Решение  по ЗДОИ № 8337/12.12.2018г. на Зам. Окръжен прокурор на Окръжна прокуратура - Плевен по заявление от 31.05.2018г., допълнено с писмо от 06.06.2018г., подадени от жалбоподателя по електронна поща. 

РЕШЕНИЕТО не подлежи на касационно оспорване.

ПРЕПИС от решението да се изпрати на страните. 

 

 

С Ъ Д И Я:/п/