РЕШЕНИЕ

№ 226

Плевен, 23.04.2019 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Административен съд – Плевен, шести състав, в открито съдебно заседание на единадесети април две хиляди и деветнадесета година в състав:

 

Председател: Снежина Иванова

 

при секретар Десислава Добрева и  с участието на прокурор Йорданка Антонова изслуша докладваното от съдията Снежина Иванова и. адм. дело № 181по описа за 2019 година на Административен съд – Плевен.

 

Производството е по реда на чл. 203 и сл. от АПК, във връзка с чл.1, ал.1 от Закона за отговорността на държавата и общините за вреди /ЗОДОВ/.

Производството е образувано по искова молба на Л.О.Р.,***. *** чрез адв. Т. Д., съдебен адрес:,***, офис 7 срещу ОД на МВР Плевен, гр. Плевен, ул. „Сан Стефано“ № 3 с правно основание чл.1, ал. 1 вр. чл. 4 от ЗОДОВ, с който претендира заплащане на обезщетение за имуществени вреди от отменено с влязло в сила съдебно решение наказателно постановление № 17-0938-003816/01.08.2017 г. на началник група към сектор  „Пътна полиция“ към ОД на МВР Плевен, представляващи платено възнаграждение за един адвокат, който го е представлявал в производството пред съда по обжалване на НП пред РС-Плевен в размер  300 лева , ведно със законната лихва върху тази сума , считано от датата на влизане в сила на решението на РС Плевен до  окончателното й изплащане, както и направените в настоящото производство разноски.

В исковата молба ищецът  посочва, че с наказателно постановление № 17-0938-003816/01.08.2017 г. на началник група към сектор  „Пътна полиция“ към ОД на МВР Плевен е наложено наказание  глоба , като по същото е подал жалба и е образувано анд № 3007 /2017 г. по описа на РС Плевен  и е отменено наказателното постановление. За защита по делото е ангажиран адвокат и е уговорено възнаграждение в размер на 300 лева, което е следвало да бъде заплатено до първото по делото заседание и преди същото на 20.11.2017 година е платено и е оформена разписка. Моли да му бъде присъдено обезщетение в размер на 300 лева ведно със законната лихва  от датата на влизане в сила на решението на РС Плевен до окончателното изплащане на сумата и разноски за настоящото производство в размер на 400 лева.

 В съдебно заседание ищецът – Л.О.Р.,***. **, не се явява, представлява се от адв. Т.Д., която поддържа исковата молба  и намира същата за доказана и основателна. Посочва, че разписка за платената сума от 300 лева не е представена пред РС Плевен, тъй като разноски в това производство не се претендират и не се заплащат и намира, че е доказано плащането на адвокатско възнаграждение.

Ответникът –ОД на МВР Плевен, се представлява от юрк Ф., която оспорва исковата молба и намира същата за недоказана и неоснователна. Счита, че разписката за заплащане на уговореното възнаграждение следва да е приложена по делото пред РС Плевен, тъй като с представянето й едва пред АС Плевен може да се приеме, че е съставена за нуждите на процеса. Моли за отхвърляне на исковата молба, и в случай, че бъде уважена, то да се намали размер на разноски по делото поради прекомерност.

Представителят на Окръжна прокуратура-Плевен дава заключение за основателност на исковата претенция и намира, че същата следва да бъде уважена .

Административният съд-Плевен, шести състав, като обсъди събраните по делото доказателства, поотделно и в тяхната съвкупност, съобрази доводите на страните, намира за установено от фактическа страна следното:

С № 17-0938-003816/01.08.2017 г. на началник група към сектор  „Пътна полиция“ към ОД на МВР Плевен, е ангажирана административно-наказателната отговорност на Р. за това, че на 19.07.2017 година  в 14.38 часа в гр. Плевен, ул. „Кирил и Методий“ № 10 като водач на товарен автомобил с рег. № ****** при движение с несъобразена скорост  навлиза в лента за насрещно движение, не успява да спре и удря паркирал автомобил -  нарушение на чл. 20, ал. 2 от ЗДвП и на основание чл. 179, ал. 2, пр. първо от ЗДвП е наложена глоба в размер на 200 лева, не оказва съдействие за установяване на щетите от ПТП – нарушение по см. на чл. 123, ал. 1, т. 3, б. а от ЗДвП и на основание чл. 175, ал. 1 т. 6 е наложена глоба в размер на 50 лева и лишаване от право да управлява МПС за срок от 1 месец, не  носи свидетелство за управление – нарушение на чл. 100, ал. 1 т. 1 от ЗДвП – глоба в размер на 10 лева и не носи контролен талон – нарушение на чл. 100, ал. 1 т. 1 от ЗДвП – глоба в размер на 10лева.

Срещу наказателното постановление е подадена жалба и е образувано нахд № 3007 по описа за 2017 година на Районен съд Плевен и с решение  № 65/29.01.2018 година е отменено наказателното постановление. Решението не е обжалвано и е влязло в сила. В производството пред РС Плевен Р. е ангажирал адвокат и съгласно договор за правна защита и съдействие на л. 8 по нахд № 3007/2017 г. по описа на РС Плевен е договорено възнаграждение  от триста лева като а посочен срок на плащане  - до първото по делото заседание. Първото по делото заседание е на 21.11.2017 година, а в настоящото производството е представена разписка от 20.11.2017 година, в която Р. посочва, че именно на тази дата е заплатил уговореното възнаграждение в договор за правна защита  и съдействие от 27.10.2017 година от 300 лева.

Въз основа на така установеното от фактическа страна съдът прави следните правни изводи :

Исковата молба е допустима като подадена от лице с правен интерес и разгледана по същество е неоснователна.

Фактическият състав на обективната безвиновна отговорност на Държавата по чл. 4 от ЗОДОВ във връзка с член 1, ал.1 от същия закон включва следните елементи: 1. незаконосъобразен акт, действие или бездействие на ответника; 2. причинени имуществени/неимуществени вреди, които са пряка и непосредствена последица от незаконосъобразния акт, действие или бездействие; 3. причинна връзка между незаконосъобразния акт, действието или бездействието и вредите. Тези предпоставки трябва да са налице кумулативно и липсата на която и да е води до отпадане отговорността на ответника.

Следователно, първата предпоставка, с оглед на която е допустимо да се ангажира отговорността на държавата, е наличието на незаконосъобразен административен акт, действие или бездействие на ответника. Съгласно ТП № 2/2014 от 19 май 2015 г. по тълкувателно дело № 2 по описа за 2014 г. на ВКС, ОС на Гражданска колегия на ВКС и Първа и Втора колегия на ВАС,  дейността по административно наказване по естеството си е правораздавателна дейност на администрацията, насочена е към разрешаване на правен спор, възникнал по повод на конкретно сезиране, при спазване на състезателно производство в условията на независимост и самостоятелност на решаването. Тя е свързана със защитата на реда в областта на държавното управление по аргумент от чл. 6 от Закона за административните нарушения и наказания и представлява санкционираща управленска дейност. Наред с другите правни форми на изпълнителна дейност - правотворческа, правоприлагаща и договорно-правна, класифицирани според предметно им съдържание и цел, тя представлява форма на административна /изпълнителна/ дейност, извършва се по административен ред чрез властнически метод, въз основа на законово предоставена административно-наказателна компетентност. Наказателното постановление, като резултат от упражнената дейност по административно наказване, също представлява по естеството си правораздавателен акт, той не се издава по реда на АПК и не носи белезите на индивидуален административен акт по смисъла на чл. 21 АПК. Въпреки това, основният вид на дейността по налагане на административно наказание и на извършените действия или бездействия във връзка с административното наказване не дава основание разпоредбата на чл. 1, ал.1 ЗОДОВ да се тълкува ограничително като приложното й поле да се ограничи до административните актове, издавани по реда на АПК, а незаконосъобразните наказателни постановления, с оглед на правораздавателния им характер, да бъдат изключени от предметния обхват на закона. За квалифициране на иска като такъв по чл. 1, ал. 1 ЗОДОВ определяща е не правната природа на отменения акт, а основният характер на дейността на органа, негов издател. При това положение и с оглед задължителния характер на тълкувателните постановления съгласно чл. 130, ал. 2 от Закона за съдебната власт, се налага извода, че при преценка основателността на предявен иск за обезщетение за вреди от категорията на процесния, с правно основание чл. 1, ал. 1 ЗОДОВ, разглеждан по реда на чл. 203 и сл. АПК, отмененото като незаконосъобразно наказателно постановление следва да се преценява като отменен незаконосъобразен административен акт, постановен от административен орган /или

         В настоящия случай не се спори и  се установява от приложеното нахд 3007/2017 год. на РС Плевен, че е отменено наказателното постановление. Решението на съда  е влязло в законна сила, т.е. налице е първият елемент от фактическия състав на иска за обезщетение по чл. 1, ал. 1 от ЗОДОВ.

Съгласно чл. 8, ал. 3 от ЗОДОВ, когато в закон или указ е предвиден специален ред на обезщетяване, този закон не се прилага. В случая не е налице специален закон, който да предвижда обезщетяване за вреди, представляващи разноски за осъществена адвокатска защита в рамките на воденото административно-наказателно производство. Нито ЗАНН, нито субсидиарно приложимият НПК  предвиждат ред, по който направените разноски в рамките на съдебното производство за осъществена адвокатска защита да бъдат възстановени на жалбоподателя в случай, че издаденият срещу него акт (НП) бъде отменен като незаконосъобразен. В тази връзка изрично е постановено и ТР № 2/03.06.2009 г. на ВАС - ОСС от I и II колегия на ВАС, по тълкувателно дело № 7/2008 г., според което административните съдилища не присъждат разноски в производствата по касационни жалби срещу решенията на районните съдилища по административно-наказателни дела. Следователно, тъй като съдебните разноски не подлежат на присъждане в рамките на административно-наказателното производство, за жалбоподателя не съществува друг правен способ да претендира същите, освен по исков ред .

Останалите елементи, които следва да са налице, за да може законосъобразно да се ангажира отговорността на държавата по този ред, е наличието на причинени имуществени/неимуществени вреди, които са пряка и непосредствена последица от незаконосъобразния акт, действие или бездействие и причинна връзка между незаконосъобразния акт, действието или бездействието и вредите. 

На основание чл. 1, ал.1 и ал. 4 от ЗОДОВ обезщетение се дължи за всички имуществени вреди, които са пряка и непосредствена последица от увреждането от незаконосъобразни актове, действия или бездействия на техни органи и длъжностни лица при или по повод изпълнение на административна дейност. Под преки вреди следва да се разбират само тези, които са типична, нормално настъпваща и необходима последица от вредоностния резултат, т. е., които са адекватно следствие от увреждането. Освен преки, вредите следва да бъдат и непосредствени, т. е. да са настъпили по време и място, следващо противоправния резултат.   

В хода на нахд № 3007/2017 по описа на РС Плевен е представен договор за правна защита и съдействие, който е приложен по делото, като видно от същия е уговорено адвокатско възнаграждение в размер на 300 лв. , като е посочен срок на плащане – до първото съдебно заседание. Представена  е разписка от 20.11.2017 година за платено в брой възнаграждение от 300 лева преди първото по делото съдебно заседание в РС Плевен, но съдът намира, че претендираното обезщетение от 300 лева не може да бъде доказано с тази разписка. Съгласно ТР по т. д. № 6/2012 г. на ВКС в договора за правна помощ следва да бъде указан вида на плащане, освен когато по силата но нормативен акт е задължително заплащането да се осъществи по определен начин - например по банков път. Когато възнаграждението е заплатено в брой, този факт следва да бъде отразен в договора за правна помощ, а самият договор да е приложен по делото. В този случай той има характер на разписка, с която се удостоверява, че страната не само е договорила, но и заплатила адвокатско възнаграждение. В случая в договора за правна защита  и съдействие пред РС Плевен е договорен само срок на плащане – до първото по делото съдебно заседание, но не и начина на плащане – в брой или по банков път и следва видът на плащане – в брой или по банков път също да бъде уговорен в договора, за да бъде приета разписката като доказателство за извършено плащане. Разписката е от 20.11.2017 година т.е. същата следва да е била налична към момента на разглеждане на делото пред РС Плевен, но не е представена, а е представена едва с исковата молба и съдът намира, че при липса на отбелязване в договора за правна защита и съдействие на вида на плащането – в брой или по банков път не следва да приема за доказано извършването на това плащане на посочената дата – 20.11.2017 година и като частен свидетелстващ документ същата няма обвързваща съда материална доказателствена сила. Нейната достоверност като съдържание и съответно доказателствено значение следва да се преценява съвкупно с всички др. доказателства и обстоятелства по делото и макар автентичността й да не оспорена, съдът приема, че същата не доказва извършено плащане от ищеца на адвоката, свързано именно със защитата по нахд № 3007/2017 г. на РС Плевен,  защото не е била представена по същото дело до приключването му, а и така представената разписка за получена сума удостоверяваща извършено плащане е частен документ с недостоверна дата.  В настоящия случай  не са спазени изискванията - договорът е оформен по начин, който безспорно го свързва с процесното НП, но разписката не е част от неговото съдържание и е представена едва с ИМ и недоказаното плащане означава, че не е доказано намаляването на имуществото на ищеца, т. е. вредата, представляваща претърпяна загуба. (Решение № 15996 от 19.12.2018 г. на ВАС по адм. д. № 9306/2017 г., III, Решение № 13985 от 14.11.2018 г. на ВАС по адм. д. № 9537/2018 г., III).

С оглед горепосоченото макар и да налице отменено като незаконосъобразно НП, то ищецът не доказа претенцията си за претърпени имуществени вреди респективно акцесорната претенция за присъждане на законната лихва върху претендираната сума  и следва да бъде отхвърлена исковата молба.

Предвид горното и на основание чл. 203 от АПК, вр. с чл. 1, ал.1 от ЗОДОВ, Административен съд –Плевен, шести състав

        

РЕШИ:

 

Отхвърля искова молба на  Л.О.Р.,***. *** чрез адв. Т Д., съдебен адрес:,***, офис 7 срещу ОД на МВР Плевен, гр. Плевен, ул. „Сан Стефано“ № 3 с правно основание чл.1, ал. 1 вр. чл. 4 от ЗОДОВ, с която претендира заплащане на обезщетение за имуществени вреди от отменено с влязло в сила съдебно решение наказателно постановление № 17-0938-003816/01.08.2017 г. на началник група към сектор  „Пътна полиция“ към ОД на МВР Плевен, представляващи платено възнаграждение за един адвокат, който го е представлявал в производството пред съда по обжалване на НП пред РС-Плевен в размер  300 лева , ведно със законната лихва върху тази сума , считано от датата на влизане в сила на решението на РС Плевен до  окончателното й изплащане.

Препис от решението да се изпрати на страните.

Решението може да се обжалва с касационна жалба чрез Административен  съд –Плевен пред Върховен административен съд в 14 - дневен срок от съобщаването му. 

.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:/п/