Р       Е       Ш     Е       Н      И      Е

 

  424/  24. Юли 2019г., гр. Плевен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД – ПЛЕВЕН, трети състав

На двадесет и шести юни 2019г. в публично съдебно заседание в състав:

Председател: съдия Елка Братоева

Съдебен секретар: Милена Кръстева

 

Като разгледа докладваното от съдия БРАТОЕВА Административно дело № 186/2019г. по описа на съда и на основание доказателствата по делото и закона, за да се произнесе взе предвид следното:

Образувано е по жалба на С.М.Н. *** срещу Заповед № РД-10-124/07.02.2019г. на Кмета на Община Плевен, с която на осн. чл. 46 ал.2 и във вр. с чл. 46 ал.1 т.4 от Закона за общинската  собственост е прекратено наемното правоотношение между ОП "Жилфонд" Плевен и жалбоподателката за ползваното от нея общинско жилище, находящо се в **************, представляващо три стаи, кухня и сервизни помещения, като е даден срок до 25.02.2019г. да освободи доброволно наетия общински жилищен имот, а при неизпълнение - да се започне процедура по принудителното му изземване по чл. 65 от ЗОС.

Жалбоподателката оспорва заповедта като незаконосъобразна и иска отмяната й. Твърди, че не отговаря на истината, че имота и пространството около него не се поддържа в добро хигиенно състояние. Посочва, че е вдовица, има трайно намалена работоспособност съгласно решение на ТЕЛК, не притежава друго жилище и няма доходи от трудови правоотношения. Тя и семейството й отговарят на условията за картотекиране като нуждаещи се от общинско жилище. Съгласно настанителната заповед в общинското жилище, освен нея, са настанени и пълнолетните й синове, които също имат деца и съпругите им също живеят с малолетните си деца в това жилище. Твърди, че плащат редовно наема и нямат възможност да наемат, нито им се предоставя друго жилище, за да се преместят. В съдебно заседание не се явява, въпреки декларираното желание за лично участие в съдебния процес, не ангажира други доказателства.

Ответникът – Кмета на Община – Плевен, чрез юрисконсулт Б., изразява становище за неоснователност на жалбата. Извършени са няколко проверки за състоянието на общинския имот, за което са съставени протоколи, от които е видно нежеланието на жалбоподателката да приведе ползвания общински имот в нормално състояние от санитарно-хигиенна гледна точка, което е послужило като основание за прекратяване на договора за наем. Посочва, че предвид допуснатото предварително изпълнение на оспорената заповед, впоследствие след влизане в сила на определението на съда, с което е отказал да спре допуснатото предварително изпълнение, е издадена заповед по чл. 65 от ЗОС за изземване по административен ред на ползваното без правно основание общинско жилище, което жалбоподателката е освободила в срока за доброволно изпълнение. Моли, да се отхвърли жалбата.

Като съобрази приетите по делото доказателства, становищата на страните и приложимия закон и след служебна проверка на оспорения индивидуален административен акт за валидност и законосъобразност на всички основания по чл. 146 от АПК, съдът намира за установено следното от фактическа и правна страна:

Производството е по чл. 145 и следващите от АПК вр. чл. 46 ал.5 от Закона за общинската собственост.

Заповедта е връчена на 11.02.2019г. , видно от отбелязването на гърба. Жалбата е подадена на 14.02.2019г. в Община Плевен в законния 14-дневен срок за съдебно оспорване срещу подлежащ на обжалване индивидуален административен акт и от активно легитимирана страна, поради което е процесуално ДОПУСТИМА.

Разгледана по същество жалбата е НЕОСНОВАТЕЛНА.

Със Заповед № РД 11-55/09.03.2016г. на Кмета на Община Плевен на осн. чл. 43 т.1 от ЗОС вр. чл. 17 ал.1 и ал.2 от Наредба № 18 на ОС – Плевен жалбоподателката С.М.Н., картотекиран като нуждаеща се е настанена под наем в общинското жилище, заедно с нейните невстъпили в брак  пълнолетни синове  – П. Г. К., Й. Г. Н., И. М. М. и Г. М. М. за срок от 5 години. Имотът представлява къща, състояща се от три стаи, кухня и сервизни помещения  със застроена площ 85.87 кв.м. и се намира на адрес *******, на главна улица в централна градска част.

Въз основа на заповедта е сключен Договор за наем на общински жилищен имот от 14.03.2016г. между ОП „Жилфонд“ Плевен и жалбоподателката като правоимащо лице и титуляр на правото за срок от пет години, считано от 12.03.2016г. до 12.03.2021г.

Според чл. 7 от договора наемодателят е длъжен да извършва периодически огледи на жилището и да дава препоръки за добро стопанисване и опазване на имота. Съгласно чл. 22 т.2 от договора при настъпване на обстоятелства по чл. 32 от Наредба № 18 на Общински съвет – Плевен наемният договор се прекратява. Разпоредбата кореспондира изцяло с чл. 46 ал.1 т.4 от Закона за общинската собственост, според който основание за прекратяване на договора е неполагането на грижата на добър стопанин при ползване на жилището.

С Протокол № 60/30.04.2018г. от извършена проверка служители на ОП „Жилфонд“, стопанисващо общинските жилища, е констатирано голямо количество отпадъци, разхвърляни в двора на общинския жилищен имот и в празния до имота двор. При проверката наемателите са били предупредени да почистят всичко ненужно в най-кратък срок. Разяснено е, че ако не го сторят, срещу тях ще бъде открита процедура по прекратяване на наемните правоотношения и изземване на имота по административен ред.

С Протокол № 62/08.05.2018г. е извършена втора проверка във връзка с постъпил сигнал за разхвърляни отпадъци в двора на имота и около него.  Комисията констатирала, че разхвърляните отпадъци в двора са почистени. В лявата страна на двора има складирани стари прозорци, които наемателите са прибрали с цел да ползват дървената им част за отопление. В непосредствена близост до оградата на общинския имот има нахвърляни боклуци, същите са стари и изгнили. Празните общински дворни места, находящи се в съседство на ****** са обрасли с бурени с височина около 1 м. При проведен разговор със С.Н. и двама от синовете й е обяснено, че двора на общинското жилище трябва да бъде чист и подреден. Наемателката обещала същия ден да разчистят старата дограма, но отказала да почистят боклуците вън от двора на общинския имот, тъй като не били техни.

Въз основа на констатациите от двете проверки, при които е установено, че в двора на общинския жилищен имот и в непосредствена близост до него има разхвърляни голямо количество отпадъци, и е отправено предизвестие до наемателката в 3-дневен срок да почисти двора на общинския имот и да изхвърли отпадъците около оградата на разстояние 1 м. от нея. Предупредена е, че в противен случай ще бъде открита процедура по прекратяване на наемното провоотношение и изземване на общинския жилищен имот по административен ред съгласно Закона за общинската собственост. Предизвестието е получено на 10.05.2018г. от П. Г. – син на жалбоподателката, живущ на адреса.

При последваща трета проверка с Протокол № 6/28.01.2019г. от служители на ОП „Жилфонд“ е установено, че двора на общинския жилищен имот е пълен с части от стари автомобили, стари хладилници и други непотребни вещи, събирани от контейнерите за отпадъци. Стари вещи имало и извън оградата на общинския двор. Наемателката и семейството й били предприели мерки по почистване на старите вещи.

При всички извършени проверки в двора на общинския имот и в непосредствена близост до него са били установени натрупани голямо количество отпадъци – непотребни вещи, които наемателката и семейството й частично почиствали след всяка проверка. Били са предупредени и за последиците от неизпълнение на задължението за почисване на имота и поддържането му в добро хигиенно състояние, а именно, че ще последва прекратяване на договора за наем.

Въпреки това трите проверки доказват, че семейството на жалбоподателката перманентно складира стари непотребни вещи и отпадъци, събирани от контейнерите за смет в имота и в непосредствена близост до него, с което не изпълнява задължението си на наемател да полага грижата на добър стопанин при ползване на жилището като го поддържа в добро хигиенно състояние.

Жалбоподателката е получила уведомление № ЖФ-94С-200-1/28.01.2019г.  от Кмета на Община Плевен на осн. чл. 26 ал.1 от АПК за откриване на производство по издаване на Заповед по чл. 46 ал.2 от ЗОС за прекратяване на наемните правоотношения като е указана възможността за възражения в 3-дневен срок. В уведомлението е посочено, че по повод многократно постъпващи сигнали за замърсяване на имота и района около него са извършени проверки с Протокол № 54/02.04.2018г., № 60/30.04.2018г. и № 62/08.05.2018г., при които е установено, че поддържа двора на общинския имот в лошо хигиенно състояние като складира в него стари и непотребни вещи и отпадъци. Отправено е предизвестие за почистване на имота и района от 08.05.2019г. , но въпреки това при нова проверка от 28.01.2019г. било установено, че имота отново е в лошо хигиенно състояние, което е основание за прекратяване на наемното правоотношение.

Жалбоподателката подала възражение от 01.02.2019г., в което признава, че при извършената проверка в имота са намерени стари вещи – печка и хладилник, железа и двигател на автомобил, за които твърди, че са стари вещи на семейството и вече са отстранени и предадени на вторични суровини и затова моли да се извърши нова проверка и да не се прекратява наемното правоотношение, защото няма къде да живее.

С уведомление № ЖФ-94С-200/11.02.2019г. кметът на общината се произнесъл по възражението, като го счел за неоснователно, предвид множеството постъпващи сигнали от граждани за лошото хигиенно състояние на имота, което се потвърждава и от извършените няколко проверки в жилището, обитавано от наемателката от 2010г., а именно: поддържане на двора на жилището в лошо хигиенно състояние със складиране в него на стари и непотребни вещи и отпадъци и замърсяване на района в близост. Това доказва, че нееднократно при ползването на имота наемателката не е полагала грижата на добър стопанин.

Впоследствие кметът на общината издал процесната Заповед № РД-10-124/07.02.2019г., с която на осн. чл. 46 ал.1 т.4 от Закона за общинската  собственост е прекратено наемното правоотношение между ОП "Жилфонд" Плевен и жалбоподателката за ползваното от нея общинско жилище, поради неполагането на грижата на добър стопанин за предоставения общинския жилищен имот.

Жалбоподателката оспорва така установената фактическа обстановка, но не оборва констатациите при извършените няколко проверки, които доказват че жилищния имот и района около него системно не се поддържа в добро хигиенно състояние, за което отговорност носи наемателката и нейното семейство. Видно от твърденията й в жалбата и приложените към жалбата писмени доказателства –  в имота, освен нея и четиримата й синове, настанени със заповедта на кмета, живеят и съжителстващи с тях на семейни начала лица и децата им, като точният брой на живущите в жилището, не може да бъде установен. Тези лица, видно от констативните протоколи се прехранват освен чрез социални помощи като социално слаби и лица с увреждания и от дейност по събиране на отпадъци от контейнерите, разфасоването им и предаване за вторични суровини, която дейност е свързана с перманентно складиране на отпадъци в имота и около него, намиращ се на главна улица в централна част. Жалбоподателката не ангажира никакви доказателства за оборване на тези констатации.

Съдът приема за безспорно доказано, че общинският жилищен имот не се поддържа от наемателката и нейното семейство в добро хигиенно състояние, което съгласно чл. 46 ал.1 т.4 от ЗОС е основание за прекратяване на наемното правоотношение поради неполагане на грижата на добър стопанин за предоставеното под наем жилище.

Заповедта е издадена от Кмета на Община – Плевен, който е органът, издал настанителната заповед и съгласно чл. 46 ал.2 от Закона за общинската собственост е материално и териториално компетентния орган, който може да прекрати наемното правоотношение при наличието на някое от основанията по чл. 46 ал.1 ЗОС.

Издадена е в необходимата писмена форма, съдържаща правните и фактически основания, които я обосновават. Посочен е и срока за опразване на общинското жилище  в рамките на определения в чл. 46 ал.2 ЗОС едномесечен срок.

Жалбоподателката е уведомена за започване на административното производство, дадена й е възможност да прави възражения и да представя и сочи доказателства и е упражнила това си право. Многократно е била предупреждавана и й е давана възможност да коригира поведението си. Уведомена е била и за последиците при неизпълнение, но въпреки това е продължила да не полага грижата на добър стопанин за имота. Налице е произнасяне по възражението, което обосновано е прието за неоснователно при изложените и доказани по делото факти. В хода на производството е дадена възможност за участие на заинтересованата страна, изяснени са всички факти и обстоятелства от значение за случая и не са допуснати съществени процесуални нарушения.

Налице е соченото правно основание за прекратяване на наемното правоотношение, като фактическото основание е ясно посочено в заповедта и се доказва от наличните по преписката писмени доказателства – протоколи от няколкото извършени проверки.

Ето защо съдът счита, че предприетата по отношение на жалбоподателят мярка за прекратяване на договора за наем е материално законосъобразна, съразмерна и съобразена с целта на закона, а именно да се осигури опазването на общинското имущество,  спазването на добра хигиена, за да не се създават неудобства за останалите граждани.

При неизпълнение на задължението за полагане на грижата на добър стопанин на предоставения имот, въпреки установената жилищна нужда, наемателите губят правото си да ползват общинско жилище и за общинската администрация не съществува задължение да предостави на наемателите друго такова.

По изложените съображения заповедта е законосъобразна, а жалбата следва да се отхвърли като неоснователна.

Съгласно чл. 46 ал.5 от ЗОС решението на административния съд е окончателно.

         Водим от горното и на осн. чл. 172 ал.2 от АПК съдът

 

 

Р    Е    Ш    И :

 

ОТХВЪРЛЯ  жалбата на С.М.Н. *** срещу Заповед № РД-10-124/07.02.2019г. на Кмета на Община Плевен, с която на осн. чл. 46 ал.2 и във вр. с чл. 46 ал.1 т.4 от Закона за общинската  собственост е прекратено наемното правоотношение между ОП "Жилфонд" Плевен и жалбоподателката за ползваното от нея общинско жилище, находящо се в *************, представляващо три стаи, кухня и сервизни помещения.

РЕШЕНИЕТО е окончателно.

ПРЕПИС от решението да се изпрати на страните. 

 

 

                                                        С Ъ Д И Я :/П/