О   П   Р   Е   Д   Е   Л   Е   Н   И   Е

 

№ 325

 

гр. Плевен, 25.02.2019г.

 

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД – ПЛЕВЕН, ІІІ-ти състав, в закрито съдебно заседание  на двадесет и пети февруари  2019г. в състав  

Председател: съдия Елка Братоева

Като разгледа докладваното от съдия Братоева адм.д. № 186/2019г. по описа на съда, за да се произнесе взе предвид следното:

 

Административното дело е образувано по жалба на С.М.Н. *** срещу Заповед № РД-10-124/07.02.2019г. на Кмета на Община Плевен, с която на осн. чл. 46 ал.2 и във вр. с чл. 46 ал.1 т.4 от Закона за общинската  собственост е прекратено наемното правоотношение между ОП "Жилфонд" Плевен и жалбоподателката за ползваното от нея общинско жилище, находящо се в гр. Плевен ул. „С.С.“ № 60, представляващо три стаи, кухня и сервизни помещения, като е даден срок до 25.02.2019г. да освободи доброволно наетия общински жилищен имот, а при неизпълнение - да се започне процедура по принудителното му изземване по чл. 65 от ЗОС.

Жалбоподателката оспорва заповедта като незаконосъобразна и иска отмяната й, както и спиране на предварителното й изпълнение. Твърди, че не отговаря на истината, че имота и пространството около него не се поддържа в добро хигиенно състояние. Посочва, че е вдовица, има трайно намалена работоспособност съгласно решение на ТЕЛК, не притежава друго жилище и няма доходи от трудови правоотношения. Тя и семейството й отговарят на условията за картотекиране като нуждаещи се от общинско жилище. Съгласно настанителната заповед в общинското жилище освен нея са настанени и пълнолетните й синове, които също имат деца и съпругите им също живеят с малолетните си деца в това жилище. Твърди, че плащат редовно наема и нямат възможност, нито им се предоставя друго жилище, за да се преместят.

Ответникът – Кмета на Община – Плевен, чрез юрисконсулт Б., представя административната преписка и изразява становище за неоснователност на жалбата.

Производството е по чл. 145 и следващите от АПК вр. чл. 46 ал.5 от Закона за общинската собственост.

Заповедта е връчена на 11.02.2019г. , видно от отбелязването на гърба. Жалбата е подадена на 14.02.2019г. в Община Плевен в законния 14-дневен срок за съдебно оспорване. След указания на съда на 21.02.2019г. е внесена и дължимата държавна такса.

Жалбата е редовна и допустима и подлежи на разглеждане в открито съдебно заседание с призоваване на страните.

Съгласно чл. 46 ал.5 от ЗОС обжалването не спира изпълнението на заповедта, освен ако съдът разпореди друго. Затова приложение намира чл. 166 ал.4 вр. ал.2 от АПК. Допуснатото предварително изпълнение по силата на отделен закон – чл. 46 ал.5 от ЗОС допуска съдебен контрол и може да бъде спряно от съда по искане на оспорващия, ако то би могло да му причини значителна или трудно поправима вреда.

Искането за спиране на предварителното изпълнение на заповедта е допустимо, но неоснователно.

Жалбоподателката е настанена под наем в общинското жилище, заедно с четирима от пълнолетните си синове, които не са встъпили в брак, като е картотекирана като нуждаеща се. Получава пенсия за инвалидност в месечен размер от 138 лв., видно от представената от нея и от ТП на НОИ справка. От справка от 22.02.2019г. е видно, че през 2018г. е подпомагана и с месечни помощи като лице с увреждания от 11,25лв. и с месечни социални помощи в размер на 75.00лв., а впоследствие в размер на 93,75лв. През м. септември 2018г. е получила и целева помощ за отопление в размер на 374,15 лв., а през ноември и добавка към тази помощ в размер на 100 лв.

В жилището е настанена с четиримата си невстъпили в брак пълнолетни синове, но в същото време твърди, че те имат семейства и деца и живеят в същото жилище, което означава, че се намират във фактическо съжителство, приравнено на брачни отношения. Представени са удостоверения за раждане на децата на сина й – Б. М. М. и родени от дъщеря му деца, за които също са налични експертни решения на ТЕЛК и също са с право на подпомагане като хора с увреждания. Жалбоподателката не представя данни за доходите на семействата на синовете си, за които твърди, че също живеят в жилището. От направената служебна справка от НБДН се установява, че жалбоподателката има общо шест сина и две дъщери и всичките са пълнолетни. Освен това има още пет сестри и един брат.

Действително няма данни жалбоподателката да разполага с друго жилище, но получава доходи от пенсия и друго подпомагане , които да покрият основните й жизнени потребности. Нейни близки родственици също се ползват от правото на подпомагане като лица с увреждания. Не може да се установи всъщност колко и какви лица живеят в общинското жилище, извън настанените със заповедта. Не може да се приеме също, че пълнолетните й синове и дъщери нямат жилище и доходи и не могат да я приютят. Има и други близки – сестри и брат, при които също би могла да отседне до решаването на съдебния спор.

Ето защо и предвид настъпващия пролетен сезон, съдът счита, че предварителното изпълнение на заповедта не би могло да причини значителна или трудно поправима вреда на жалбоподателката и нейното семейство, която да е противопоставима на защитавания от Закона за общинската собственост значим обществен интерес.

Поради това искането за спиране на предварителното изпълнение на заповедта е неоснователно и следва да се остави без уважение.

Водим от горното съдът

 

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ искането на С.М.Н. *** за спиране на предварителното изпълнение на Заповед № РД-10-124/07.02.2019г. на Кмета на Община Плевен.

 НАСРОЧВА делото за разглеждане в открито съдебно заседание на 08.05.2019г. от 11.30ч., за когато да се призоват страните:

-       С.М.Н. *** – жалбоподател;

-       Кмета на Община Плевен – ответник;

Указва на ответника, че на осн. чл. 170 ал.1 от АПК носи доказателствената тежест и следва да установи съществуването на фактическите основания, посочени в заповедта и изпълнението на законовите изисквания при издаването й.

Определението относно искането за спиране на предварителното изпълнение на заповедта подлежи на обжалване с частна жалба пред ВАС в 7-дневен срок от съобщението, в останалата част е разпоредително и не подлежи на обжалване.

Препис от определението да се връчи незабавно на страните.

 

 

                                                           С Ъ Д И Я :/П/